Matchfakta 22/12

Pittsburgh-NY Islanders 2-4 (1-1, 1-1, 0-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-22

Första perioden: 0-1 (00.44) Miroslav Satan 9 (Josef Vasicek, Brendan Witt), 1-1 (18.50) Erik Christensen 5 (Gary Roberts, Georges Laraque).

Andra perioden: 2-1 (04.20) Jordan Staal 3 (Sidney Crosby, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4, 2-2 (08.42) Andy Hilbert 3 (Tim Jackman, Blake Comeau).

Tredje perioden: 2-3 (10.28) Blake Comeau 1 (Andy Hilbert), 2-4 (11.05) Trent Hunter 6 (Mike Sillinger, Ruslan Fedotenko).

Skott: 26-24 (11-10, 10-6, 5-8)

Utvisningar, Pittsburgh: 2x2 min. NY Islanders: 6x2 min.

Publik: 17 008 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Dany Sabourin 83,3%, istid 59.41

Ny Islanders: Rick Dipietro 92,3%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Andra matchen för säsongen, den femte matchen totalt i NHL-karriären. Då kom första målet och första assisten för NY Islanders Blake Comeau.

Först var 21-åringen med i förarbetet som gav 2-2 i mitten av den andra perioden. Men framför allt slog Comeau till och avgjorde matchen med sitt 3-2-mål halvvägs in i den tredje perioden. Han fick en passning från förre Penguins-centern Andy Hilberg och slog till från den vänstra tekningscirkel. Pucken hittade in i mål i det bortre hörnet bakom Dany Sabourin i hemmakassen.

– Andy gjorde ett härligt förarbete. När jag tittade mot målet hörde jag grabbar skrika ”skjut!”. Så jag satte ned huvudet och försökte få den på nät så hårt jag kunde och det slutade med att den gick in, sa Blake Comeau om sitt premiärmål i NHL.

Men det är slumpen, eller rättare sagt ett överfall, som gav honom chansen i nattens match. Blake Comeau tog plats i laget sedan busen Chris Simon stängts av i 30 matcher för sin fula skridskostämpling på Pittsburghs Jarkko Ruutu senast lagen möttes.

– Du måste berömma spelare som förtjänar det och Andy Hilberts kedja kanske inte fick så mycket istid… och plötsligt hade han en stor stund som ledde till en till, sa Islanders coach Ted Nolan om 2-2 och 3-2.

Columbus-Los Angeles 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.19) Michael Cammalleri 15 (Anze Kopitar, Rob Blake), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (17.13) Jiri Novotny 5 (Nikolai Zherdev, Jan Hejda).

Tredje perioden: 2-1 (00.37) Nikolai Zherdev 13 (Ron Hainsey).

Skott: 35-34 (9-12, 11-12, 15-10)

Utvisningar, Columbus: 7x2 min. Los Angeles: 2x2 min.

Publik: 14 034 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 97,1%, istid 60.00

Los Angeles: Jason LaBarbera 94,3%, istid 58.21

Matchen: Los Angeles kom till Nationwide Arena för att bryta en negativ trend på fem raka förluster. Det började också bra när Michael Cammalleris skott hittade rätt mellan Fredrik Norrenas benskydd och gav 1-0. Rob Blake gjorde sedan 2-0, men målet underkändes för att veteranbacken åkt in i målgården innan han styrde pucken i nät.

I slutet av den andra och början av den tredje perioden tog det lilla roliga slut för Los Angeles. Columbus kvitterade strax innan pausvilan och avgjorde precis efter den.

Nikolai Zherdev, som assisterade till 1-1, satte den matchavgörande pucken bara 37 sekunder in i den sista perioden. Zherdev, framför målet, styrde in Ron Hainseys passning från sarghörnet bakom en chanslös Jason LaBarbera.

– Det handlar om att få folk framför målet och få in puckarna där, sa Ron Hainsey till AP.

– Oturligt nog hade vi detaljerna mot oss. När de sakerna händer kan du bara fortsätta jobba och försöka komma över det, sa Kings coach Marc Crawford efter sjätte raka förlusten.

Förutom Nikolai Zherdev var det målvakten Fredrik Norrena som starkt bidrog till Columbus seger. Den förre Linköpings-målvakten räddade 33 skott och spelade stabilt rakt igenom.

– Vi litade verkligen på vår målvakt. Han gjorde en stor match, sa Blue Jackets coach Ken Hitchcock.

Fredrik Norrena hyllade det defensiva arbetet framför sitt mål.

– I numerärt underläge finns det riktigt bra spelare i det här laget. I kväll räddade de matchen, sa Norrena.

