Påhlsson avgjorde för Chicago

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Samuel Påhlsson kan nu kalla sig målskytt för Chicago Blackhawks.

I sin åttonde match för sin nya klubb slog han i natt till med ett mål som blev matchavgörande mot St Louis Blues.

NHL
Samuel Påhlsson.

Påhlsson satte Chicagos andra mål efter 15:52 av den första perioden. Han dök upp omarkerad vid Chris Masons högra stolpe och sköt direkt på Andrew Ladds fina passning.

Chicagos andre svensk, backen Niklas Hjalmarsson, fanns med i förarbetet till Colin Frasers 3-0-mål, som kom med i numerärt underläge med drygt fyra minuter kvar av matchen.

I och med förlusten, som till slut blev 1-3, missade Blues tillfället att ta tillbaka en slutspelsplats i Western Conference.

Patrik Berglund fick inte så mycket speltid för Blues – 11:37 – men var inne på två baklängesmål. Hans lagkompis Alexander Steen fick lite mer speltid, men hölls utanför poängprotokollet.

”Mr Game Over” slog till igen.

Washington låg under med 2-3 med mindre än halva tredje perioden kvar mot Islanders – då klev backarnas målkung Mike Green fram och stänkte in två mål inom loppet av 1:23.

Därmed nådde Green 30 gjorda mål under säsongen.

Nicklas Bäckström assisterade till ett av Greens mål och satte sedan själv 5-3 i tom bur – hans 22:a fullträff för säsongen. Dessutom dominerade ”Bäckis” i tekningscirkeln – han vann 16 av 24 tekningar – och utsågs till matchens tredje stjärna.

Bäckström har totalt 82 poäng, vilket räcker för en tiondeplats i NHL:s poängliga.

Michael Nylander spelade också i matchen, som vände till Washingtons fördel efter en grinig sekvens med mycket slagsmål i början av andra perioden, men han fick bara tio byten och slutade på minus ett.

Niclas Hävelid och resten av New Jersey Devils försvar hade ingen lyckad kväll i Pittsburgh. Hävelid slutade på minus tre när Sidney Crosby och Jevgenij Malkin ledde Penguins till en 6-1-seger.

Förlusten var Devils sjätte raka – något som inte hänt sedan november 2000, och nu riskerar laget att tappa sin toppseedning i slutspelet.

Det är inte omöjligt att lagen möts i slutspelets första runda, och matchen hade play off-karaktär, med mycket gruff och upprörda känslor mellan avblåsningarna.

Johnny Oduya spelade också för Devils, men han lyckades hamna på plus minus noll i storförlusten.

Al Montoya kommer för alltid att minnas sin NHL-debut som en trevlig afton. I sin första match i världens bästa ishockeyliga höll den forna stortalangen nollan och hjälpte sitt Phoenix vinna över Colorado med 3-0.

Totalt räddade Montoya 23 skott i matchen.

Den 24-årige målvakten draftades ursprungligen av NY Rangers – som sjätte spelaren totalt 2004 – men tradades i fjol till Phoenix. I samma bytesaffär gick bland andra Fredrik Sjöström i motsatt riktning.

Joakim Lindström fanns med i Phoenix laguppställning i nattens segermatch. Han fick drygt 13 minuters istid och slutade på +1 i plus/minusstatistiken.

Det blev ingen svensk målvaktsduell i matchen mellan Buffalo och Atlanta. Johan Hedberg stod visserligen i Atlantas mål – och gjorde en riktigt bra match – men Mikael Tellqvist agerade dörrvakt i Buffalos bås matchen igenom. Ryan Miller stod i Buffalos mål.

Atlanta vann med 3-2 efter förlängning.

Buffalos Thomas Vanek gjorde lagets båda mål, men ställde till det för sig i förlängningen. Med 30 sekunder kvar passade han rakt i gapet på glödhete Ilja Kovaltjuk, som kom fri med Miller och hittade en lucka mellan benen på Buffalo-keepern.

– Jag gav deras bäste spelare ett friläge som förlorade matchen åt oss, sa en besviken Vanek till AP efter matchen.

– Det är jobbigt att svika sina lagkamrater på det sättet.

Buffalo hade verkligen behövt den missade extra poängen. Laget ligger fem poäng under slutspelsstrecket med sex matcher kvar att spela.

Johan Hedberg höll Atlanta kvar i matchen med 30 räddningar totalt – som tack för det blev han utsedd till matchens tredje stjärna.

Båda lagen ställde upp med en svensk back i laget. Henrik Tallinder spelade 21:57 för Buffalo och fick ett minus i plus/minusstatistiken; Atlantas Tobias Enström fick mest istid av alla utespelare (27:52) och slutade på plus två.