"Ett sätt att straffa de nya lagen i SHL"

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-28

Sportbladet avslöjar: Nykomlingarnas tunga smäll – 18 miljoner kronor

Nykomlingarna Rögle, Karlskrona och Malmös smäll – 18 miljoner kronor.

Trots att Leksands fallskärm bara är sex miljoner kronor.

Det är de nya tuffa villkoren från SHL.

– Det är horribelt. Det är ett sätt att klämma åt de nya lagen i SHL, säger en klubbledare till Sportbladet.

Följ ämnen

Sportbladet har tidigare skrivit om den fallskärm som SHL infört för att mildra fallet för de lag som åker ur högsta serien. AIK var det första lag som fick del av fallskärmen när de för ett år sedan åkte ur SHL. Nykomlingen Djurgården fick då betala sex miljoner kronor till antagonisten. Pengarna ska användas till att mildra det ekonomiska fall som nedflyttade lag får slängt i ansiktet. Och för att nedflyttade lag inte ska behöva säga upp personal på kansliet bara för att puckarna gått stolpe ut istället för stolpe in.

Har försökt övertala SHL

I år trodde de flesta att de tre nykomlingarna Rögle, Karlskrona och Malmö fick dela på Leksands krockkudde eller fallskärm när masarna rasade ur serien. Det vill säga två miljoner kronor per nykomling.

Så blir det inte.

Rolf Lindberg, klubbchef för Karlskrona, berättar om det nya upplägget.

– Precis som de uppgifter du har blir det sex miljoner kronor i minskat ligabidrag för de nya lagen, bland annat för oss i Karlskrona. Vi har 70 miljoner i budget och det är en av de minsta i ligan. Mer vill jag inte uttala mig i ärendet. Vi är glada över att vara i SHL, säger Lindberg.

Rögle, Karlskrona och Malmö blev tagna på sängen av de nya villkoren för inträdet i hockeyns finrum och har under sommaren försökt att övertala SHL att det inte är rättvist att de ska "betala" 18 miljoner kronor tillsammans, medan SHL endast delar ut sex miljoner kronor till Leksand.

"Ett sätt att straffa de nya lagen"

Resterande 12 miljoner kronor från nykomlingarna har okänd adress eller ändamål. Enligt ett dokument som Sportbladet tagit del av ska överskottet på 12 miljoner kronor fonderas för framtida behov.

– Vi har försökt att påtala orättvisan för SHL. Men gett upp. Jag tycker att SHL gör fel och det här är ett sätt att straffa de nya lagen i ligan, inte ett sätt att hjälpa lagen, eller laget, som åker ur SHL, säger en anonym klubbledare.

HV71 och Frölunda har varit drivande i frågan och SHL har tidigare kritiserats för att ha tendenser att vilja stänga ligan och göra det trögare att åka ur högsta serien.

Ligan bekräftar nya avtalet

SHL bekräftar Sportbladets uppgifter om hur avtalet ser ut och att nykomlingarna får sex miljoner kronor mindre än de övriga SHL-lagen i bidrag.

– Men det är inget nytt och det är viktigt att poängtera att nykomlingarna inte får betala utan bara ett minskat bidrag på max sex miljoner kronor, säger SHLs vd Jörgen Lindgren.

De 12 miljoner kronor som stannar kvar hos SHL används för att täcka upp på andra håll för att utveckla ligan.

– Det kan handla om infrastruktur och allt möjligt. Vi har redan ett väluppbyggt system med wifi i arenorna och plattformar för lagens hemsidor och det är saker vi redan investerat i, säger Jörgen Lindgren.

Följ ämnen i artikeln