Matchfakta 28/12

Tampa Bay-Montreal 2-5 (0-2, 0-1, 2-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-28

Första perioden: 0-1 (10.20) Maxim Lapierre 1 (Mike Komisarek, Andrei Markov), 0-2 (12.49) Guillaume Latendresse 10 (Saku Koivu, Sergei Kostitsyn).

Andra perioden: 0-3 (00.10) Alexei Kovalev 16 (Mike Komisarek, Tomas Plekanec).

Tredje perioden: 0-4 (00.44) Andrei Markov 10 (Mark Streit, Saku Koivu), spel 5 mot 4, 0-5 (01.08) Andrei Kostitsyn 8 (Tomas Plekanec, Alexei Kovalev), 1-5 (06.15) Vaclav Prospal 16 (Doug Janik, Nick Tarnasky), 2-5 (19.44) Jan Hlavac 5 (Nick Tarnasky, Mike Lundin).

Skott: 30-29 (6-10, 11-12, 13-7)

Utvisningar, Tampa Bay: 6x2 min, 2x5 min, 1x10 min. Montreal: 2x2 min, 2x5 min.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, -2, 13.22

Matchen: Det går trögt för Tampa Bay - och deras målvakt Johan Holmqvist. I natt fick “Honken” chansen igen efter att ha blivit bänkad de tre senaste matcherna till förmån för finländske rookien Karri Ramo.

Men den svenske keepern hade en ny svart kväll. Efter tio sekunders spel av den andra perioden satte Alexei Kovalev 3-0 för Montreal (via hemmabacken Filip Kuba) och coachen John Tortorella valde att plocka bort Johan Holmqvist igen. Det var fjärde gången på de fem senaste starterna som Holmqvist byts ut mitt under matchen.

”Honken” fick senare förtroende igen under matchen sista 13 minuter och höll då tätt, men matchen var sedan länge avgjord. Tampa Bay har nu åtta förluster på de senaste tio matcherna och ingenting talar för att formsvackan ska ta slut inom en snar framtid.

– Vi har noll självförtroende. Vi kan inte ge våra problem till någon annan. Vi måste, först av allt, börja tänka: ’Jag måste göra en ändring. Jag måste få tillbaka mitt självförtroende’. Hoppas några grabbar börjar göra det och kanske händer det något positivt då, sa en bedrövad John Tortorella till AP.

Forwarden Martin St. Louis spädde på de negativa kommentarerna.

– Detta är lågt. Så lågt som vi inte varit på en lång tid. Du tycker inte om när det händer. Du måste växa och kämpa dig bort från det, sa Martin St. Louis.

I Montreal var minerna förstås mer muntra. Alexei Kovalev, som definitivt sänkte Holmqvist och Tampa med sitt snabba mål i den andra perioden, gillar att spela på bortais.

– På resa verkar vi spela mer avslappnat. När vi kommer hem igen försöker vi överarbeta, göra lite extra eftersom familjen, vännerna och fansen finns i byggnaden, sa Alexei Kovalev.

Philadelphia-Toronto 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (19.25) Jeff Carter 13 (Scott Hartnell, Randy Jones).

Andra perioden: 2-0 (17.23) Joffrey Lupul 14 (Daniel Briere, Mike Knuble), spel 5 mot 4, 2-1 (19.33) Mats Sundin 17 (Tomas Kaberle, Kyle Wellwood), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-1 (03.05) Daniel Briere 16 (Jason Smith, Randy Jones), 4-1 (07.56) Joffrey Lupul 15 (Mike Richards).

Skott: 34-35 (10-10, 10-17, 14-8)

Utvisningar, Philadelphia: 4x2 min. Toronto: 3x2 min.

Publik: 19 727 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 97,1%, istid 60.00

Toronto: Andrew Raycroft 88,2%, istid 60.00

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 2, 0, 14.00

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 5, 0, -2, 17.43

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 2, 0, -3, 16.48

Matchen: Äntligen är bortaturnén över för Toronto. Efter sju raka matcher på bortais återvänder Maple Leafs till hemmastaden och match i Air Canada Center mot NY Rangers på lördag. Det blir Torontos första hemmamatch sedan den 10 december.

