Matchfakta 2-3/3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-02

Minnesota – Los Angeles 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (17:53) Michael Cammalleri (18) (Alexander Frolov, Lubomir Visnovsky)

Andra perioden: 1-1 (04:59) Marian Gaborik (34) (Brent Burns, Pierre-Marc Bouchard)

Övertid: 2-1 (03:45) Martin Skoula (3) (Marian Gaborik, Pavol Demitra)

Skott: 35-28 (12-9, 9-12, 9-5, 5-2)

Utvisningar, Minnesota: 6x2min. Los Angeles: 4x2min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 96,4%, istid 63.19

Los Angeles: Erik Ersberg 94,3%, istid 63.38

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Kim Johnsson, b, Min, 0, 0, 2, 4, 0, 22.53

Matchen: Erik Ersberg gjorde en mycket bra första match från start för Los Angeles Kings. Han räddade 33 av 35 skott och gjorde ett flertal svettiga räddningar, särskilt i tredje perioden. Men han fick se Martin Skoula avgöra för Minnesota på övertid.

Skoula stod till höger om målgården, tog emot en passning från hörnet och styrde in pucken mellan Ersbergs benskydd.

– Jag väntade på att domaren skulle blåsa av för blockering, men sen såg jag pucken ligga i målet, sa en glad Skoula till AP.

Målet var hans första på 23 matcher, och tredje på 145 matcher för Wild.

2-1 till Minnesota, som därmed befäste ledningen i Northwest Division.

Ersberg får beröm i Los Angeles-pressen för sin insats.

– Med tanke på att det var hans första start känns beskrivningen ”stabil” som en underdrift – han var väldigt stark, skriver Rich Hammond på The Daily News.

Michael Cammalleri gav gästerna ledningen efter 17:53 i första perioden. Wilds nyutnämnde kapten Marian Gaborik kvitterade i andra med sitt 34:e mål för säsongen.

Kim Johnsson spelade 22:53 för Wild och registrerades för två skott på Ersberg.

Edmonton – Columbus 4-3 (1-1, 0-0, 2-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (16:39) Rick Nash (35) (Manny Malhotra, Nikolai Zherdev), 1-1 (17:02) Andrew Cogliano (12) (Sam Gagner, Denis Grebeshkov)

Tredje perioden: 1-2 (10:26) Jason Chimera (13) (Nikolai Zherdev, Andrew Murray), 2-2 (11:51) Ales Hemsky (18) (Jarret Stoll, Dustin Penner), spel fem mot fyra, 3-2 (12:11) Steve Staios (7) (Andrew Cogliano, Robert Nilsson), 3-3 (17:21) Dick Tarnstrom (3)

Straff: Ales Hemsky

Skott: 29-38 (7-12, 7-12, 12-11, 3-3)

Utvisningar, Edmonton: 5x2 min. Columbus: 7x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 92,1%, istid 65.00

Columbus: Pascal Leclaire 89,7%, istid 65.00

Robert Nilsson, f, Edmonton, 0, 1, 2, 2, +2, 13.15

Dick Tärnström, b, Columbus, 1, 0, 2, 0, 0, 22.58

Matchen: Edmontons Steve Staios, som gjorde 3-2 i mitten av tredje perioden, ska nog passa på att köpa en lott idag. Bara sekunder efter att Oilers kvitterat till 2-2 sköt han ett skott från blålinjen. Pucken studsade på Columbus Manny Malhotras klubba och gick i en båge över målvakten Pascal Leclaire, som hade kommit ut långt för att möta skottet. Till råga på allt tog pucken hjälp av ribban för att komma i mål.

Innan dess hade Rick Nash och Jason Chimera gjort mål för Columbus, och Andrew Cogliano och Ales Hemsky detsamma för Edmonton.

Dick Tärnström kvitterade sedan för Columbus med knappt tre minuter kvar att spela.

På övertid hade hemmalaget Oilers ett par heta chanser, men Leclaire stod i vägen.

Matchen gick till straffar, som är något av Edmontons specialitet. Och visst, tack vare Ales Hemskys handledsskott i krysset vann de sin fjortonde straffläggning för säsongen, vilket är ett prydligt NHL-rekord.

Oilers målvakt Mathieu Garon har räddat 30 av 32 straffar i år, många tack vare att han är omöjlig att göra mål på efter isen.

I och med segern har Oilers fler segrar än förluster för första gången sedan oktober. De är sju poäng nedanför slutspelsstrecket i väst, medan Columbus är fyra.

