Gustavsson höll nollan på nytt

Den 11 oktober motade han 43 skott och höll nollan.

I kväll var det återigen dags för Färjestads andremålvakt Jonas Gustavsson att sänka Södertälje.

Gustavsson räddade samtliga 25 skott när Färjestad vann med 2–0 på bortais.

Det behövdes ingen stor hockey från Färjestads sida för att besegra Södertälje. Hemmalaget var blekt och viljelöst och kunde tacka sin målvakt för att siffrorna inte blev större än 2–0.

Med en poäng upp till slutspelsstrecket borde inte Södertälje ha några problem med motivationen. Men när Färjestad kom på besök visade SSK upp sin svagare sida. Det raka och fartfyllda spelet var försvunnet, de enkla passningarna och det aggressiva stressandet av motståndarbackarna likaså.

Fick se vilja

Färjestad, som saknade lagkaptenen Jörgen Jönsson, var SSK:s motsats. Efter de sex insläppta målen i förlustmatchen mot Timrå senast, efterfrågade tränaren Tommy Samuelsson maximal vilja – och det var precis vad han fick se.

Färjestad gick in med en helt annan inställning och hade en aggressivitet – som gjorde att man gång på gång kom ut ur närkamperna med pucken. Första perioden var jämn – övriga två var helt Färjestads.

Klart bäste spelare i SSK var målvakten Björn Bjurling som gjorde flera riktigt grymma räddningar. Sju minuter in på andra perioden fick han dock kapitulera efter att ha lämnat retur på Jesper Mattssons skott. Esa Pirnes tryckte in returen.

Hemmapubliken försökte få fart på sitt lag som vid några tillfällen såg ut att vara på gång, men snart föll tillbaka in i samma låga tempo. Ingenting funkade för Södertälje denna kväll. Ändå vägrade tränaren Leif Strömberg erkänna att hans lag gjort en mindre bra insats.

– Nej, det tycker jag inte. Vi mötte ett fantastiskt lag som jag själv tippat som svenska mästare. Ytterligare en guldkandidat som vi nästan tog poäng emot, säger Strömberg.

Andra nollan i elitserien

Frågan är dock om SSK:s spel räckt till seger mot något lag i elitserien. Färjestad vann skotten med 41–25, det sista punkterade matchen – i tom bur genom Fabian Brunnström.

– Vi har varit alldeles för svängiga den här säsongen, stundtals har vi sjunkit ner till väldigt låga nivåer i vårt spel. I kväll var vi stabila och spelade bra hockey, säger Tommy Samuelsson.

Även Färjestads målvakt Jonas Gustavsson förtjänar ett omnämnande. 25 räddningar innebar andra elitserienollan i karriären – och andra gången mot Södertälje denna säsong.

Färjestad befäste sin plats i tabelltoppen – SSK får fortsätta kämpa för att hålla undan i bottenstriden.