Bortaturnén kunde fått ett bättre slut. Philadelphia var numret större och kunde bryta sviten på sex raka förluster.

Främsta anledningarna till Flyers seger: Joffrey Lupul som gjorde två mål och målvakten Martin Biron som räddade 34 skott.

Mats Sundins 1-2-mål i power play blev Torontos enda. Sundin avlossade ett hårt slagskott ovanför vänstra tekningscirkeln som Biron inte hade en chans på. Men trots reduceringen orkade inte Toronto följa upp i den tredje perioden.

– När vi fick ledningen slappnade vi inte av alls utan gick ut och avslutade. Vi har haft några ledningar, framför allt hemma, där vi låtit det andra laget komma tillbaka. I kväll, även efter att de gjort 2-1, spelade vi fortfarande som ett lag med självförtroende, sa Joffrey Lupul vars 4-1 efter knappt åtta minuter av den tredje perioden definitivt knäckte Toronto.

Philadelphias Mike Richards noterades för en assist till det målet. Det var 16:e hemmamatchen i rad som Richards gjort poäng vilket är tangerat klubbrekord. Legendaren Bobby Clark lyckades också göra poäng i 16 raka hemmamatcher säsongen 1975/76.

Atlanta-Florida 3-5 (0-2, 0-0, 3-3)

Första perioden: 0-1 (08.16) Nathan Horton 9 (Olli Jokinen, Jozef Stumpel), 0-2 (10.51) Radek Dvorak 4 (Richard Zednik, Brett McLean).

Tredje perioden: 1-2 (00.56) Ilya Kovalchuk 30 (Todd White, Ken Klee), 1-3 (03.09) Ruslan Salei 3 (Kamil Kreps), 2-3 (07.07) Mark Recchi 7 (Ilya Kovalchuk, Tobias Enström), spel 5 mot 4, 2-4 (13.14) Nathan Horton 10 (Jassen Cullimore, Stephen Weiss), 3-4 (14.33) Ilya Kovalchuk 31 (Bobby Holik, Alexei Zhitnik), spel 4 mot 5, 3-5 (19.04) Jay Bouwmeester 5 (Jozef Stumpel), spel 5 mot 6.

Skott: 41-29 (16-12, 11-6, 14-11)

Utvisningar, Atlanta: 2x2 min. Florida: 3x2 min.

Publik: 16 080 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 85,7%, istid 58.56

Florida: Tomas Vokoun 92,7%, istid 60.00

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 2, 0, -3, 24.59

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -2, 20.45

Matchen: Att spela i Atlanta har varit Florida mardröm - fram till i natt. Efter elva raka förluster i Philips Arena lyckades Florida nu ro hem en seger, den första sedan november 2003.

Nathan Horton inledde målskyttet för Panthers och satte även 4-2 med ett handledsskott 13 minuter in i den tredje perioden. Ett mål som skulle visa sig vara matchavgörande.

– Vi har inte vunnit här på jag vet inte hur länge. Därför känns det så bra att få vinna i kväll, sa Nathan Horton till AP.

Floridas kapten Olli Jokinen insåg hur viktigt det är att äntligen lyckas ta poäng i Atlanta.

– Vi hade inte vunnit här på länge och vi har missat slutspelet med fyra eller sex poäng och det är Atlanta som tagit de poängen, sa Olli Jokinen.

Thrashers Ilya Kovalchuk, NHL:s vassaste målskytt, spädde på ledningen i skytteligan genom att göra sitt 30:e och 31:a mål denna säsong. Men Kovalchuks två reduceringar i den tredje perioden räckte alltså inte till poäng.

– Han är en riktigt bra spelare. Hans mål kommer inte av en slump. Han är smart och han har fart, sa Floridas målvakt Tomas Vokoun om ryssens framfart.

Kovalchuk hade även en assist (tillsammans med Tobias Enström) till Mark Recchis 2-3-mål.

Pittsburgh-Washington 4-3 (2-1, 0-2, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (12.01) Jeff Taffe 1 (Jarkko Ruutu, Darryl Sydor), 1-1 (15.24) Donald Brashear 2 (Boyd Gordon), 2-1 (17.53) Colby Armstrong 4 (Ryan Whitney, Sidney Crosby).

