Matchfakta 12/12

Philadelphia–Pittsburgh 8–2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-12

(2–2, 3–0, 3–0)

Första perioden: 1–0 (1.11) Joffrey Lupul 7 (R.J. Umberger, Mike Richards), 2–0 (3.44) Joffrey Lupul 8 (Braydon Coburn, Mike Richards), 2–1 (12.39) Ryan Whitney 6 (Sergei Gonchar, Sidney Crosby) spel fem mot fyra, 2–2 (14.28) Petr Sykora 11 (Evgeni Malkin, Sidney Crosby) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–2 (8.10) R.J. Umberger 4 (Joffrey Lupul, Mike Richards), 4–2 (10.10) R.J. Umberger 5 (Joffrey Lupul, Jason Smith), 5–2 (19.50) Mike Knuble 9 (Joffrey Lupul, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–2 (4.07) Joffrey Lupul 9 (Mike Knuble, Daniel Briere) spel fem mot fyra, 7–2 (6.09) Braydon Coburn 2 (R.J. Umberger, Randy Jones) spel fem mot fyra, 8–2 (17.48) R.J. Umberger 6 (Ryan Potulny) spel fem mot fyra.

Skott: 40–22 (11–12, 14–8, 15–2).

Utvisningar, Philadelphia: 4 x 2 min, 4 x 5 min, 3 x 10 min. Pittsburgh: 14 x 2 min, 4 x 5 min, 5 x 10 min.

Publik: 19 409 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 90,9%, istid 59.51

Pittsburgh: Dany Sabourin 80,0%, istid 39.56 (20 räddningar)

Pittsburgh: Ty Conklin 80,0%, istid 20.00 (12 räddningar)

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen

Matchen: Vilken kväll Philadelphia Flyers hade hemma i Wachovia Center! Inte nog med att hemmalaget krossade Pittsburgh Penguins med 8-2 utan både Joffrey Lupul, 24, och R.J. Umberger, 25, gjorde varsitt hat-trick.

– Pucken studsade vår väg och vi fanns på plats för att avsluta, sa Umberger till AP.

Matchen var oerhört fysisk med mängder av tacklingar och slagsmål. Det dröjde bara 20 sekunder innan det första slagsmålet startade. Publiken trivdes med hemmalagets tuffa spel och buade samtidigt ut Penguins lagkapten Sidney Crosby varje gång han rörde pucken. Joffrey Lupul hade även tre målgivande passningar och R.J. Umberger två, vilket fick historikerna att gå tillbaka lång tid i historieböckerna för att hitta något liknande. Ingen spelare i Flyers hade svarat för sex poäng i en match sedan Eric Lindros gjorde det i mars 1997 och för att hitta två Flyers-spelare som gjort tre mål vardera i samma match får vi gå tillbaka till december 1986 då Tim Kerr och Dave Poulin slog till mot New York Islanders.

Montreal–Tampa Bay 2–3

(0–0, 1–2, 1–0, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 1–0 (0.47) Alex Kovalev 13 (Andrei Kostsitsyn) spel fem mot fyra, 1–1 (1.50) Vincent Lecavalier 20 (Brad Richards, Filip Kuba) spel fem mot fyra, 1–2 (8.58) Andre Roy 2 (-).

Tredje perioden: 2–2 (15.22) Tomas Plekanec 10 (-).

Straff: 2–3 Brad Richards.

Skott: 30–31 (8–8, 8–9, 11–13, 3–1).

Utvisningar, Montreal: 5 x 2 min. Tampa Bay: 3 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montreal: Carey Price 93,5%, istid 65.00

Tampa Bay: Marc Denis 93,3%, istid 64.50

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay reserv

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 10.49

Matchen: NHL:s poängkung Vincent Lecavalier, 27, fortsätter att leverera. På tisdagskvällen gjorde han sitt 20:e mål för säsongen. Det är åttonde säsongen i rad som Lecavalier gör minst 20 mål under en säsong, den enda gången han inte nått den milstolpen var under sin rookiesäsong 1998-99 då han nätade 13 gånger. Matchen i Bell Centre var jämn och det såg länge ut som om Tampa Bay Lightning skulle kunna lämna Montreal med två poäng under ordinarie tid, men ett sent mål av den tjeckiske centern Tomas Plekanec tog matchen till förlängning. Canadiens jagade ett segermål under förlängningen, men Lightning lyckades ta matchen till straffar där Brad Richards överlistade Carey Price med en snabb manöver.

– Jag har upptäckt att jag har bättre chans att lyckas om jag åker riktigt fort och gör något snabbt, sa Richards till AP.

Förlusten var Canadiens sjätte raka på hemmaplan.

Florida–Calgary 1–2

(0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 1–0 (16.03) Olli Jokinen 16 (-).

Tredje perioden: 1–1 (19.49) Jarome Iginla 17 (Alex Tanguay, Robyn Regehr) spel sex mot fem.

Straff: 1–2 Kristian Huselius.

Skott: 33–35 (7–9, 13–7, 9–17, 4–2).

Utvisningar, Florida: 1 x 2 min, 1 x 5 min.

