Matchfakta 18/11

Toronto–Ottawa 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-18

Andra perioden: 1–0 (19.15) Darcy Tucker 2 (Bryan McCabe, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2–0 (06.43) Mats Sundin 10 (Bryan McCabe, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4, 3–0 (15.55) Jiri Tlusty 3 (Mark Bell, Nik Antropov).

Skott: 18–24 (5–7, 5–7, 8–10).

Utvisningar, Toronto: 5 x 2 min. Ottawa: 5 x 2 min.

Publik: 19 596 (i Air Canada Center).

Målvakter, Toronto: Vesa Toskala 100%, istid 60.00 Ottawa: Martin Gerber 83,3%, istid 59.40

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Staffan Kronwall, b, Toronto 0,, 0, 0, 0, +1, 12.38

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 2, 0, 0, 19.33

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 3, 0, 0, 18.49

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 2, 0, 0, 22.01

Matchen: Toronto är både fågel och fisk denna säsong. I natt var det bara fågel. Laget imponerade när seriesuveränen Ottawa slogs tillbaka i Air Canada Center. Mest imponerade två spelare: målvakten Vesa Toskala och backen Bryna McCabe.

Den förstnämnde höll nollan och den senare assisterade till Torontos två första mål – det andra inslaget av Mats Sundin.

– Bryan McCabe var en häst därute, sa Sundin och syftade på lagkamratens hårda jobb över isen.

Sundins mål var hans 533:e i karriären – vilket gör att han nu delar 27:e-platsen (med Frank Mahovlich) över alla tiders NHL-målskyttar.

Men mest av allt imponerade målvakten Vesa Toskala. Finländaren räddade 24 skott och noterades för NHL-karriärens nionde nolla.

– Vi slog precis vad som troligen är ligans bästa lag. Förhoppningsvis får vi självförtroende eftersom prestationen går upp och ned, sa Vesa Toskala.

I natt var det som sagt bara upp.

Montreal–Boston 7–4 (1–1, 3–2, 3–1)

Första perioden: 1–0 (02.40) Saku Koivu 5 (Michael Ryder, Andrei Markov), spel 5 mot 4, 1–1 (03.27) Glen Murray 2 (Marc Savard, P–J Axelsson).

Andra perioden: 2–1 (01.19) Tom Kostopoulos 2 (Kyle Chipchura), spel 4 mot 5, 2–2 (03.11) Zdeno Chara 1 (Marc Savard, Dennis Wideman), 3–2 (04.59) Andrei Kostitsyn 3 (Andrei Markov), spel 5 mot 4, 3–3 (10.43) Marco Sturm 9 (Glen Murray, Zdeno Chara), spel 5 mot 4, 4–3 (17.38) Guillaume Latendresse 3 (Roman Hamrlik, Kyle Chipchura).

Tredje perioden: 5–3 (04.23) Roman Hamrlik 1 (Mark Streit, Tomas Plekanec), 6–3 (10.15) Mike Komisarek 3 (Saku Koivu), 6–4 (11.07) Glen Murray 3 (Marc Savard), 7–4 (14.13) Alexei Kovalev 10 (Michael Ryder, Mark Streit), spel 5 mot 3.

Skott: 52–36 (15–20, 12–8, 25–8).

Utvisningar, Montreal: 13 x 2 min 3 x 5 min, 1 x 10 min. Boston: 13 x 2 min, 4 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter, Montreal: Carey Price 88,9%, istid 59.48 Boston: Tim Thomas 86,5%, istid 60.00

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 1, 0, 0, +1, 15.13

Matchen: Oj, vilken het drabbning i fullpackade (21 273 åskådare) Bell Centre. Eller vad sägs om denna statistik: elva mål, 88 (!) skott, flera slagsmål och totalt 117 utvisningsminuter.

När röken lagt sig i det klassiska mötet (båda lagen tillhör de sex lag som startade NHL en gång i tiden) hade Montreal slagit Boston med 7–4.

– Det var en underhållande match. Jag tror att det var roligt att titta på för fansen. Den hade i stort sett allt som en hockeymatch kan ha, sa Montreals målvakt Carey Price.

Till och med lagens coacher var inblandade i hårda ordväxlingar mellan båsen i samband med ett av slagsmålen.

– Det är inte saker du vill se, men det är en del av känslorna, av rivaliteten. Jag kommer att skydda mina spelare och min bänk, sa Montrealcoahen Guy Carbonneau om de hårda tagen på isen.

Till matchens lirare valdes Alexei Kovalev som med sin tionde fullträff för säsongen avslutade målskyttet i matchen.

