Troja/Ljungby vann viktigt smålandsderby

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-16

Matchfakta och referat från övriga matcher

Oskarshamn–Troja/Ljungby 0–3

Först seger hemma mot Almtuna.

Ikväll tog före detta bottenlaget Troja/Ljungby sin andra raka seger, och man gjorde det i det viktiga smålandsderbyt mot Oskarshamn på bortais.

Det betyder att Troja tar klivet över kvalstrecket och Oskarshamn har fem poäng att ta igen om man ska slippa kvalspel.

Christoffer Bengtsberg i bortamålet var lagets bästa spelare. Han stoppade samtliga 33 skott och hindrade jumbon att komma in i matchen på allvar i tredje perioden.

Troja slog in 3–0 i tom kasse i slutsekunderna, men matchens viktigaste mål var Alexander Johanssons box play-fullträff i andra periodens slutminut. Istället för en kvittering från IKO stod det 0–2 till Troja som kunde spela mer på säkerhet i slutakten.

Almtuna–Västerås 3–1

Almtuna stärker sin position ovanför play off-strecket efter tre poäng mot Västerås.

Hemmalaget började vassast och visade prov på sin stora styrka. Den med snabba omställningar och ett bra samarbete över hela banan.

Men det dröjde länge innan laget spräckte Västeråsmålvakten Jens Holmströms nolla.

Matchuret stod på 19.22 när Linus Stensson från nära håll stötte in 1–0 i numerärt överläge.

Västerås hade ett så långt haft ett bra och långt anfall. Forwarden Stefan Hellkvist var nära att kvittera – men Almtunas yngling i målet – Fredrik Petersson-Wentzel var återigen stabil i hemmakassen.

Almtuna utökade sin ledning i mittperioden men i slutet av tredje höll allt på att rasa.

Stefan Hellkvist var nära att vända matchen på egen hand.

Först sprätte han upp reduceringen i närmsta krysset – och en stund senare avlossade han stora kanonen men pucken tog klockrent i stolpen.

Istället kunde Almtuna avgöra till 3–1 efter ett snyggt skott i krysset från Fredrik Vestbergs klubba.

Segern var i det stora hela rättvist.

Uppsalalaget tar klivet upp till en delad fjärdeplats med AIK.

Borås–Bofors 5–4 efter straffar

Borås plockade bonuspoängen mot play off-konkurrenten Bofors.

Trots att hemmalaget fick med sig en extra pinne har man hela sex poäng upp till sjundeplatsen – dessutom en match mer spelad.

Så det gäller att ha en fin formkurva om man ska lyckas kravla sig förbi Karlskogalaget.

Den mest besvikna i Bofors lag var nog Patrik Lundh som i andra perioden kvitterade Borås ledning två gånger om.

Lundh såg även ut att bli stor matchhjälte när han gjorde lagets tredje raka mål i början av tredje perioden.

Fullträffen betydde 3–4 och tre poäng hängde i luften in i det sista.

Men två minuter före slutsignalen kvitterade den meriterade forwarden Jens Karlsson till 4–4 och efter den mållösa förlängningen kunde till slut hemmalaget avgöra straffarna.

Björklöven–Sundsvall 6–3

Björklöven fortsätter att visa gott självförtroende och energi på isen trots att man hade två raka förluster i ryggen.

På onsdagskvällen brottade man ner Sundsvall och knep tre viktiga poäng.

Umeålaget som ett tag var fast förankrat och hjälplöst i botten av tabellen har efter tränarbytet sakta och säkert klättrat uppåt och ligger tia i tabellen.

Löven kan dock känna Örebros flås i nacken. Det skiljer bara en poäng mellan lagen och Löven har dessutom två matcher mer spelade.

Även om spelet inte imponerade är det givetvis ett styrkebesked att laget ändå kan vinna.

Bäst i Björklöven var tremålsskytten Johan Wikström och stabila målvakten Patrick Galbraith.