Buffalo-Philadelphia 3-2 (1-0, 0-2, 2-0)

Första perioden: 1-0 (17.55) Drew Stafford 8 (Brian Campbell, Jaroslav Spacek).

Andra perioden: 1-1 (02.13) Jeff Carter 10 (Scott Hartnell), 1-2 (02.58) Joffrey Lupul 13 (Denis Tolpeko, Randy Jones), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (04.30) Ales Kotalik 10 (Jaroslav Spacek, Brian Campbell), spel 5 mot 4, 3-2 (17.09) Jochen Hecht 12 (Daniel Paille, Henrik Tallinder).

Skott: 35-22 (12-9, 13-8, 10-5)

Utvisningar, Buffalo: 9x2 min, 1x5 min. Philadelphia: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 90,1%, istid 59.56

Philadelphia: Martin Biron 91,4%, istid 58.33

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 1, 0, 0, +1, 22.34

Matchen: Förre Buffalo-stjärnan Daniel Briere var tillbaka i sin forna hemmaarena för första gången sedan han skrev på för Philadelphia i somras. Briere fick ett varmt välkomnande av publiken - till att börja med. Flera åskådare hade skyltar med fina hälsningar, men när väl matchen kom igång buades Briere ut varje gång han var i närheten av pucken.

– Det var vad jag hade förväntat mig, sa Daniel Briere om buropen.

Briere blev poänglös och fick lämna isen med -2 i statistikkolumnen. Men Flyers var ett tag heta, framför allt när laget vände 0-1 till 2-1 på bara 45 sekunder i inledningen av den andra perioden. Jeff Carters och Joffrey Lupuls mål förvånade publiken med tanke på att det var Sabres som dittills hade fört matchen.

Och visst kom hemmalaget tillbaka. Kvitteringen i inledningen av den tredje perioden gav ännu mer energi och logiskt nog kom också segerpucken med bara knappt tre minuter kvar att spela. Jochen Hecht snappade upp en retur från målvakten Martin Biron, även han en tidigare Buffalo-spelare, och slog in pucken i nät med en backhand.

– Vi fokuserade inte på de två spelarna (Briere och Biron), vi fokuserade på laget. Vi kom in för att göra en bra match. Vi är inne i en segersvit nu och har hittat sättet att vinna på, sa Jochen Hecht efter Buffalos femte raka seger och den tolfte segern på de senaste 16 matcherna.

Daniel Briere var inte alltför nedstämd trots den bistra återkomsten till HSBC Arena.

– Vi är ett ungt lag. Vi försöker fortfarande lära oss hur vi ska spela med tålamod och hur vi ska vinna, sa Briere.

Colorado-NY Rangers 4-3 (0-1, 2-2, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.25) Brendan Shanahan 12 (Scott Gomez, Chris Drury), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (03.22) Milan Hejduk 14 (Andrew Brunette, Paul Stastny), spel 5 mot 4, 2-1 (07.38) Milan Hejduk 15 (Paul Stastny, Wojtek Wolski), 2-2 (08.04) Michal Rozsival 9 (Jaromir Jagr, Martin Straka), 2-3 (09.09) Scott Gomez 9 (Jaromir Jagr, Marc Staal).

Tredje perioden: 3-3 (08.23) Marek Svatos 11 (Jaroslav Hlinka, T.J. Hensick).

Förlängning: 4-3 (01.16) Wojtek Wolski 12 (Jeff Finger, Brett Clark).

Skott: 37-23 (16-10, 10-8, 9-5, 2-0)

Utvisningar, Colorado: 4x2 min, 2x5 min. NY Rangers: 7x2 min, 2x5 min.

Publik: 16 612 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Peter Budaj 87,0%, istid 61.15

NY Rangers: Henrik Lundqvist 89,2%, istid 61.16

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen: Colorado tog lagets sjunde raka seger mot NY Rangers även om det satt hårt åt i natt. Rangers ledde nämligen med 3-2 efter två perioder, men orkade inte slutföra matchen på bästa sätt.

– Vi hade tur att vi ledde efter den första perioden. De är ett bra lag, inget snack om det. De har fart, det kändes som om de flög. Vi jobbade hårt, men det kändes som de var lite bättre än oss, sa Henrik Lundqvist.

Marek Svatos kvitterade efter knappt halva tredje perioden och i förlängningen avgjorde Wojtek Wolski.

Han slog in pucken i tom bur några centimeter från mållinjen efter att Lundqvist först räddat Jeff Fingers hårda skott från mitt i slottet.

– Jag var inne i ett byte och försökte komma in i spelet. Pucken råkade studsa ut till mig. Jag hade så mycket tid, nästan för mycket tid. Jag sköt så hårt jag kunde, sa Jeff Finger.