Andra perioden: 2-2 (05.23) Brian Pothier 5 (Nicklas Bäckström, Viktor Kozlov), 2-3 (18.26) Alex Ovechkin 26 (Nicklas Bäckström).

Tredje perioden: 3-3 (17.44) Darryl Sydor 1 (Erik Christensen), spel 5 mot 4.

Förlängning: 4-3 (01.33) Sergei Gonchar 7 (Sidney Crosby, Colby Armstrong).

Skott: 27-25 (9-5, 6-12, 11-8, 1-0)

Utvisningar, Pittsburgh: 2x2 min, 1x5 min. Washington: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 88,0%, istid 61.33

Washington: Olaf Kolzig 88,9%, istid 43.40

Washington: Brent Johnson 77,8%, istid 17.53

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 2, 1, 0, 0, 19.13

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 0, 0, -1, 18.00

Matchen: Fullsatt igen i Mellon Arena, för 19:e gången på 19 matcher. Och hemmapubliken fick jubla till sist när Pittsburgh vände 2-3-underläge i slutet av den tredje perioden till en seger i förlängningen.

Darryl Sydor, första målet för i år, kvitterade till 3-3 med drygt två minuter kvar och Sergei Gonchar satte 4-3 i sudden death efter en delikat framspelning av Sidney Crosby. Penguins superstjärna fintade skott och passade istället pucken snett bakåt till en framstörtande Gonchar som klippte in pucken i nät.

Gonchar hade tidigare under matchen orsakat ett par av Washingtons mål genom pojklagsaktigt spel.

– Jag hade ett par misstag och det kändes inte så bra. Men jag gjorde ett mål och jag känner mig mycket bättre nu. Sid gav en underbar passning. När han började åka mot målet var båda backarnas blickar bara på honom och de tittade inte ens på mig, sa Sergei Gonchar til AP.

Nicklas Bäckström hade också ett par läckra passningar när han serverade Brian Pothier och Alexander Ovechkin till Capitals två mål i den andra perioden. Bäckström valdes också till bortalagets bäste spelare.

Washingtons startande målvakt Brent Johnson skadade knäet i slutet av den första perioden och ersattes av Olaf Kolzig. Rapporterna säger att Johnson blir borta i minst en vecka.

Ottawa-NY Islanders 5-2 (0-0, 3-0, 2-2)

Andra perioden: 1-0 (01.01) Jason Spezza 13 (Dany Heatley, Wade Redden), spel 5 mot 4, 2-0 (02.44) Daniel Alfredsson 22 (Jason Spezza, Dany Heatley), 3-0 (19.53) Antoine Vermette 8 (Chris Kelly), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-1 (08.13) Bill Guerin 10 (Richard Park), 4-1 (10.25) Nick Foligno 5 (Cody Bass, Chris Phillips), 5-1 (11.10) Mike Fisher 11 (Chris Phillips, Randy Robitaille), 5-2 (15.39) Bill Guerin 11 (Blake Comeau, Mike Comrie).

Skott: 37-27 (12-7, 13-12, 12-8)

Utvisningar, Ottawa: 2x2 min. NY Islanders: 4x2 min.

Publik: 20 268 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 92,6%, istid 59.56

NY Islanders: Wade Dubielewicz 86,5%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 4, 0, 0, 21.22

Matchen: En ny säker seger för Ottawa. Och ett nytt mål för Daniel Alfredsson. ”Alfie”, som blev vald till matchens bäste spelare, satte 2-0 en drygt minut efter att Jason Spezza gett Ottawa ledningen i början av den andra perioden.

Dessa två snabba Senators-mål satte stopp för Islanders drömmar att skrälla i Scotiabank Place. De försvann definitivt när Antoine Vermette satte 3-0 bara sju sekunder före den andra periodpausen. Vermettes mål kom till råga på allt i numerärt underläge.

Jason Spezzas 1-0-mål innebar karriärens 300:e NHL-poäng. Efter målet var Spezza framme och tog hand om den historiska pucken - en souvenir till pappa.

– Jag såg till att få pucken till honom. Det är tydligen något som är viktigt, men inte så viktigt. Det är en sakerna du vill få ur vägen, sa Jason Spezza angående jakten på poäng 300.

