Nu vill sex svenskar ta revansch – för fiaskot de inte lyckats glömma

Finland förnedrade Tre Kronor i VM-finalen 2011.

I två år har de svenska spelarna väntat på läge för revansch.

– Det är verkligen dags att ge tillbaka nu, säger Martin Thörnberg, en av sex svenskar som var med i Bratislava.

VM-finalen i Slovakien blev ett svart minne i Tre Kronor-historien. Trots ledning med 1–0 långt in i matchen slutade det med förnedring. Finland kvitterade i slutet av den andra perioden och vann sedan den tredje perioden med förkrossande 5–0.

Förbundskapten Pär Mårts och sex av spelarna i dagens trupp fanns med den mörka söndagen i Bratislava för två år sedan.

– Det är en match man aldrig kommer att glömma. Helst vill man glömma den, men den sitter kvar där. Skulle vi slå finländarna nu så är det nog lättare att glömma den, säger lagkaptenen Staffan Kronwall.

”Det blev kollaps”

I morgon möts lagen igen – den här gången i semifinal inför en fullsatt Globen. Och de svenska spelarna gör ingen hemlighet av att förlusten för två år sedan tog hårt och att det är dags för revansch.

– Det blev kollaps i den matchen och det var allt annat än roligt. Självklart blir det extra tändvätska att försöka få revansch nu. Det var verkligen ingen rolig final. Nu spelar vi på hemmaplan i Globen och det ska bli riktigt roligt, säger Loui Eriksson.

Martin Thörnberg:

– Det sved enormt. Det är inte ofta man får chansen att spela en VM-final och så slutade det så där. Den finns i tankarna och det gör att vi får en extra boost som vi ska utnyttja nu.

”Ett hatmöte”

Tvåmålsskytten Nicklas Danielsson var inte med i Slovakien, men han vet vad som väntar i morgon.

– Det blir ett krig, båda hatar att förlora mot varandra. Hoppas det blir en fullsatt Globen och att alla håller på Sverige.

Målvakten Jhonas Enroth är också inne på att det blir känsloladdat:

– Det lär bli en väldigt tufft match, ett hatmöte. Det är ju trots allt Sverige–Finland.

Hur trivs du i hatmöten?

– Jag vet inte, men Sverige–Finland är alltid Sverige–Finland.

...men här är fem möten med Finland som vi gärna minns

VM-gruppspel 1991 i Åbo.

Finland gjorde en stark insats och ledde 4–2. Då presenterade sig en ny stjärna på den svenska hockeyhimlen. Mats Sundin såg med sina två mål under den sista minuten till att Sverige fick med sig ett oavgjort resultat mot ärkerivalen. Samme Sundin kom att spela huvudrollen även senare i turneringen när han lurade upp en viss Fetisov, från Sovjet, på läktaren i finalen.

VM-final 1992 i Prag.

”Den glider in” är ett stycke hockeymusik signerat Nick Borgen från 1995. Det stämde även väl in på Arto Blomstens mål, som kom tre år tidigare, och innebar 5–2 till Sverige i finalen mot Finland. Dessförinnan hade Sverige gått ifrån till 3–0, bland annat efter att en ung Peter Forsberg gjort ett vackert mål genom den klassiska köksvägen.

VM-final 1 1998 i Zürich.

Sverige mötte Finland i en final som skulle avgöras över två matcher. Det räckte med en för Sverige. I den första finalmatchen gjorde nämligen Johan Tornberg finalseriens enda mål, vilket visade sig vara fullt tillräckligt för att kunna hänga guldmedaljerna runt halsen. Finalmatch två slutade 0-0 och Finland fick kliva av som förlorare trots ett oavgjort resultat.

VM-kvartsfinal 2003 i Helsingfors.

En av de mest magiska kvällar ett svenskt landslag upplevt. Från att ha blivit totalt utspelade och hamnat i underläge 1–5, vände Sverige på steken och skapade finländsk landssorg. Peter Forsberg och Per-Johan Axelsson gjorde de avslutande målen vilket innebar svensk seger med 6–5. Mats Sundins galna och segerrusiga blick efter sista målet är en klassiker.

OS-final 2006 i Turin.

Ställningen var 2–2 inför den tredje och avslutande perioden. Tio sekunder in i slutakten sköt Nicklas Lidström ett otagbart skott från blå linje som innebar att Sverige var på väg mot sin andra OS-triumf. Finland pressade hårt på slutet men Henrik Lundvist stod för några riktigt svettiga räddningar och Sverige kunde hålla undan och vinna med 3–2.