Brendan Shanahans 1-0-mål i första perioden var hans 639:e NHL-mål i karriären vilket ger honom en tolfte plats bland de bästa målskyttarna genom tiderna. Shanahan är nu bara ett mål från Dave Andrychuk på elfte plats.

Edmonton-New Jersey 1-3 (1-0, 0-0, 0-3)

Första perioden: 1-0 (15.15) Joni Pitkänen 5 (Ales Hemsky).

Tredje perioden: 1-1 (05.00) Patrik Elias 7 (Brian Gionta), 1-2 (05.35) Brian Gionta 11 (Dainius Zubrus, Patrik Elias), 1-3 (19.31) John Madden 11 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 21-33 (8-9, 2-12, 11-12)

Utvisningar, Edmonton: 5x2 min, 1x5 min. New Jersey: 1x2 min, 1x5 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 93,8%, istid 59.26

New Jersey: Martin Brodeur 95,2%, istid 60.00

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 1, 2, -1, 20.29

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 0, 0, 11.18

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 2, 0, +2, 18.15

Matchen: Det är inte ofta dessa två lag möts. Senast det begav sig i Edmonton var 30 december 2001 - alltså nästan sex år sedan. Då, liksom nu, var New Jersey det starkare laget. Devils har faktiskt inte förlorat i Edmonton sedan 31 oktober 1995 (!) och det kan ta lång tid innan det sker igen.

Edmonton årgång 2007/08 är inget speciellt starkt lag. Visserligen tog Oilers ledningen med 1-0 i den första perioden genom finländske backen Joni Pitkänen och hade några vassa chanser till att göra fler mål.

Men i den andra perioden tog Devils över totalt. Skotten 12-2 gav dock inga bortamål.

Utdelningen kom istället i den tredje perioden. Patrick Elias och Brian Gionta gjorde varsitt mål inom loppet av 35 sekunder efter fem minuters spel av den sista perioden. Till råga på allt passade Gionta till Elias mål och tvärtom.

Edmontons coach Craig MacTavish var inte glad efter förlusten.

– Vi gav bort matchen. Vi gav verkligen bort matchen. Det var jultider och vi slog in paketet och gav det till dom. Vi jobbade inte tillräckligt hårt i den andra perioden, sa MacTavish till AP.

Både Edmontons Dick Tärnström och New Jerseys Johnny Oduya var tillbaka i spel efter skadefrånvaro. Tärnström hade varit borta sedan han drabbades av en hjärnskakning den 24 november.

Calgary-Dallas 2-3 (0-1, 2-0, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02.42) Mike Ribeiro 17 (Brenden Morrow, Antti Miettinen).

Andra perioden: 1-1 (04.31) Alex Tanguay 9 (Robyn Regehr, Craig Conroy), 2-1 (16.43) Matthew Lombardi 8 (Dion Phaneuf, Adrian Aucoin).

Tredje perioden: 2-2 (04.01) Niklas Hagman 12 (Loui Eriksson, Trevor Daley).

Förlängning: 2-3 (00.57) Mike Ribeiro 18 (Sergei Zubov).

Skott: 24-23 (3-7, 9-9, 11-5, 1-2)

Utvisningar, Calgary: 3x2 min, 1x5 min. Dallas: 4x2 min, 1x5 min.

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 07.34

Matchen: Sex svenskar på isen, men ingen av de utmärkte sig särskilt mycket. Istället blev det Dallas Mike Ribeiro som både inledde och avslutade målskyttet. Det andra målet innebar 3-2 till Stars i förlängningen och den tredje segern för laget på den fyra matcher långa bortaturnén som nu avslutades. Ribeiro har gjort sex mål på de senaste sex matcherna.

Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff höll länge laget kvar i matchen. Framför allt hade han en intern finländsk uppgörelse med Niklas Hagman. Den sistnämnde hade mängder av chanser mot Kiprusoff - bland annat fyra öppna lägen, varav det fjärde var ett klockrent stolskott.

Men till slut lyckades Dallas-anfallen. Niklas Hagman skakade av sig hemmabacken Anders Eriksson och störtade mot mål. Då kom en perfekt macka från kedjekompisen Loui Eriksson som Hagman kunde stöta in bakom Miikka Kiprusoff. Ett rättvist 2-2-mål som senare gav förlängning och Ribeiros avgörande mål.

Calgarys succékedja Jarome Iginla, Kristian Huselius och Daymond Langkow som gjort 22 mål och 20 assist på de senaste nio matcherna blev märkligt nog poänglösa i natt.

Svenske backen Mattias Norström skadade sig (se separat artikel ).