Poäng 301 kom också då Spezza spelade fram till Daniel Alfredssons 22:a mål för säsongen. Och den svenske kaptenen var inte sen med att hylla sin lagkamrat efter matchen.

– Han har haft en fantastisk start på sin karriär. Och han är en av ligans bästa spelare just nu och jag tror han bara kommer att bli bättre så vi är glada att han honom i laget, sa Daniel Alfredsson.

Nashville-Columbus 4-3 (1-0, 1-2, 2-1)

Första perioden: 1-0 (10.09) Jason Arnott 13 (Marek Zidlicky, Ville Koistinen), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 1-1 (04.20) Kris Beech 4 (Jason Chimera, Ron Hainsey), spel 5 mot 4, 2-1 (10.55) Alexander Radulov 9 (Marek Zidlicky, David Legwand), 2-2 (18.08) David Vyborny 3 (Ron Hainsey, Jiri Novotny), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-3 (14.27) Jiri Novotny 6 (Nikolai Zherdev), 3-3 (15.23) Jordin Tootoo 7 (Marek Zidlicky, Ville Koistinen), 4-3 (18.15) Ville Koistinen 1 (David Legwand, Radek Bonk).

Skott: 32-39 (13-7, 6-17, 13-15)

Utvisningar, Nashville: 7x2 min, 1x5 min. Columbus: 7x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 14 331 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Chris Mason 92,3%, istid 59.43

Columbus: Fredrik Norrena 87,5%, istid 58.46

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 0, 0, 2, 0, 04.40

Matchen: En rookie glänste över alla andra i Sommet Center. Backen Ville Koistinen avgjorde matchen med sitt 4-3-mål knappt två minuter före slutsignalen.

Det var den 25-årige finländarens första NHL-mål. Till råga på allt noterades Koistinen även för två assist i matchen.

– Vi har över 80 matcher så jag visste att det skulle komma någon gång. Det är ett mål som jag kommer att minnas resten av mitt liv. Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag visste att det skulle komma, sa Ville Koistinen till AP.

Målet i sig var inte så märkvärdigt. Koistinen var med i kalabaliken framför mål och hans lösa skott hittade in i mål mellan den vänstra stolpen och målvakten Fredrik Norrenas klubba.

– Jag är ingen stor målskytt. Jag har aldrig gjort mer än nio mål på en säsong. Jag gillar passningsbiten mer, det är en stor del av mitt spel, sa Ville Koistinen.

Nashvilles coach Barry Trotz har ofta kallat Koistinen för lagets bäste back. Nattens match underströk det Trotz sagt tidigare.

– Hans spel med pucken är stabilt. Och han har mycket liv i sina ben just nu. Ville får jobbet gjort med sina ben och han har varit bra. Målet var riktigt stort för honom, sa Barry Trotz.

Skellefteåbördige Joakim Lindström spelade sin första NHL-match för säsongen. Han kallades uppifrån Syracuse till skadedrabbade Columbus. Tidigare har Lindström spelat 15 NHL-matcher på tre säsonger och gjort tre mål.

Colorado-Detroit 2-4 (1-2, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (12.56) Valtteri Filppula 12 (Niklas Kronwall), spel 4 mot 5, 0-2 (17.05) Valtteri Filppula 13 (Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson), 1-2 (18.37) Cody McLeod 1 (-).

Andra perioden: 2-2 (05.56) Marek Svatos 13 (Jaroslav Hlinka, Jeff Finger), 2-3 (11.00) Jiri Hudler 10 (Kris Draper, Brett Lebda).

Tredje perioden: 2-4 (19.49) Mikael Samuelsson 5 (Brian Rafalski), spel 5 mot 6.

Skott: 24-29 (12-10, 9-11, 3-8)

Utvisningar, Colorado: 1x2 min. Detroit: 4x2 min.

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 1, 2, +2, 17.37

Matchen: Precis som i gårdagens seger mot St. Louis (5-0) var finländaren Valtteri Filppula det stora utropstecknet i Detroit även i nattens seger mot Colorado.

