Matchfakta 1/1

Boston–Atlanta 5–2 (0–2, 3–0, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-31

Första perioden: 0–1 (9.18) Bobby Holik 5 (Ilya Kovalchuk, Tobias Enström) spel fem mot fyra, 0–2 (13.18) Colin Stuart 1 (Todd White, Steve McCarthy).

Andra perioden: 1–2 (4.40) Dennis Wideman 5 (Chuck Kobasew, Andrew Ference) spel fem mot fyra, 2–2 (5.14) Per-Johan Axelsson 8 (Zdeno Chara), 3–2 (9.40) Mark Stuart 2 (Peter Schaefer, Glen Metropolit).

Tredje perioden: 4–2 (2.05) Phil Kessel 11 (Andrew Ference, David Krejci) spel fem mot fyra, 5–2 (6.37) Matt Lashoff 1 (Zdeno Chara, Marc Savard) spel fem mot fyra.

Skott: 37–30 (12–15, 12–9, 13–6).

Utvisningar, Boston: 5 x 2 min. Atlanta: 4 x 2 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter: Boston: Tim Thomas 93,3%, istid 59.52 Atlanta: Kari Lehtonen 86,5%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 1, 0, +1, 17.10

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 4, -1, 14.11

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 1, 2, -1, 22.29

Matchen: Atlanta Trashers fick en kanonstart på bortaplan mot Boston Bruins. Efter den första perioden ledde Trashers med 2-0, men då vaknade Boston till liv och det rejält. På fem minuter vände hemmalaget underläge 0-2 till ledning med 3-2. Kvitteringen fram till 2-2 stod Per-Johan Axelsson för, hans åttonde mål för säsongen.

– Jag sade åt grabbarna att spela ut, sa Bruins coach Claude Julien till AP - om vad han hade sagt åt laget i första periodpausen.

Ett recept som räckte långt. I början av den tredje perioden prickade Bruins 20-årige supertalang Phil Kessel in 4-2 och hemmalaget kunde fyra minuter senare öka på till 5-2.

bo">  Columbus–Edmonton 4–2 (1–0, 1–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (8.15) Jiri Novotny 7 (Nikolai Zherdev, Jason Chimera).

Andra perioden: 1–1 (7.23) Ethan Moreau 1 (Fernando Pisani, Andrew Cogliano), 2–1 (10.36) Rick Nash 19 (Ron Hainsey, Jiri Novotny) spel fyra mot fem, 2–2 (13.18) Steve Staios 4 (Ethan Moreau, Sheldon Souray).

Tredje perioden: 3–2 (16.39) Rick Nash 20 (Duvie Westcott, Joakim Lindström) spel fem mot fyra, 4–2 (19.51) Rick Nash 21 (Nikolai Zherdev, Adam Foote) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 33–28 (8–8, 14–15, 11–5).

Utvisningar, Columbus: 4 x 2 min. Edmonton: 3 x 2 min.

Publik: 16 774 (i Nationwide Arena).

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 92,9%, istid 60.00 Edmonton: Dwayne Roloson 90,6%, istid 59.22

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 1, 1, 0, -1, 10.25

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 0, 0, -1, 12.46

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 2, 0, -1, 14.51

Matchen: Mötet mellan Columbus Blue Jackets och Edmonton Oilers var viktigt i kampen om att hänga på slutspelståget i Western Conference och det var hemmalaget som gav sig själva de bästa förutsättningarna inför den andra halvan av säsongen. Den tjeckiske centern Jiri Novotny, 24, gav Blue Jackets ledningen i den första perioden och Ethan Moreau kvitterade i den andra perioden innan det var dags för Rick Nash, 23, att kliva in i handlingen på allvar. Vänsterforwarden Nash – som innan matchen gått mållös av isen i åtta raka matcher – gjorde tre mål och avgjorde matchen då han efter 16.39 av den andra perioden – vid ställningen 2-2 – slog in sitt andra mål för kvällen bakom målvakten Dwayne Roloson. Alla hans tre mål kom med olika antal spelare på isen, 2-1 gjorde Nash i spel fyra mot fem, 3-2 i spel fem mot fyra och 4-2 i spel fem mot sex efter att Oilers tagit ut målvakten.

- Jag är mycket besviken då jag tycker att vi spelade fantastisk hockey under större delen av matchen, sa Oilers coach Craig MacTavish till AP.

