Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-11

Kryssade mot HV71

Färjestad har chans att nå en fjärdeplats.

Färjestad tog en poäng borta mot HV 71 på torsdagen och hämtade därmed in en poäng i jakten på fjärdeplatsen i elitserien.

18-årige målvakten Johan Gustafsson hoppade in och höll sånär på att ordna tre poäng till Färjestad.

Karlstadslaget gjorde en bättre match än HV 71 och hade varit värda tre poäng.

Färjestad BK

Men sista fem minuterna orkade bortalaget inte stå emot längre. HV gick ikapp från 0–2 till 2–2 och hade bud på segermål också, men matchen slutade oavgjort.

– Lite surt att vi inte stod emot hela vägen. Jag trodde att det skulle hålla, men HV skapade mycket chanser på slutet, konstaterade Färjestads målvakt Johan Gustafsson, som ersatte skadade Henrik Karlsson inför andra perioden.

Gustafsson fyllde 18 år så sent som för två veckor sedan. Han har hoppat in i elitserien en gång tidigare i vinter – då blev det fem mål i baken på 33 minuter.

Nu gick det betydligt bättre.

– Om man behöver rycka in i slutspelet också är det skönt att ha fått göra en okej match här. Det är väldigt lärorikt att få vara på isen i sådana här matcher, sade Gustafsson.

Normalt håller han till i J18-laget, men har fått vara med som reserv i A-laget medan Robin Rahm är skadad.

– Jag får sms på kvällarna om vilket lag jag ska träna med nästa dag, så det är bara att ta dagen som den kommer, sade FBK-målvakten.

Hemmalaget spelade i numerärt överläge mer än 15 minuter i andra och tredje perioden. Men Färjestad höll ihop sitt box play på ett bra sätt och Gustafsson var tät längst bak.

– Hela laget var bra i boxen. Jag såg de flesta puckarna, och det jag inte såg fastnade på våra spelare. Det kändes som att vi gjorde en bra match även om jag inte har så mycket att jämföra med, sade Gustafsson.

Med en match kvar är det nu mycket jämnt mellan Färjestad och Skellefteå i kampen om fjärdeplatsen i tabellen. Lagen har samma poäng men Skellefteå har bättre målskillnad.

För HV:s del är seriesegern nära. Jönköpingslaget är två poäng före Linköping. I sista omgången möts lagen.

– Hade vi tagit en extra poäng i förlängningen hade Linköping behövt slå oss med sju mål, men nu blev det inte så. Visst har vi ett bättre utgångsläge, men de har hemmaplan på lördag, konstaterade HV-tränaren Janne Karlsson.