Filppulas favorit i repris innebar två nya mål mot Avalanche. Båda kom i den första perioden och framspelare vid båda tillfällena var backen Niklas Kronwall:

1-0 i numerärt underläge. Kronwall slog ned pucken i anfallszon och Filppula åkte efter den. Ett ”inlägg” mot målet gav utdelning. Pucken styrdes via backen Brett Clark in i nät bakom Peter Budaj.

2-0 några minuter senare. Ett hårt slagskott av Niklas Kronwall räddades av Budaj. Men på returen var Filppula framme, drog till sig pucken och lyfte in den bakom en simmande Peter Budaj.

– Du får sådana mål när saker går bra. De två senaste kvällarna har jag gjort några fina mål. Pucken går in just nu, sa Valtteri Filppula om sitt målflyt.

Colorado kom senare tillbaka och reducerade både till 1-2 och 2-3. Och på slutet var laget ytterst nära att kvittera med sex spelare mot fem. Men backen Kyle Cumiskeys skott räddades av Dominik Hasek och en minut senare avgjorde Mikael Samuelsson med mål i tom bur.

– Jag tyckte vi spelade en riktigt bra match. Det är en besvikelse. Vi gjorde allt vi ville göra förutom att vinna matchen, sa Colorados coach Joel Quenneville.

Trots skadade Henrik Zetterberg och Tomas Holmström går Detroit som tåget just nu. Nattens seger var den elfte i december och den 13:e på de senaste 15 matcherna.

– Laget spelar en bra defensiv. Vi ger inte motståndarna så många målchanser och vårt målvaktsspel är stabilt. Vi spelar så bra defensivt att vi kan ha tålamod i den andra änden av isen, sa kaptenen Nicklas Lidström till AP.

Edmonton-Anaheim 1-2 (0-0, 1-1, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (04.32) Marty Reasoner 4 (Tom Gilbert, Joni Pitkänen), 1-1 (12.38) Corey Perry 20 (Todd Bertuzzi, Ryan Getzlaf).

Tredje perioden: 1-2 (16.21) Doug Weight 5 (Bobby Ryan, Kent Huskins).

Skott: 16-23 (4-8, 7-7, 5-8)

Utvisningar, Edmonton: 4x2 min. Anaheim: 4x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 91,3%, istid 59.08

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 93,8%, istid 59.49

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 2, 0, -2, 12.45

Matchen: Scott Niedermayers återkomst har blivit ett ordentligt lyft för ankorna från Anaheim. Niedermayer har spelet fem matcher hittills - fyra av dem har slutat med vinst för fjolårets mästare.

– Vi spelar mycket bättre än vi gjorde i början av säsongen. Jag tror vi till slut fått vårt spel att fungera och vet vad vi måste göra för att vinna. Att ha Scott tillbaka hjälper verkligen och lägg till en kille som Doug Weight så blir det ett starkt lag, sa Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere efter nattens 2-1-seger borta mot Edmonton.

Och det var just Dough Weight som avgjorde tillställningen med sitt femte mål för säsongen. Men knappt fyra minuter kvar att spela tryckte Weight in pucken bakom Oilers målvakt Mathieu Garon.

Anaheims lagkapten Chris Pronger var inne på samma linje som målvakten Giguere.

– När Dougie kom till oss och Scottie kom tillbaka har det blivit riktigt bra. Frågetecknet vad Scotty ska göra eller inte göra finns inte länge, sa Chris Pronger till AP.

Samuel Påhlsson saknas på Ducks bortaturné. Den skadade svensken har stannat kvar i Kalifornien för att rehabilitera sig. Anaheim spelar nästa match mot Calgary redan i morgon.

Phoenix-Minnesota 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (02.08) Eric Belanger 9 (Brent Burns, Pierre-Marc Bouchard), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (03.23) Joel Perrault 3 (Derek Morris, Keith Yandle), spel 5 mot 4, 1-2 (10.02) Mark Parrish 8 (Eric Belanger, Brent Burns), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-3 (03.51) Brian Rolston 13 (Kim Johnsson, Eric Belanger), spel 5 mot 4, 2-3 (17.33) Enver Lisin 1 (Shane Doan, Keith Ballard).