Minnesota–San Jose 2–3 (0–1, 0–1, 2–1)

Första perioden: 0–1 (17.38) Steve Bernier 10 (Joe Thornton, Milan Michalek).

Andra perioden: 0–2 (18.21) Kyle McLaren 1 (Milan Michalek, Joe Thornton).

Tredje perioden: 1–2 (3.37) Dominic Moore 1 (Stephane Veilleux, Kim Johnsson), 2–2 (15.22) Mark Parrish 9 (Marian Gaborik, Eric Belanger), 2–3 (15.32) Jonathan Cheechoo 5 (Doug Murray, Torrey Mitchell).

Skott: 21–25 (6–11, 7–9, 8–5).

Utvisningar, Minnesota: 1 x 2 min. San Jose: 3 x 2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 88,0%, istid 59.16 San Jose: Evgeni Nabokov 90,5%, istid 60.00

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 0, 0, +1, 23.33

Doug Murray, b, San Jose 0, 1, 0, 0, +2, 19.01

Matchen: San Jose Sharks kommer knappt ihåg hur det känns att förlora på bortaplan längre. Mot Minnesota Wild kom Sharks tionde raka seger på bortais och den senaste förlusten på bortaplan är nu så långt bort i tiden som den 9 november. Segern innebär att Sharks nu är på tangerad andra plats i listan över flest bortasegrar i rad i NHL. Rekordet innehavs av Detroit Red Wings som mellan mars och april 2006 radade upp 12 raka segrar på bortaplan. Sharks har chansen att tangera rekordet då dom i mitten av januari beger sig till Anaheim och Phoenix. Segern i Xcel Energy Center satt dock hårt åt då Wild kommit tillbaka från ett tvåmålsunderläge i den tredje perioden. När högerforwarden Mark Parrish kvitterade till 2-2 efter 15.22 av slutakten exploderade den utsålda arenan, men bara tio sekunder senare tystades publiken då Jonathan Cheechoo kom igenom hemmaförsvaret och överlistade målvakten Niklas Bäckström.

- Vi jobbade hårt för kvitteringen och så blir det en konstig studs som dom avgör på. Det var ett tufft mål för oss, sa Bäckström till AP.

Backen Doug Murray, 27, var tillbaka i bortalaget efter att ha missat fyra matcher på grund av skada och han assisterade fram till segermålet. Den målgivande passningen var hans femte för säsongen.

Detroit–St Louis 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Tredje perioden: 0–1 (5.47) Erik Johnson 3 (Brad Boyes), 0–2 (19.38) Lee Stempniak 8 (Jamal Mayers, Jay McKee) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 31–23 (10–6, 4–9, 17–8).

Utvisningar, Detroit: 5 x 2 min, 1 x 5 min. St Louis: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 95,5%, istid 59.24 St Louis: Manny Legace 100%, istid 59.47

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 0, 1, 0, -1, 27.25

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 0, 0, -1, 15.51

Niklas Kronwall, b, Detroit 0, 0, 2, 0, 0, 24.17

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 3, 2, 0, 18.21

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 2, 2, 0, 19.22

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, 0, 18.56

Matchen: Efter nästan fyra år med mål i varje hemmamatch blev Detroit Red Wings nollade på nyårsafton. Senast Red Wings gick mållösa av isen i Joe Louis Arena var den 7 januari 2004 då Boston Bruins höll tätt. Denna gång var det rivalerna St Louis Blues som lyckades med bedriften och det är inte ofta som Blues lyckas med det på bortaplan i ”Hockeytown”. Senaste gången var för 14 år sedan då målvakten Guy Hebert höll nollan. Denna gång hette matchhjälten Manny Legace då han räddade samtliga 31 skott som hemmalaget fick iväg mot honom. 34-årige Legace – som spelade i Red Wings mellan 1999 och 2006 – höll nollan för 20:e gången i karriären.

- Målvaktsspelet var nyckeln i kväll och Manny hade en mycket bra kväll, sa Blues coach Andy Murray till AP.

Red Wings spelade sin fjärde match på sex dagar, men lyckades få till en offensiv efter att rookiebacken Erik Johnson, 19, gett gästerna ledningen efter 5.47 av den tredje perioden. Den bästa möjligheten att kvittera hade tjecken Jiri Hudler då han kom fri med åtta minuter kvar, men Legace räddade.

- Vi hade ingen bensin kvar i tanken, sa Red Wings coach Mike Babcock.

Hemmalaget saknade återigen Henrik Zetterberg (rygg) och Tomas Holmström (knä).

