Malmö–AIK 1–2

AIK tog hand om andraplatsen när man hämtade tre poäng i bortamötet med svårspelade Malmö.

Avgörandet slog Christian Sandberg in bara åtta sekunder före full tid.

Solnalaget har fått den bästa tänkbara uppladdningen inför kvalserien och ser bra ut defensivt och man har även fått in den rätta vinnarkänslan i truppen.

Malmö tog ledningen i den första perioden – som annars var en rätt händelsefattig del av matchen.

Malmös målvakt Markus Svensson var stabil i målet och räddade ett antal vassa målchanser från AIK-spelarna.

Och det var först i inledningen av den tredje perioden som AIK lyckades kvittera och det var givetvis rättvist.

Malmö som sedan ett tag tillbaka är klart för play off-spel föll sedan tungt när Sandberg tryckte in segerpucken efter 19.52.

Almtuna som kom fyra valde Mora som motståndare i den första rundan vilket betyder att Malmö tar sig an Bofors.

Björklöven–Mora 5–1

Björklöven vann imponerande mot Mora och räddade nytt allsvenskt kontrakt.

Det blir Sundsvall som får göra Oskarshamn sällskap i nedflyttningskvalet.

Umeålaget hade allt i egna händer inför matchen eftersom Sundsvall låg två poäng bakom.

Björklöven var givetvis det hungrigaste laget och gick upp till en 2–0-ledning i den första perioden.

Lagets målvakt Patrick Galbraith spelade bra i målet och det var mycket tack vare honom som hemmalaget kunde dra ifrån ytterligare.

Tidigt i mittperioden utökade Jimmy Andersson lagets ledning till 3–0 och Mora var i brygga.

Christopher Thörns 4–0 efter 9.53 i andra perioden var dock det matchavgörande målet.

Starkt av Björklöven att hamna på rätt sida strecket. I höstas såg det väldigt mörkt ut och laget var på väg att bli avsågat i botten.

Nu kan man ta semester och ladda batterierna inför en ny säsong.

Oskarshamn–Sundsvall 1–2 efter straffar

Sundsvall var tvungna att vinna för att överhuvudtaget ha en chans att slippa kvala.

Samtidigt behövde laget hjälp av Mora som mötte konkurrenten Björklöven på bortaplan.

Trots att Sundsvall ledde mot jumbon med uddamålet under nästan hela matchen så var det ändå kört eftersom Björklöven körde över Mora i sin match.

Karl-Johan Lundström gav i alla fall Sundsvall hopp när han svarade för ledningsmålet i den första perioden.

Målvakten Joakim Lundström höll länge nollan men en bit in i tredje tvingades han kapitulera när Oscar Andersson hittade rätt i spel fem mot fyra.

Matchen gick till straffar. Där avgjorde Sundsvall, men det räckte som sagt inte.

Nu har laget istället ett nervfyllt kval framför sig i ett försök att rädda sin allsvenska existens.

Örebro–Bofors 5–6 efter straffar

Bofors tog två poäng efter en straffseger mot Örebro.

Det var en målrik tillställning vilket kanske oroar Bofors en del inför det kommande play off-spelet. Åtminstone med tanke på lagets försvarsspel.

Matchen såg avgjord ut ett tag. Bofors slog in puckar på löpande band och det stod hela 0–4 när matchen bara pågått i tio minuter.

Det var mål i power play, numerärt underläge, spel fem mot fem och på straffslag.

Karlskogalaget utnyttjade allt.

Fredrik Orrsten och Henrik Löwdahl gav hemmalaget kontakt i den andra perioden men man hade fortfarande ett tvåmålsunderläge att försöka ta igen.

Den tredje perioden var märklig.

När Kristoffer Näslund rakade in 2–5 kändes matchen definitivt avgjord.

Men då vaknade hemmalaget till liv och när det var 1.10 kvar av matchen reducerade Fredrik Orrsten till 4–5 i spel sex mot fyra.

Kvitteringen tryckte Henrik Löwdahl in 30 sekunder före slutet och ordnade alltså fram en förlängning.

Bofors ordnade till slut upp situationen och kunde vinna efter straffar.

Borås–Växjö 3–1

Växjö blev klart för kvalserien efter fredagens seger mot serieledarna Leksand.

På söndagen föll laget mot Borås och visade inte upp det spel som kommer att krävas i det kommande kvalet.

Den första perioden var händelsefattig och Växjös Robert Rosén blev den enda målskytten.

Det var inte någon större intensitet. Perioden innehöll få skott och bara en utvisning.

Lagen hade inget speciellt att spela om i den här matchen vilket märktes. Men för Växjös del borde man varit mer hugget i sista omgången för bästa förberedelse inför kvalet.

Hemmalaget var bättre och vände nämligen på siffrorna i den andra perioden.

Efter drygt halva matchen vare spelad kvitterade Andreas Backman och en minut före periodsignalen rakade Rasmus Ericsson in 2–1 i spel fem mot fyra.

Ericsson gjorde även 3–1 och därefter hade Borås hyfsad kontroll över händelserna.

Leksand–Västerås 4–2

Leksand gjorde sitt jobb på isen och avslutade allsvenskan med en trepoängare och tog samtidigt hem seriesegern.

Västerås tog ledningen redan efter 36 sekunders spel men Leksand vände och gick till pausvila med en 2–1-ledning.

Västerås kvitterade i andra perioden men bara minuten före pausvilan återtog Leksand greppet om taktpinnen när Johan Hägglund svarade för en fin soloprestation innan han sköt 3–2.

Daniel Hermansson ordnade 4–2 tidigt i slutperioden och efter det kunde Västerås inte komma ikapp.

– Leksand vinner för att de åker mer skridskor och vi kommer inte åt de i sista perioden, sa Västerås tränare Fredrik Nilsson till leksandsif.se.

Leksand kan nu förbereda sig inför kvalserien på allvar.

Blir det fjärde gången gillt och spel i elitserien i höst?

Almtuna–Troja/Ljungby 2–3 efter straffar

Med både tre och två omgångar kvar hade Almtuna chans att ta en direktplats till kvalserien.

Nu har Uppsalalaget plötsligt tre raka förluster vilket är lite oroande inför play off-spelet.

Man var länge det formstarkaste laget i serien och supportrarna är givetvis bekymrade och ifrågasätter lagets form när det väl gäller.

En förlust mot Troja/Ljungby på hemmais är inte heller det positivt inför det viktiga cupspelet.

Hemmalaget inledde bra och tog ledningen efter bara 44 sekunder – men trots spelövertag var det oavgjort efter den första perioden.

I andra tvingades Troja kvittera en gång till och efter en mållös tredje period och förlängning var det till slut bortalaget som knep bonuspoängen efter straffläggningen.

Almtuna kom fyra vilket betyder att laget får välja motståndare i den första play off-rundan – och de valde Mora.

Bofors och Malmö möts i den andra matchserien. Vinnaren möts sedan i play off 2. Vinnaren där är klar för kvalseriien.