Philadelphia–New Jersey 2–6 (0–2, 1–2, 1–2)

Första perioden: 0–1 (10.04) Dainius Zubrus 4 (Andy Greene, Travis Zajac), 0–2 (12.47) Karel Rachunek 1 (Dainius Zubrus).

Andra perioden: 0–3 (03.33) Patrik Elias 4 (Zach Parise, Johnny Oduya), 1–3 (15.54) Mike Richards 11 (Scottie Upshall, Kimmo Timonen), 1–4 (18.18) Jay Pandolfo 7 (–).

Tredje perioden: 2–4 (00.27) Scottie Upshall 3 (Mike Richards, Mike Knuble), 2–5 (02.33) Brian Gionta 5 (Zach Parise), 2–6 (03.05) Zach Parise 6 (Patrik Elias, Brian Gionta).

Skott: 28–24 (8–9, 7–13, 13–2).

Utvisningar, Philadelphia: 4 x 2 min. New Jersey: 7 x 2 min.

Publik: 19 621 (i Wachovia Center).

Målvakter, Philadelphia: Martin Biron 81,8%, istid 40.00 Antero Niittymäki 0%, istid 20.00 New Jersey: Martin Brodeur 92,9%, istid 60.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 2, 0, 0, 16.29

Matchen: Då kom den äntligen – Martin Brodeurs 500:e seger. New Jersey-målvakten själv behövde inte glänsa direkt, det skötte hans lagkamrater. 6–2 mot hemmastarka Philadelphia imponerar.

Brodeur var förstås glad över att ha nått 500, även om han hellre satt det på hemmaplan.

– Det hade varit fint att vinna hemma, speciellt mot ett New York-lag. Men det blev såhär och jag är glad att det är över. Jag har haft tur att få spela i bra lag, sa Brodeur.

Topp tre över mest vinstrika målvakter: 1. Patrick Roy, 551, 2. Martin Brodeur 500, 3. Ed Belfour 484.

På frågan huruduvida Brodeur tror sig kunna passera Roy svarade han:

– Jag har fortfarande hälsan, så vi får se vad framtiden för med sig. Jag vill inte sätta något datum eller hur många år jag fortsätter, sa han.

En annan målvakt satte ett mindre smickrande rekord. Flyers finländske andrekeeper Antero Niittymäki kom in i den tredje perioden och fick två skott på sig. Båda gick i mål. Räddningsprocenten blev då – noll.

En svensk fick vara med på isen och bevittna Brodeur milstolpe. Lagkompisen Johnny Oduya noterades också för en assist i matchen.

Carolina–Florida 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (09.52) Rod Brind´Amour 9 (Cory Stillman, Jeff Hamilton), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2–0 (02.44) Rod Brind´Amour 10 (Mike Commodore, Justin Williams), 2–1 (13.59) Nathan Horton 7 (Olli Jokinen, Stephen Weiss), spel 5 mot 4.

Skott: 33–28 (10–10, 14–7, 9–11).

Utvisningar, Carolina: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Florida: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 16 962 (i RBC Center).

Målvakter, Carolina: Cam Ward 96,4%, istid 60.00 Florida: Tomas Vokoun 93,9%, istid 59.42

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, 0, 18.21

Matchen: Veteranen Rod Brind’Amour, 37, blev Carolinas stora hjälte. Han satte båda puckarna bakom Florida-målvakten Tomas Vokoun – även om 2–0-målet godkändes först efter en lång videogranskning.

Domarna gjorde först wash-out för att Brind’Amour skulle ha sparkat in pucken medvetet.

– Man kan aldrig vara säker när målen ska kollas. Jag har sett alltför många mål underkännas som jag trott varit säkra mål, sa Carolina-anfallaren.

Denna gång godkändes målet. Det blev också det matchavgörande målet eftersom Florida bara mäktade med en reducering i den andra perioden. I den tredje bevakade hemmalaget och säkrade en viktig seger när laget nu har tre dagars vila innan nästa match.

Floridas coach var inte lika glad över domslutet som avgjorde matchen.

Det som förbryllar mig att domarna först underkände det och sedan tog ett annat beslut, sa Jacques Martin.

Detroit–Chicago 3–5 (1–1, 2–1, 0–3)

Första perioden: 0–1 (01.16) Rene Bourque 2 (Patrick Sharp), spel 4 mot 5, 1–1 (05.47) Brian Rafalski 3 (Kris Draper, Daniel Cleary).

Andra perioden: 1–2 (12.49) Rene Bourque 3 (Jim Vandermeer, Brent Sopel), spel 4 mot 5, 2–2 (13.25) Tomas Holmström 10 (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström), 3–2 (19.29) Henrik Zetterberg 14 (Pavel Datsyuk, Tomas Holmström).

