Linköping klart för semifinal

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-30

Vände matchserien med tre raka segrar

Frölunda bjöd på helt horribla misstag.

Linköping tackade, tog emot – och vann den sjunde, avgörande kvartsfinalen med 4–2.

– Vi har gjort ett jäkla bra jobb i de tre sista matcherna, säger Linköpings målvakt Fredrik Norrena som var bäst när det gällde som mest.

Linköping var i brygga när Frölunda ledde med 3–1 i matcher, men vägrade ge upp. Två täta uddamålssegrar förde matchserien till en helt avgörande match i kväll.

Linköping satte gasen i botten direkt hemma i Cloetta Center och tog ledningen efter 6.42. Patric Blomdahl tappade pucken i anfallszonen, spelet vände blixtsnabbt och i ett två mot ett-läge spelade Andreas Jämtin fram Jaroslav Hlinka som hängde in pucken i taket.

Flera bjudningar

2–0-målet innan första perioden var över blev också ett verk av firma Jämtin/Hlinka. Jämtin slog en lång djupledspassning till Hlinka som på ett friläge la en backhand pucken mellan benen på Johan Holmqvist.

– Det är 40 minuter kvar och vi behöver inte ta några chanser. Vi ska försöka att inte gå bort oss, som vi gjorde vid några tillfällen, sa Frölundas tränare Ulf Dahlén till Canal plus efter första perioden.

Men även i andra perioden fortsatte Frölunda att bjuda på helt horribla misstag. Linköping tilläts omgående komma i ett tre mot två-läge och Mikael ”Musse” Håkanson droppade back pucken till Magnus Johansson som snärtade in 3–0 i krysset.

Försökte komma ikapp

Och bara 2.27 senare gav Janne Niskala bort pucken till Fredrik Emvall som sköt 4–0 bakom en passiv Holmqvist.

Ulf Dahlén gjorde det enda rätta och tog timeout och efter det vaknade Frölunda något. Andreas Karlsson styrde in reduceringen på Janne Niskalas skott och när Frölunda fick chansen att spela fem mot tre i 1.19 i slutet av andra perioden darrade Linköping rejält.

Men LHC redde ut stormen och där såg Frölundas hopp ut att dö. Ett hopp som dock tändes omgående i tredje perioden när Tomi Kallio, efter 2.15, pressade in ytterligare en reducering.

Frölunda jagade sedan febrilt efter fler mål, men Fredrik Norrena storspelade. Faktum är att Linköping var närmare 5–2 då Frölunda återigen gav bort pucken och Jan Hlavac prickade stolpen.

Djurgården i semi

Linköpings målvakt Fredrik Norrena såg ut att bli syndabock när han i den andra matchen sänkte Jens Karlsson och stängdes av i tre matcher. Men Norrena kom tillbaka, storspelade och blev en av Linköpings hjältar.

– Vi visste att det skulle bli tufft in i det sista, men som tur var fick vi en betryggande ledning och kunde hålla emot. Vi har gjort ett jäkla bra jobb i de tre sista matcherna, säger Norrena till Kanal 9.