Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

”Ska de ha sönder pokalen får de köra över den”

Uppdaterad 2023-03-29 | Publicerad 2023-03-27

Färjestad hade sönder SM-pokalen i våras.

Nu är den lagad och som ny – igen.

Säkrad för nya guldfester.

– Jag har förstärkt pokalen och ska de ha sönder den här så får de köra över den, säger Leif Åke Andersson, guldsmedsmästare.

Följ ämnen
Färjestad BK

Hockeyns guldpokal Le Mat fyller snart 100 år och den har en mystik och historik som är värd en egen bok.

Den tillverkades 1923 av Hallbergs och fick nuvarande utseende 1926 när den kompletterades med lock och klubborna upptill samt fick en sponsor i filmbolaget Metro Goldwyn Mayer. 1926 var även första året som pokalen delades ut och första vinnarna blev Djurgårdens IF.

– Original-pokalen är egentligen en vanlig bägare som fanns i en butik i Stockholm på 20-talet, men det är locket och annan utsmyckning som gör den till en levande legend, säger Kenneth Grahn, juvelerare.

Guldsmedsmästare Leif-Åke Andersson.

”Vi är ett gäng nördar...”

Grahn ingår i ett järngäng som tar hand om Le Mat, och den replika som tillverkades för två år sedan.

– Vi är ett gäng nördar och kollegor i södra Sverige som ställer upp med material, pengar och har bland annat finansierat replikan, säger Grahn.

Och i våras, när Färjestad firade vilt på torget i Karlstad var det många i Le Mat-gänget som fick andnöd. Marcus Nilsson skulle lyfta bucklan mot skyn så tappade han greppet och den flög bakåt och kraschlandade bakom honom på scenen.

”Gråter när pokalen släpas in i duschen”

– Om det varit originalet som hade behandlats sådär vet jag inte vad jag hade gjort. Men även replikan ska behandlas med respekt. Jag gråter när pokalen släpas in i duschen eller när det kommer guldfärg på den, säger Grahn.

Nu har förbundet gått ut med restriktioner för hur både Le Mat samt replikan får användas av SM-guldvinnarna. Le Mat får bara vara med på isen och replikan ska behandlas med passion och med vördnad. 

Nu har både Le Mat samt repliken varit på översyn hos Grahn och hans vän Leif-Åke Andersson.

– Jag har skruvat isär Le Mat och justerat till den så att den är i toppskick. Jag måste nämna handgravörmästaren Joacim Jansson som för några år sedan renoverade den slitna gravyren och gjorde den enhetlig. Ett fantastisk hantverk. Man ska veta att den är oförsäkrad eftersom inget försäkringsbolag vill försäkra en sådan unik klenod. Försvinner den och smälts ned så går den aldrig att få tillbaka, säger Grahn.

Replikan som tillverkades för två år sedan. Det som skiljer pokalerna åt en är silver-sarg på fyra centimeter vid sockeln på replikan. Sedan är sockeln något mindre på replikan.

Replikan nu festsäker

Andersson har satt tänderna i repliken och gjort den festsäker. Eller Färjestad-säker om man hellre vill använda det uttrycket. De båda menar att festandet vid sm-guldet förändrat hur pokalerna hanteras och de beskriver festande numera som mer omfångsrik.

En av skadorna på originalet från guldfesten 2019.

– Jag la cirka 25 timmar på att fixa till skadorna som Färjestad orsakade. Det var flera bucklor, klubborna var borta och sockeln var sprucken. Men det är inte rekord. När Frölunda vann 2019, och då var det originalet som förstördes, så tog det ännu längre tid att fixa till den. Bägaren var nedtryckt på ena sidan och det skiljde två centimeter på bägarens sidor. Vi fick såga sönder den och bygga upp den på nytt, säger Andersson och fortsätter:

– Men nu har jag förstärkt replikan. Och ska de ha sönder den här så får de köra över den, säger guldsmedsmästaren.

Järngänget gör det mesta arbetet idéellt och Andersson vill dock påminna Färjestad om en skuld som inte reglerats ännu.

– Jag skulle få fyra sittplatsbiljetter av dem. Men de har jag inte sett till ännu, avrundar Andersson.