Buffalo– Detroit 2-4 (1-1, 0-2, 1-1)

Första perioden: 1-0 (02:59) Patrick Kaleta (2) (Maxim Afinogenov, Adam Mair), 1-1 (11:56) Dallas Drake (3) (Niklas Kronwall, Kris Draper)

Andra perioden: 1-2 (05:11) Valtteri Filppula (18) (Jiri Hudler, Johan Franzen), spel fem mot fyra, 1-3 (14:16) Johan Franzen (13) (Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson)

Tredje perioden: 2-3 (03:12) Jason Pominville (20) (Drew Stafford), spel fem mot fyra, 2-4 (15:52) Kirk Maltby (5) (Pavel Datsyuk, Valtteri Filppula)

Skott: 24-39 (9-18, 7-12, 8-9)

Utvisningar, Buffalo: 6x2 min. Detroit: 6x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit, 0, 0, 3, 2, +1, 20.52

Matchen: Som vanligt var det mycket svenskt när Detroit vann blott sin andra match på de senaste tolv. Johan Franzen gjorde ett mål och en assist, och Niklas Kronwall gjorde två assist för andra matchen i rad. Dessutom noterades Mikael Samuelsson för en assist.

Segern var skön för Red Wings, som varit inne i sin tyngsta period på nästan tjugo år.

– Vi har väntat på en sån här match, där vi äntligen kunde göra några mål och spela bra i defensiven, sa Red Wings målvakt Dominik Hasek till AP.

Hasek gjorde sin andra match efter en höftskada och stod för 22 räddningar mot sin gamla klubb.

Dallas Drake och Kirk Maltby gjorde mål för Detroit, något som inte sker varje dag. Maltbys mål var hans första på 35 matcher.

– Jag gillar att sprida ut mina mål, skämtade han efteråt.

Buffalos målvakt Ryan Miller gjorde 35 räddningar, men det räckte inte för seger.

– Vi måste bli bättre. Det finns inga ursäkter, varje spelare måste vara smartare och bättre, sa han.

Buffalo har förlorat fyra av de fem senaste matcherna och befinner sig på nionde plats i öst, tre poäng efter Philadelphia. Detroit drygade ut ledningen i väst, Dallas är fem poäng efter.

New York Islanders–Florida 0–1 (0–1, 0–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (9,57) David Booth (19) (Olli Jokinen, Nathan Horton)

Skott: 53–30 (14–11, 29–8, 10–11).

Utvisningar, Islanders: 2X2. Florida: 3X2.

Publik: 15 314 (i Nassau Veterans Memorial Coliseum).

Målvakter, Islanders: Wade Dubielewicz 96,7% istid 58,42.

Florida: Craig Anderson 100% istid 59,56.

Magnus Johansson, b, Florida, 0, 0, 2, 0, +1, 22,14.

Matchen: Det här var reservmålvakternas match. Framförallts Craig Andersons. I sin 11:e match för säsongen höll han nollan och motade hela 53 skott, varav 29 i den andra. För Islanders var det ett nytt klubbrekord i att bränna chanser under en och samma period.

I Islanders fick Wade Dubielewicz rycka in när Rick DiPietro åkte på begravning. Också han spelade mycket bra, men den här kvällen räckte det inte.

En tung förlust för Islanders som nu är fem poäng från slutspelsplatsen. Florida ligger ytterligare tre poäng efter Islanders.

Pittsburgh–Atlanta 3–2 (2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (0,50) Ryan Malone (23) (Sergej Gonchar, Jevgenij Malkin), 2–0 (2,09) Maxime Talbot (9) (Jarkko Ruutu, Alex Goligoski), 2–1 (14,25) Jim Slater (4) (Eric Boulton, Joel Kwiatkowski).

Tredje perioden: 2–2 (1,11) Slava Kozlov (15) (Colby Armstrong, Joel Kwiatkowski) spel fem mot fyra.

Straff: 3–2 Kris Letang

Skott: 34–33 (10–8, 11–13, 10–9, 3–3).

Utvisningar, Piitsburgh: 5x2. Atlanta: 3x2.

Målvakter, Pittsburgh: Marc-Andre Fleury, 93,939 %, istid 65,00.

Atlanta: Kari Lehtonen 94,118 %, istid 65,00.

Tobias Enström, b, Atlanta: 0, 0, 4, -1, 29,27.

Niclas Hävelid, b, Atlanta: 0, 0, 0, -1, 5,31.

Matchen: Marc-Andre Fleury gjorde comeback i Pittsburgh-målet och låg bakom straff-segern mot Atlanta. Det var Fleurys första match sedan 6:e december och målvakten visade ingen som helst ringrost utan motade 31 skott och alla tre straffarna.

