Dagens namn: Ingrid, Inger

Matchfakta 16/2

Färjestad–Linköping 6–3 (4–0, 1–2, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-16

Första perioden: 1–0 (13.30) Jesper Mattsson (Mikael Johansson, Dick Axelsson), 2–0 (16.42) Marcus Paulsson (Lee Goren, Rickard Wallin), 3–0 (18.12) Eero Somervuori (Emil Kåberg, Arto Laatikainen), 4–0 (19.15) Marcus Paulsson (Lee Goren, Jonas Holös).

Andra perioden: 4–1 (7.56) Teemu Aalto (Niklas Persson) spel fem mot fyra, 4–2 (13.31) Patrik Zackrisson (Mikael Håkanson), 5–2 (19.00) Jonas Holös (Jesper Mattsson, Arto Laatikainen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–2 (2.59) Per Åslund (Marcus Johansson, Arto Laatikainen), 6–3 (6.13) Tomas Surovy (Joakim Eriksson, Carl Gunnarsson).

Skott: 33–34 (11–16, 12–10, 10–8).

Utv, Färjestad: 4x2. Linköping: 3x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 7 091.

Analys: Linköping började bäst, men det var Färjestad som inledde målskyttet. Jesper Mattsson blev ren i slottet och pricksköt in 1–0 bakom Daniel Henriksson i Linköpingsmålet. Därefter exploderade hemmalaget. Innan den första perioden var över hade Färjestad gjort fyra mål och Linköpings självförtroende var naggat i kanten. Gästerna fick visserligen lite kontakt i mittenronden, efter mål av Teemu Aalto och Patrik Zackrisson, men man orkade aldrig hota Färjestad på allvar. Istället drog Färjestad ifrån igen och Jesper Mattssons passning till Jonas Holös, som betydde 5–2, var matchens höjdpunkt. Pucken letade sig förbi hela Linköpingsförsvaret och norrmannen kunde mer eller mindre lägga in den i öppet mål. Sista perioden blev sedan en transportsträcka i väntan på att Färjestad skulle ta över serieledningen. (TT)

Skellefteå–Södertälje3–0 (2–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (14.00) Mattias Lindström (Atvars Tribuncovs, Erik Forssell), 2–0 (17.02) Christian Söderström (Kimmo Koskenkorva, Gabriel Karlsson).

Tredje perioden: 3–0 (19.54) Erik Forssell (Christian Söderström) mål i tom kasse.

Skott: 38–29 (17–12, 16–9, 5–8).

Utv, Skellefteå: 3x2. Södertälje: 7x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 5 268.

Analys: Ett sargat Södertälje med tankarna redan i kvalserien blev en enkel match för Skellefteå. Men ingen bra sådan. Hemmalaget lade all sin energi på anfallsspelet, resten fick målvakten Andreas Hadelöv fixa. Och det gjorde han, trots att Södertälje bjöds på den ena chansen efter den andra. Elitseriejumbon verkar dock ha tappat allt självförtroende och missade varenda en. Förutom tre poäng kunde Skellefteå också glädja sig åt att backen Jyri Marttinen var tillbaka igen efter 17 matcher och nästan två månaders skadeuppehåll. Finländarens energi blir ovärderlig om laget tar sig till slutspel. (TT)

Luleå–Rögle 6–1 (2–0, 2–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (7.17) Robin Lindqvist (Jonas Almtorp) spel fyra mot fem, 2–0 (15.17) Mats Lavander (Linus Omark, Jaroslav Obsut).

Andra perioden: 3–0 (1.24) Mats Lavander (Linus Omark), 3–1 (5.02) Chris Abbott (Cam Abbott, Richard Demén–Willaume), 4–1 (9.06) Martin Chabada (Anders Burström).

Tredje perioden: 5–1 (7.50) Martin Chabada (Anders Burström, Tommi Miettinen), 6–1 (18.22) Linus Omark (Kristofer Berglund, Johan Harju).

Skott: 23–23 (8–6, 7–11, 8–6).

Utv, Luleå: 5x2, 1x10. Rögle: 4x2, 1x10.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 4 905.

Analys: Ingen höjdarmatch sett till spelkvaliteten, men med inneboende dramatisk nerv med tanke på Rögles utsatta tabelläge. Dessvärre för Skånelaget var Luleå nivån bättre på isen, trots att Röglespelarna verkligen försökte bjuda upp till match. Hemmalaget spelade med stort självförtroende, och jobbade till sig en 3–0–ledning innan Rögle fick sitt första mål i början av mittrundan. Efter reduceringen skapade Rögle ett visst tryck i Luleås zon och skapade en hel del chanser, dock utan att få in pucken. I stället blev det kontringslägen för Luleå, som satte sina chanser, och kunde bärga en säker seger. Avslutningen, ett nytt artistmål av Linus Omark, var värd hela entrébiljetten. (TT)