Tredje perioden: 3–3 (04.30) Patrick Sharp 8 (Rene Bourque, Robert Lang), 3–4 (13.04) Patrick Sharp 9 (Yanic Perreault), spel 4 mot 5, 3–5 (19.30) Patrick Sharp 10 (Duncan Keith), spel 5 mot 6.

Skott: 42–17 (12–3, 18–3, 12–11).

Utvisningar, Detroit: 3 x 2 min. Chicago: 4 x 2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena).

Målvakter, Detroit: Dominik Hasek 75,0%, istid 59.30 Chicago: Nikolai Khabibulin 92,9%, istid 60.00

Henrik Zetterberg, f, Detroit 1, 1, 8, 0, –1, 22.28

Matchen: En märklig match. Detroit dominerade stort i två perioder och ledde skotten med 30–6 (!). Men laget hade bara en 3–2-ledning med sig in i pausvilan.

I den tredje perioden tog Chicago över och kvitterade, tog ledningen och sänkte Detroit med 5–3-målet i tom bur.

Det märkliga var att tre av Chicagos mål kom i numerärt underläge (fyra egentligen då 5–3 kom i spel fem mot sex). Statistiskt tangerade Chicago klubbrekordet med dessa tre mål och Detroit slog sitt – laget har aldrig släppt in så många mål med fler man på isen.

Rene Bourque gjorde de två första av dessa mål och Patrick Sharp det tredje efter ett misstag av Nicklas Lidström. Den svenske stjärnbacken kunde inte hålla kvar pucken i anfallszon, ramlade omkull och gav Sharp ett friläge mot Dominik Hasek i Detroit-kassen.

– Det var kul, tyckte Sharp.

Chicagos coach medgav att laget hade tur som kunde lämna arenan med två poäng.

– Vi är aggressivare när vi kan då vi dödar utvisningar. Men låt oss vara ärliga, vi hade studsarna på vår sida, sa Denis Savard.

Henrik Zetterberg hittade åter tillbaka till poängprotokollet. Både han och Tomas Holmström noterades för varsitt mål och varsitt assist.

Pittsburgh–NY Rangers 3–4 (2–0, 0–3, 1–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (05.51) Maxime Talbot 5 (Sidney Crosby), spel 4 mot 5, 2–0 (08.51) Sidney Crosby 11 (Petr Sykora, Sergei Gonchar).

Andra perioden: 2–1 (00.49) Michal Rozsival 5 ( Brandon Dubinsky, Ryan Hollweg), 2–2 (04.05) Michal Rozsival 6 (Sean Avery, Marc Staal), spel 4 mot 5, 2–3 (18.35) Daniel Girardi 2 (Petr Prucha, Fedor Tyutin), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3–3 (14.28) Petr Sykora 9 (Evgeni Malkin, Erik Christensen).

Förlängning: 3–4 (01.40) Jason Strudwick 1 (Paul Mara, Scott Gomez).

Skott: 23–25 (12–11, 8–10, 3–4).

Utvisningar, Pittsburgh: 6 x 2 min, 1 x 5 min. NY Rangers: 1 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 125 (i Mellon Arena).

Målvakter, Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 84,6%, istid 61.13 NY Rangers: Henrik Lundqvist 87,0%, istid 61.37

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan.

Matchen: NY Rangers har flera stjärnor i sin forwardsbesättning – inkluderat Jaromir Jagr och Brendan Shanahan som gjort över 600 mål var i NHL-karriären.

Men i natt, när Rangers vände 0–2 till seger 4–3, gjordes inget av målen av anfallaren. Backarna Michal Rozsival (2), Daniel Giradi och Jason Strudwick stod för de fyra New York-målen.

Det sista, knappt två minuter in i förlängningen, var snyggt. Strudwick fick en briljant passning av – just det – BACKkollegan Paul Mara.

– Det enda jag försökte göra är att träffa pucken och styra in den i nätet. Det fungerade, sa Strudwick.

Rangers coach Tom Renney hyllade sina backar.

– När det är tajt hockey som i kväll är ofta backarna en stor del av offensiven. Det är lite unikt, men jag ser gärna att trenden fortsätter, sa Renney.

Rangers tog nu nionde segern på de senaste tio matcherna. Henrik Lunqvist räddade 20 skott och höll kvar bortalaget i matchen efter den miserabla starten där Sidney Crosby assisterade till 1–0 och själv satte 2–0.

– Vi kunde inte fortsätta bygga på vår 2–0-ledning. Lundqvist höll kvar dom i matchen. Om vi fått det tredje målet hade vi avgjort, sa Crosby.

Nashville–St. Louis 2–3 (1–0, 1–2, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (15.54) Alexander Radulov 5 (Shea Weber, David Legwand).