Phoenix–Colorado 4–3 (0–1, 3–1, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (13.23) Wojtek Wolski 13 (Andrew Brunette, Brad Richardson).

Andra perioden: 1–1 (3.30) Radim Vrbata 15 (Martin Hanzal, Fredrik Sjöström) spel fem mot fyra, 2–1 (3.41) Steven Reinprecht 8 (Michael York, Ed Jovanovski), 3–1 (15.52) Radim Vrbata 16 (Peter Mueller, Shane Doan) spel fem mot fyra, 3–2 (19.11) Brett Clark 4 (Ian Laperriere, Paul Stastny).

Tredje perioden: 3–3 (15.11) Cody McLeod 2 (Ben Guite, Ian Laperriere).

Straff: 4–3 Peter Mueller.

Skott: 26–45 (6–13, 9–11, 11–16, 0–5).

Utvisningar, Phoenix: 3 x 2 min. Colorado: 6 x 2 min.

Publik: 12 973 (i Jobing.com Arena).

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 93,3%, istid 64.38 Colorado: Peter Budaj 88,5%, istid 64.42

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix reserv

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 1, 1, 0, 0, 18.57

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 2, 0, 14.31

Matchen: Colorado Avalanche svarade för en bra match på bortaplan mot Phoenix Coyotes, men fick nöja sig med en poäng trots 45 skott på mål. Det var en märklig match där Avalanche dominerade merparten av spelet, men som ändå fick slita för att få med sig någon poäng. Efter att polacken Wojtek Wolski gett gästerna ledningen i den första perioden så vände hemmalaget till 3-1 i den andra perioden. Brett Clark reducerade i slutminuten och gav Avalanche nödvändig energi inför den tredje perioden. Coyotes ryske målvakt Ilya Bryzgalov, 27, storspelade, men fick ge sig med mindre än fem minuter kvar då Cody McLeod överlistade honom. I förlängningen var det ett lag på banan, men Bryzgalov räddade samtliga fem skotten innan Peter Mueller kunde sätta den avgörande straffen för hemmalaget.

- Vi tar en poäng. Efter två besvikelser på hemmaplan (mot Detroit Red Wings och Los Angeles Kings) och med underläge 1-3 i den här matchen så är det inte helt fel med en poäng, sa bortalagets coach Joel Quenneville till AP.

Carolina–New York Islanders 1–4 (0–0, 1–4, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (2.06) Marc-Andre Bergeron 5 (Josef Vasicek, Trent Hunter) spel fem mot fyra, 0–2 (3.28) Bill Guerin 13 (Mike Comrie, Marc-Andre Bergeron) spel fem mot fyra, 0–3 (5.45) Ruslan Fedotenko 7 (Andy Hilbert, Tim Jackman), 1–3 (6.17) Craig Adams 2 (Mike Commodore), 1–4 (13.20) Marc-Andre Bergeron 6 (Mike Comrie) spel fem mot fyra.

Skott: 29–24 (9–8, 11–12, 9–4).

Utvisningar, Carolina: 8 x 2 min. N Y Islanders: 5 x 2 min.

Publik: 17 091 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: John Grahame 78,6%, istid 25.45 (11 räddningar) Carolina: Cam Ward 90,0%, istid 34.12 (9 räddningar) N Y Islanders: Wade Dubielewicz 96,6%, istid 59.52

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, -1, 18.25

Matchen: Efter en mållös förstaperiod mellan Carolina Hurricanes och New York Islanders i RBC Center bjöd gästerna Islanders på ett riktigt nyårsfyrverkeri då dom i inledningen av den andra perioden gjorde tre mål inom loppet av 3.39. Målfyrverkeriet avgjorde matchen då bortalaget spelade mycket på resultatet (4-1) i den tredje perioden. Det var fjärde gången på de sex senaste matcherna som Islanders gjorde minst fyra mål i en match. Tidigare under säsongen gick laget 22 matcher i rad utan att göra fler än tre mål. Backen Marc-Andre Bergeron, 27, blev stor matchhjälte med två mål och en assist. Bergeron gjorde både det viktiga ledningsmålet samt 4-1 när Hurricanes kommit in lite i matchen efter Craig Adams reducering. Bortalaget saknade återigen sin förstemålvakt Rick DiPietro, men andremålvakten Wade Dubielewicz, 28, noterade sin andra raka seger.

- Nu vet alla att jag kan komma in och ge laget en chans att vinna om något händer med Ricky. Det känns bra att killarna börjar lita på mig, sa kanadensaren Dubielewicz till AP.