Pittsburgh gick också upp i divisions-ledning och hoppade hastigt och lustigt upp på andra plats i östra konferensen.

Chicago–Vancouver 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)

Första perioden. 1–0 (17,02) Andrew Ladd (11) (Patrick Kane).

Andra perioden: 2–0 (4,19) Patrick Kane (15) (Jason Williams, Jonathan Toews), 2–1 (18,31) Ryan Kesler (17) (Alex Burrows).

Tredje perioden: 3–1 (5,26) Patrick Sharp (32) (Duncan Keith, Jason Williams), 4–1 (9,24) Patrick Kane (16) (Ben Eager, Petri Kontiola)

Skott: 28–10 (9–2, 11–6, 8–2)

Utvisningar, Chicago: 5X2 + 1X5 + 1X10. Vancouver: 6X2 + 1X10

Målvakter, Chicago: Patrick Lalime 90% istid 60,00.

Vancouver: Roberto Luongo 84,6% istid 49,42. Curtis Sanford 100% istid 10,11.

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago, 0, 0, 0, 0, 0, 13,11.

Markus Näslund, f, Vancouver, 0, 0, 0, 0, 0, 15,11

Mattias Öhlund, b, Vancouver, 0, 0, 2, 0, 0, 24,46

Daniel Sedin, f, Vancouver, 0, 0, 2, 2, –2, 12,58

Henrik Sedin, f, Vancouver, 0, 0, 0, 0, –2, 14,04

Alexander Edler, b, Vancouver, 0, 0, 0, 0, –2, 17,12

Matchen: Vancouver hade en ruggigt mörk eftermiddag och mäktade bara med 10 skott, sämst för säsongen, på Patrick Lalime i Chicagomålet.

Betydligt roligare hade då Patrick Kane i Blackhawks. Rookien gjorde två mål och drog därmed ifrån Nicklas Bäckström i gröngölingarnas poängliga.

Det här var Canucks tredje raka förlust, och slutspelsplatsen ser allt mer hotad ut. Speciellt om man inte mäktar med mer framåt än så här.

New York Rangers–Philadelphia 5–4 (3–3, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (1,08) Vaclav Prospal (30) (Daniel Briere, R.J. Umberger), 1–1 (Martin Straka (12) (Daniel Girardi, Jaromir Jagr) spel fem mot fyra, 1–2 (8,14) Braydon Coburn (7) (Mike Knuble, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra, 2–2 (Fredrik Sjöström (11) (Blair Betts, Marek Malik) 3–2 (13,58) Ryan Callahan (6) (Martin Straka, Marek Malik), 3–3 (15,47) Jeff Carter (22) (Scottie Upshall, Kimmo Timonen).

Andra perioden: 4–3 (1,51) Christian Bäckman (2) (Brendan Shanahan, Scott Gomez).

Tredje perioden: 4–4 (11,49) Jeff Carter (23) (Randy Jones, Scottie Upshall).

Straff: Nigel Dawes

Skott: 35–26 (13–8, 7–7, 12–9, 3–2)

Utvisningar, Rangers: 7X2 + 1X5. Philadelphia: 6X2 + 1X5

Målvakter, Rangers: Henrik Lundqvist 62,5% istid 19,40. Stephen Valiquette 94,4% istid 44,47.

Philadelphia: Antero Niittymäki 71,4% istid 21,51. Martin Biron 100% istid: 43,09.

Christian Bäckman, b, Rangers, 1, 0, 1, 4, +1, 18,42

Fredrik Sjöström, f, Rangers, 1, 0, 6, 0, +1, 9,37.

Matchen: I slutet av första perioden fick Henrik Lundqvist nog. I början av andra kastade Antero Nittymäki in handduken. Båda målvakterna utbytta efter rena vilda västern-hockeyn i början av matchen.

För Rangers kom Stephen Valiquette in. Reservkeepern som blivit lite av specialist mot just Flyers släppte bara in ett mål i resten av matchen och höll tätt i förlängning och på straffarna och gav segern till Rangers.

Om Lundqvist hade en mindre lyckad dag gick det bättre för övriga svenskar. Både Christian Bäckman och Fredrik Sjöström gjorde mål. Den sistnämnde var mycket aktiv under den korta tid han fick spela och sköt hela sex skott – flest i Rangers.

Rangers passerade i och med segern Philadelphia och gick upp på sjunde plats i getingboet i den östra konserensen.