Andra perioden: 1–1 (12.43) Brad Boyes 11 (–), 1–2 (17.43) David Perron 5 (Lee Stempniak, Doug Weight), 2–2 (18.40) Jordin Tootoo 5 (Martin Gelinas, Marek Zidlicky).

Straff: Brad Boyes.

Skott: 37–20 (8–6, 16–6, 7–7).

Utvisningar, Nashville: 4 x 2 min. St. Louis: 4 x 2 min.

Publik: x (i Sommet Center).

Målvakter, Nashville: Chris Mason 90,0%, istid 64.59 St. Louis: Hannu Toivonen 94,6%, istid 64.57

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 0, –1, 23.33

Matchen: Två matchhjältar för St. Louis Blues: målkungen Brad Boyes och målvakten Hannu Toivonen.

Boyes gjorde sitt elfte mål för säsongen när han kvitterade till 1–1 i mitten av matchen och satte även den avgörande straffen efter en mållös förlängning.

I straffavgörande räddade Hannu Toivonen samtliga tre straffar från Nashvilles spelare.

– Han var verkligen på topp, speciellt i straffläggningen. Han gjorde flera jätteräddningar och var stabil. Hannu är en härlig kille och jobbar hårt, skönt att vi kunde vinna, sa Blues forward Paul Kariya.

Den 23-årige finländske målvakten var fåordig efter matchen, men konstaterade:

– Det fungerade bra.

Lagen möts igen på måndag – denna gång i St. Louis.

Edmonton–Calgary 1–3 (0–0, 0–2, 1–1)

Andra perioden: 0–1 (12.51) Matthew Lombardi 6 (Owen Nolan, Eric Nystrom), 0–2 (15.40) Owen Nolan 2 (Matthew Lombardi, Eric Nystrom).

Tredje perioden: 0–3 (10.19) Craig Conroy 3 (Alex Tanguay, Jarome Iginla), 1–3 (12.33) Andrew Cogliano 4 (Sam Gagner, Geoff Sanderson).

Skott: 16–27 (3–8, 5–12, 8–7).

Utvisningar, Edmonton: 4 x 2 min, 1 X 10 min. Calgary: 3 x 2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Center).

Målvakter, Edmonton: Mathieu Garon 88,9%, istid 58.43 Calgary: Miikka Kiprusoff 93,8%, istid 60.00

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 1, 0, –1, 25.25

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 0, 0, 0, 13.55

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 17.14

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, –1, 09.36

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 0, 0, +1, 19.10

Matchen: En blixtrande start av Calgary på bortais. Efter elva spelade minuter var skotten 8–1 till Flames, men hemmamålvakten Mathieu Garon höll tätt.

Även den andra perioden dominerades av Calgary – och då kom också utdelningen och spelaren bakom det som visade sig bli matchavgörande var Owen Nolan.

Strax efter att Miika Kiprusoff gjort en strålande benparad kontrade Calgary och Owen Nolan hittade Matthew Lombardi i ett två-mot-ett läge. Lombardi satte pucken och bröt Garons nolla efter 106 minuter och 42 sekunder.

Nolan, 35, satte sedan tvåan knappt tre minuter senare – en backhand över Garons plockhandske.

Segern var minst sagt rättvis, trots att Edmonton spelmässigt kom tillbaka lite i den tredje perioden.

San Jose–Anaheim 1–2 (0–1, 0–0, 1–0, 0–0, 0–1 )

Första perioden: 0–1 (15.24) Chris Kunitz 7 (Francois Beauchemin, Ryan Getzlaf).

Tredje perioden: 1–1 (07.03) Torrey Mitchell 4 (Sandis Ozolinsh, Jeremy Roenick).

Straff: 1–2 Corey Perry.

Skott: 29–29 (11–8, 5–11, 9–7, 4–3).

Utvisningar, San Jose: 3 x 2 min, Anaheim: 4 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter, San Jose: Evgeni Nabokov 96,6%, istid 65.00 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 96,6%, istid 65.00

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, 0, 18.09

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 0, –1, 20.54

Matchen: Mästarna Anaheim verkar ha kommit i gång. I morse kom fjärde raka segern – den längsta sviten denna säsong.

Efter att ha tagit ledningen i den första perioden genom Chris Kunitz höll Ducks undan tills 13 minuter återstod av matchen. San Joses Torrey Mitchelll kvitterade och sedan följde 18 mållösa minuter innan Corey Perry avgjorde straffläggningen.

Perry åkte ut långt på höger sidan innan han svepte in mot mål och lyfte en backhand över den sprattlande Evgeni Nabokov.

Nabokov och hans kollega Jean-Sebastien Giguere i Anaheim-kassen var orsaken till den målfattiga tillställningen. Men på slutet var Giguere den något vassare. Han tog samtliga tre hemmastraffar.