Segern var Islanders första i Raleigh sedan april 2004.

Dallas–Nashville 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (16.42) Jean-Pierre Dumont 12 (Alexander Radulov, Jason Arnott).

Skott: 22–30 (6–9, 5–15, 11–6).

Utvisningar, Dallas: 5 x 2 min. Nashville: 6 x 2 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center).

Målvakter: Dallas: Marty Turco 96,7%, istid 59.02 Nashville: Dan Ellis 100%, istid 60.00

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 11.26

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 8.05

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 2, 0, -1, 16.23

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 2, 0, 0, 13.50

Matchen: Målvakten Dan Ellis, 27, försökte i flera säsonger att få chansen i Dallas Stars. Säsongen 2003-04 spelade han sin första NHL-match, men det blev bara en match innan han återvände till farmarlaget. I somras skrev han kontrakt med Nashville Predators och på nyårsafton kom han tillbaka till Dallas och visade Stars att han kanske skulle ha fått fler chanser mellan stolparna. Ellis var matchens lirare och höll nollan för tredje gången denna säsong.

- Jag älskade att vara en Dallas Star och har stor respekt för organisationen, men i kväll var min chans att spela för laget som gav mig chansen i NHL, sa Ellis till AP.

Predators hade inte oddsen på sin sida när man kom till Dallas då laget hade förlorat sju raka matcher i American Airlines Center. Det var en jämn match, men gästerna var hetare i den andra perioden och gjorde då matchens enda mål då Jean-Pierre Dumont överlistade Marty Turco. Turco hade i den första perioden räddat en straff från centern Scott Nichol efter att Nichol hakats av backen Sergei Zubov. Predators coach Barry Trotz hade ett snack med sin målvakt innan matchen och försökte peppa honom lite extra.

- Jag sa åt honom att dom (Stars) inte ville ha dig kvar i somras och jag är riktigt glad för hans skull, sa Trotz efter matchen.

Backen Mattias Norström, 36 år på onsdag, var tillbaka på isen efter att han missat tre matcher med en knäskada.

Calgary–Vancouver 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (2.34) Daniel Sedin 18 (Henrik Sedin, Aaron Miller), 1–1 (11.27) Owen Nolan 7 (Daymond Langkow, Alex Tanguay).

Andra perioden: 2–1 (18.55) Kristian Huselius 17 (Daymond Langkow, Anders Eriksson).

Skott: 20–25 (4–4, 9–11, 7–10).

Utvisningar, Calgary: 4 x 2 min. Vancouver: 4 x 2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 96,0%, istid 59.55 Vancouver: Roberto Luongo 90,0%, istid 59.03

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 1, 3, 0, 0, 18.40

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 0, 3, 2, +1, 23.32

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 3, 0, 0, 22.20

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 3, 0, +1, 16.39

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 1, 1, 0, +1, 19.29

Daniel Sedin, f, Vancouver 1, 0, 3, 0, +1, 18.30

Matchen: I säsongens femte möte mellan Calgary Flames och Vancouver Canucks kom äntligen Flames första seger och det var en stabil defensiv insats som låg bakom framgången.

- Vi spelade mycket mer fysiskt än vad vi gjort i de senaste matcherna mot dom, sa centern Daymond Langkow till AP.

Daniel Sedin gjorde sitt 18:e mål för säsongen när han med bortalagets första skott på mål satte 1-0 bakom Miikka Kiprusoff, 31. Kiprusoff stängde dock igen butiken efter målet och räddade resterande 24 skott för säsongens 19:e seger. Den finländske burväktaren är därmed på tangerad andra plats i statistiken över flest vinster, leder gör San Jose Sharks Evgeni Nabokov med 22 segrar. I den andra perioden hade både Daniel Sedin och backen Alexander Edler bra möjligheter att återigen ge gästerna ledningen, men Kiprusoff räddade.

- Vi hade våra chanser och trots att vi inte spelade vår bästa hockey så var vi med i matchen, sa Canucks lagkapten Markus Näslund.

Med en minut kvar av den andra perioden sparkade Daymond Langkow fram pucken till Kristian Huselius, 29, som inte gjorde något misstag utan satte 2-1 bakom Roberto Luongo. Målet skulle visa sig vara segermålet då hemmalaget stod emot Canucks forcering i den sista perioden. Mattias Öhlund missade sin fjärde raka match på grund av skada.