AIK:s oförmåga att göra mål skickar ned laget till allsvenskan.

Mot Örebro visade sig den svagheten från sin bästa (sämsta) sida – igen.

Sportbladets krönikör Tomas Ros.

Det här var en klassisk kvalseriematch i omgång nio. Örebro hade inget att spela för och valde att vila skadade spelare och skicka hem Sterling och Aulin till Nordamerika.

Och Örebro såg måttligt intresserade ut i matchen. Inga tacklingar och inga täckta skott. De såg ut som att det var första matchen på försäsongen, men konstigt nog lyckades inte AIK att nyttja det.

Konstigt nog lyckades inte AIK skapa vassa chanser.

Kändes onödigt

Visst – man tog ledningen med 1–0 i den första perioden och borde ha avgjort matchen i något av de efterföljande numerära överlägena.

Men det gick långsamt och det gick fel för AIK i den så viktiga spelformen och när speluppläggaren Marcus Nilsson gick ut för skada, hjärnskakning, så försvann ännu mer kreativitet i offensiv zon.

Och det som kändes ligga i luften föll ned som en blöt trasa över AIK och lagets fans.

Örebro kvitterade när 101 sekunder återstod av den andra perioden. Daniel Larsson agerade tveksamt vid något som inte var en målchans och Huddinge-sonen Johan Wiklander kunde sätta 1-1 mellan benen på Larsson.

Kändes onödigt.

Just då.

Mycket liten chans

I den tredje perioden försökte AIK, men producerade inga bra målchanser.

Återigen är det AIK:s oförmåga att göra mål som knäcker lagets chanser att ta trepoängare.

Två mål per match, mot till största delen allsvenskt motstånd, är alldeles för dåligt.

Nu har AIK en mycket liten chans att spela SHL-hockey nästa säsong.

Men då måste samtliga tre matcher på måndag gå AIK:s väg. Det tror jag inte att de gör.