Skott: 48-26 (14-11, 16-6, 18-9)

Utvisningar, Phoenix: 4x2 min. Minnesota: 6x2 min.

Publik: 13 756 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 88,5%, istid 58.29

Minnesota: Niklas Bäckström 95,8%, istid 59.39

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 13.20

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, 0, 10.10

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 1, 2, -1, 22.49

Matchen: Phoenix bombarderade Minnesotas målvakt Niklas Bäckström med skott. Men av 48 avlossade skott räddade den finländske målvakten 46 stycken.

Bäckström hade god hjälp av utespelarna. De rensade i stort sett alla returer som Bäckström släppte och trots alla skott hade egentligen inte Phoenix alltför många öppna målchanser.

– Det var en mycket stor match för oss och inte bara för att vi vann. Det var en chans att få tillbaka vår stolthet och identitet, sa Niklas Bäckström till AP.

Det Bäckström syftar på är förra matchen då Minnesota förnedrades i Dallas och släppte in åtta mål - det största antalet insläppta mål i klubbens historia. Efter matchen samlades laget till ett krismöte för att diskutera vad som gick fel.

– Vi var tvungna att jaga bort demonerna. Vi tog en hård lektion i Dallas och nu är vi redo att gå vidare, sa anfallaren Mark Parrish som gjorde 2-1-målet i mitten av den andra perioden.

Kim Johnsson spelade sedan fram till Brian Rolstons matchavgörande 3-1. Men förutom målvakten Bäckström var det Eric Belanger som lyste mest i Wilds.

Belanger var inblandad i samtliga Minnesotas mål. Han gjorde själv 1-0 och fick assistpoäng till både 2-1 och 3-1 - samtliga mål i numerärt överläge.

– När vi kom till den här matchen var inte känslan den bästa. Men det är det som är härligt med detta spel, du har chansen att komma tillbaka snabbt och det gjorde vi. Våra forwards backcheckade bra matchen igenom och vi fick tre power play-mål, sa Eric Belanger.

Vancouver-Calgary 5-3 (3-1, 1-2, 1-0)

Första perioden: 0-1 (05.52) Jarome Iginla 25 (Dion Phaneuf, Adrian Aucoin), spel 5 mot 4, 1-1 (09.05) Mason Raymond 3 (Taylor Pyatt, Aaron Miller), 2-1 (16.41) Daniel Sedin 16 (Henrik Sedin), 3-1 (19.21) Sami Salo 1 (Alexander Edler, Markus Näslund), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3-2 (06.04) Craig Conroy 5 (Robyn Regehr, Alex Tanguay), 3-3 (07.58) Matthew Lombardi 9 (Adrian Aucoin, Robyn Regehr), spel 5 mot 4, 4-3 (17.05) Henrik Sedin 7 (Daniel Sedin, Markus Näslund), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 5-3 (06.59) Taylor Pyatt 9 (Mason Raymond, Jason Jaffray).

Skott: 20-32 (11-12, 6-8, 3-12)

Utvisningar, Vancouver: 6x2 min, 2x5 min. Calgary: 5x2 min, 2x5 min.

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 0, 0, 19.37

Matchen: Hett Kanadamöte på västkusten med sex svenskar på isen. De som glänste mest - inkluderat ickesvenskarna - var tvillingarna Sedin. Både Daniel och Henrik noterades för varsitt mål och varsin assist inför ett fullsatt General Motors Place.

Henriks mål i slutet av den andra perioden innebar 4-3 till Vancouver som senare visade sig räcka till seger. Och det var ett vackert förarbete av Markus Näslund och tvillingbrorsan Daniel som gav Henrik öppet läge mitt framför Miikka Kiprusoff och svensken direktsköt pucken mellan målvaktens benskydd och in i mål.

Calgary hade inför matchen sex raka bortasegrar och ytterligare en seger i morse hade betytt en tangering av klubbrekordet på sju raka.

Ett tag såg det ut som om Flames skulle lyckas - framför allt efter 2-3 (Conroy) och 3-3 (Lombardi) på mindre än två minuter i den andra perioden. Men sedan kom alltså Sedin, Sedin & Näslund och förstörde Calgarys rekordplaner.

Mattias Öhlund missade andra raka matchen på grund av problem med nacken.