Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-04

Text & fakt om kvällens matcher

Oskarshamn–AIK 4–1

Oskarshamn, jumbo i allsvenskan, skrällde mot tabelltvåan AIK på hemmais.

Anton Persson gav hemmalaget ledningen redan efter 1.49 och hade direkt ett psykologiskt övertag.

Det påverkade nog också AIK:s svaga fortsättning.

Oskarshamn hade bara en 1–0-ledning efter första perioden och det var endast tack vare Fredrik Holmgren i AIK:s mål som stoppade 15 av 16 skott.

AIK hade bara tre skott och var otroligt blekt och kom aldrig fram till några farligheter. Det annars så fina och effektiva spelet var som bortblåst.

Men tidigt i andra perioden kvitterade Patrik Bergström och efter det var det total scenförändring.

Plötsligt var Solnalaget över hela banan och Oskarshamn var helt utspelat.

Ändå hade IKO sista ordet när man tog ledningen i spel fem mot fyra några minuter före paus.

Matchen avgjordes först i slutminuterna när hemmalaget rakade in två mål på kort tid.

Oskarshamn har åtta poäng upp till säker mark.

Bofors–Västerås 3–7

Västerås har haft en riktigt tung säsong.

Bottennapp efter bottennapp, en helt oacceptabel tabellplacering och en målsättning som inte kan infrias är verkligheten för västmanlänningarna.

Men på onsdagen hände något.

Laget tog tre solklara poäng i bortamötet med svårspelade Bofors.

Karlskogalaget som ligger på den sista play off-platsen med god marginal åkte på en rejäl nit.

Kalle Olsson gav VIK ledningen med 3–1 i början av andra perioden. Men Bofors kom tillbaka och kunde kvittera till 3–3.

Sedan drog dock gästerna ifrån och segersiffrorna skrevs till slut till hela 7–3.

– Vi har ju spelat bra i många matcher men inte fått utdelning. Den här gången spelade vi både bra och fick utdelning också. Tror att det var en av de bättre matcherna hittills, säger Västerås tränare Fredrik Nilsson till vlt.se.

Växjö–Örebro 5–2

Växjö stärker sin tredjeplats efter en klar seger mot Örebro.

Hemmalaget dominerade första perioden men lyckades bara få in ett mål bakom Örebros målvakt Lubos Pisar.

Tidigt i mittperioden, rättare sagt efter bara 43 sekunder kvitterade Örebro överraskande efter en fullträff från poängmaskinen Conny Strömbergs klubba.

Örebro gjorde för övrigt en starkare mittperiod men det var hemmalaget som fick retroaktiv utdelning och hade en 3–1-ledning inför tredje.

Växjö hade matchen i sina händer och släppte sedan inte taget.

Närmare än en 4–2-reducering kom inte Örebro.

Växjö vann och gjorde det rättvist.

Smålänningarna har tre poäng mer än fyran Malmö och har också en match mindre spelad – så det ser ljust ut för Växjö med tio omgångar kvar.

Almtuna–Mora 2–1

Almtuna var bara en period från att ta sig till kvalserien ifjol.

Tränarparet Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson har hyllats för sina insatser och för lagets effektiva och energiska spel även från tränare som basar elitserielag.

Enligt många är Almtuna ett av Sveriges absolut jobbigaste lag att möta vilket man återigen visade på onsdagen i sexpoängsmatchen mot Mora.

Almtuna tog en viktig trepoängare där matchavgörande 2–1 slogs in av Kim Karlsson på egen retur.

Nu är väl play off-platsen i princip säkrad men Almtuna har ju bara fyra poäng upp till en direktplats till kvalserien.

– Ja, det är väl ganska så nära nu, men det är ingenting som vi går omkring och funderar över. Det var en förbaskat skön seger, säger Almtunas tränare Bert Robertsson till unt.se.

Borås–Troja/Ljungby 1–4

Troja/Ljungby-fansen kan vara glada och tro på fortsatt allsvenskt spel även nästa säsong.

Laget har på kort tid inte bara spöat serieledarna Leksand på bortais utan ikväll blev det en klar 4–1-seger mot Borås – även den på bortaplan och just nu fungerar spelat på bortaplan allra bäst.

Borås som jagar Bofors på den sista play off-platsen har nu en tuff uppförsbacke om man ska infria sitt nuvarande mål. Laget har en match mer spelad än rivalen och det är faktiskt hela åtta poäng upp när tio matcher återsår.

Gästerna chocköppnade kvällens möte och punkterade mer eller mindre matchen omedelbart.

Redan efter 1.10 gav Daniel Håkansson Troja ett fint utgångsläge inför fortsättningen. Och det tog man vara på. Borås var inte alls på hugget och drygt två minuter efter ledningspucken utökade Mattias Persson till 2–0 och Daniel Wallin gjorde sedan överraskande 3–0.

Borås reducerade före paus men kom aldrig närmare.

I och med segern har Troja en poäng ner till strecket där Sundsvall just nu ligger hack i häl på 42 poäng.