Slovakiens nya skräll – klara för VM-final

I torsdags slog de ut Kanada i kvarten – och i dag fick Tjeckien ge sig i semin.

Matchhjälte i 3–1-segern: Miroslav Satan, 37.

– Det var ingen som trodde på oss, inte ens fansen där hemma, säger han.

I fjol åkte de ut redan i gruppspelet, och i år var Frankrike nära att blåsa dem på en kvartsfinalplats.

Nu är Slovakien framme i VM-final.

4-3-segern mot förhandsfavoriten Kanada följdes upp med en ny jätteskräll, 3–1 mot ”storebror” Tjeckien.

Segerorganisatör? 37-årige Miroslav Satan.

Forwardsveteranen – med över 1 000 NHL-matcher på kontot, men som sedan två år tillbaka håller till hemma i Slovakien – stod för två mål i matchen.

Först spräckte han nollan i inledningsakten, sedan satte han 2–1 knappa minuten in i den tredje perioden efter att Michael Frolik kvitterat i mittronden.

”Helt otroligt”

Tjeckien vann skotten med klara 37–28, men det spelade ingen roll.

Slovakiens täta defensiv – den statistiskt tätaste i hela VM-turneringen – höll undan för tjeckernas anstormning, och när Libor Hudacek dessutom satte 3–1 var saken klar.

– Det är helt otroligt. Vi har redan säkrat en medalj och ska spela final. Det var ingen som trodde på oss, inte ens fansen där hemma, säger Satan till TV4.

– Jag måste lyfta fram lagmoralen, det är den som har tagit oss så här långt. Vi har en fantastisk lagmoral.

Ryssland väntar för Slovakien i morgondagens final (19:30), medan Tjeckien får spela bronsmatch mot värdnationen Finland (15:00).