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 4, 0, -1, 19.21

Matchen: Florida Panthers målvakt Tomas Vokoun, 31, var på väg mot säsongens tredje nolla – och andra i rad – men med 10,2 sekunder kvar sprack det då Calgary Flames lagkapten Jarome Iginla överlistade honom. Iginla fick tag i pucken efter att Alex Tanguays skott blockerades och med ett handledsskott satte han pucken ovanför Vokouns högra axel.

– Jag bara sköt. Jag visste inte om det var tio sekunder, en sekund eller 15 sekunder kvar av matchen, sa Iginla till AP.

Det var fjärde gången denna säsong som Panthers släppt in ett matchavgörande mål i slutminuten. Bara sekunder innan Iginlas kvittering hade tjecken Rostislav Olesz ett skott mot det tomma bortamålet som backen Anders Eriksson blockerade.

– Det såg ut som att vi skulle ta två välförtjänta poäng, sa Panthers besvikne lagkapten Olli Jokinen.

Jokinen gav hemmalaget ledningen i den andra perioden efter att han bröt ett dåligt uppspel från Daymond Langkow. Bägge lagen hade varsitt friläge under förlängningen, men matchen gick till ett straffavgörande där Miikka Kiprusoff räddade tre straffar och Kristian Huselius gjorde mål på en av Flames två straffar. Centern Stephane Yelle gjorde comeback i Flames efter att ha missat sju matcher på grund av en ljumskskada.

St Louis–Edmonton 4–5

(1–1, 3–2, 0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (6.39) David Backes 3 (Lee Stempniak, Brad Boyes) spel fem mot fyra, 1–1 (15.42) Shawn Horcoff 15 (Ales Hemsky).

Andra perioden: 2–1 (1.03) Doug Weight 3 (Paul Kariya, Erik Johnson), 2–2 (1.38) Dustin Penner 8 (Shawn Horcoff, Ales Hemsky), 3–2 (7.05) Brad Boyes 18 (Doug Weight, Erik Johnson), 3–3 (13.05) Sheldon Souray 2 (Joni Pitkänen, Ales Hemsky) spel fem mot tre, 4–3 (16.03) Doug Weight 4 (Erik Johnson, Brad Boyes).

Tredje perioden: 4–4 (15.52) Fernando Pisani 1 (Robert Nilsson, Sam Gagner) spel fem mot fyra.

Straff: 4–5 Shawn Horcoff.

Skott: 24–29 (4–8, 9–10, 9–10, 2–1).

Utvisningar, St Louis: 10 x 2 min. Edmonton: 9 x 2 min.

Publik: 14 329 (i Scottrade Center).

Målvakter:

St Louis: Hannu Toivonen 86,2%, istid 65.00

Edmonton: Mathieu Garon 83,3%, istid 64.53

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 1, 0, -1, 13.38

Matchen: Fyra gånger tog St Louis Blues ledningen hemma mot Edmonton Oilers och fyra gånger kvitterade gästerna. När Oilers väl tog ledningen var det för sent för hemmalaget att komma tillbaka då det skedde på den sjätte och sista straffen. Blues gick på pumpen efter sex raka segrar på hemmaplan, men det var nära att segersviten fortsatt. Oilers kvitterade genom Fernando Pisani – framspelad av Robert Nilsson – med endast fyra minuter kvar av den tredje perioden. Hemmalaget borde dock ha avgjort då man med 2.18 kvar av den tredje perioden fick spela 5-mot-3 i två hela minuter efter att Raffi Torres och Jarret Stoll visats ut samtidigt, men ineffektivitet i kombination med målvakten Mathieu Garons storspel hindrade ett segermål. I straffavgörandet överlistades finske målvakten Hannu Toivonen av före detta Mora-spelaren Shawn Horcoff, 29.

San Jose–Minnesota 4–1

(1–0, 3–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (2.39) Joe Pavelski 6 (Craig Rivet, Joe Thornton).

Andra perioden: 2–0 (4.17) Mike Grier 5 (Torrey Mitchell, Patrick Rissmiller), 3–0 (8.48) Steve Bernier 6 (Marcel Goc), 4–0 (13.17) Steve Bernier 7 (Joe Pavelski, Patrick Marleau) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–1 (10.58) Branko Radivojevic 3 (Pavol Demitra, Marian Gaborik) spel fem mot fyra.

Skott: 30–37 (8–10, 15–9, 7–18).

Utvisningar, San Jose: 4 x 2 min, 2 x 5 min. Minnesota: 4 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 17 064 (i HP Pavilion).

Målvakter:

San Jose: Evgeni Nabokov 97,3%, istid 60.00

Minnesota: Niklas Bäckström 86,7%, istid 60.00

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 2, 0, 15.37

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, -2, 22.51

Matchen: Evgeni Nabokovs fantastiska målvaktsspel låg bakom San Jose Sharks seger över Minnesota Wild. Den 32-årige målvakten från Kazakstan räddade totalt 36 skott och gjorde bortalaget riktigt frustrerade. Segern grundlades i den andra perioden då hemmalaget gjorde tre mål inom loppet av nio minuter. I den sista perioden backade Sharks hem och försvarade ledningen. Wild lyckades bara överlista Nabokov en gång trots 18 skott på mål under slutperioden. Segern var den femte på de sex senaste matcherna för hajarna som dock trivs bättre på bortaplan än hemma i HP Pavilion. Endast fem segrar har bärgats på 13 hemmamatcher och man är därmed ett av de svagaste lagen i ligan på hemmais.