Dif säkrade kontrakt – tung förlust för Lif

Publicerad 2015-02-27

Djurgården är klart för SHL 2015/16.

Leksand behöver ett mirakel för att slippa kvalspel.

– Vi måste helst vinna de tre matcherna som är kvar, säger Sjur Robert Nilsen.

Senast Leksand vann en SHL-match var mot just Djurgården den 27 januari. Efter det har laget förlorat nio raka matcher – en gick till förlängning – i Sveriges högsta serie.

I dag behövdes en seger för att öka möjligheten till att slippa spela kval för att hålla sig kvar i SHL. Men nästjumbon, som har flest bortasupportrar på sina matcher, åkte på tionde raka förlusten.

Det gör att LIF har sex poäng upp till tian Brynäs och klart sämre målskillnad med tre omgångar kvar av SHL. Leksand måste helst besegra Frölunda, HV71 och Linköping – samtidigt som Brynäs helst ska förlora sina återstående matcher: Växjö, Djurgården och Modo.

Ritola nätade tidigt

Dalalaget tog ledningen genom Mattias Ritola efter knappt åtta minuter. Men Djurgården replikerade omgående genom Sebastian Lauritzen, och några minuter senare satte Damien Fleury 2-1 till hemmalaget.

Leksands Tomi Sallinen ordnade 2-2 innan perioden var över.

I början av den andra perioden gav Robin Norell Djurgården ledningen med 3-2. Sedan stod matchen länge och vägde. Med tio minuter kvar kvitterade Robin Gartner och tvingade fram en förlängning.

Men Leksand, som behövde en vinst, fick inte med sig bonuspoängen. Marcus Sörensen sköt in 4-3 och grejade ett SHL-kontrakt för Djurgården 2015/16.

– Jätteskönt, en riktigt bra kämpainsats av grabbarna, säger tränaren Hans Särkijärvi, som hyllar hemmafansen.

– Det är helt fantastiskt. Nu är de här igen, det är fullt och en underbar stämning. Det är det här vi har jobbat för. Spelarna och ledarna, alla runt omkring, har gjort ett fantastiskt jobb.

”Tycker vi förtjänar mer”

Leksandstränaren Sjur Robert Nilsen var inte nöjd efter slutsignalen.

– Jag tycker vi förtjänar mer än en poäng. Vi har chanser, ett stolpskott i slutet. Jag tycker inte att Djurgården hade så många chanser. Jag tycker vi förtjänade mer än en poäng, säger han.

– Nu måste vi vinna de tre matcherna som är kvar.