Tellqvist fick debutera

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-11

Scott Hartnell ser pucken gå in bakom Mikael Tellqvist.

Så har Mikael Tellqvist debuterat för Buffalo Sabres. Den svenske veteranmålvakten fick hoppa in när Patrick Lalime släppte in tre snabba mål mot Philadelphia Flyers i början på den tredje perioden.

NHL

Det var vid ställningen 1-4 efter 6:24 av den tredje perioden som Tellqvist tog över. Han släppte sedan in ett mål på fyra skott.

Flyers vann matchen med 5-2.

Henrik Tallinder spelade näst mest av alla utespelare i Sabres, men lyckades trots storförlusten hamna på plus/minus noll. Han täckte sex skott.

Niclas Hävelids debut i New Jersey Devils-tröjan för några dagar sen var ingen höjdare (förlust mot Islanders med 7-3). Men i natt gjorde han sin första poäng för sin nya klubb när Devils vann över Calgary Flames med 3-2.

Hävelid assisterade på Brian Rolstons 2-1, som kom i numerärt överläge i slutet på andra perioden. Det var Hävelids första power play-poäng på 63 matcher.

Devils andre svenskback Johnny Oduya spelade drygt 18 minuter och slutade på -1 i plus/minusstatistiken.

Segern innebär att Devils målvakt Martin Brodeur nu endast är två segrar från att tangera Patrick Roys NHL-rekord på 551 vinster i karriären.

Hetaste laget i NHL just nu? Ja, Columbus Blue Jackets ligger nära till hands.

8-2-segern över dåvarande West-ettan Detroit senast följdes upp med en 2-0-seger i natt över East-ettan Boston Bruins.

Anförda av rookie-målvakten och matchens lirare Steve Mason (35 räddningar) tog Columbus ytterligare ett kliv mot sitt första slutspel någonsin. Laget ligger på sjätte plats i Western Conference, fyra poäng upp från niondeplatsen.

Av Columbus tre svenskar var Kristian Huselius ensam på isen. Han spelade i 21:06 och slutade på plus ett. Fredrik Modin, som skadade knäet efter ett byte i en match mot Nashville nyligen, och Christian Bäckman (petad) spelade alltså inte.

Bostons svensk Per-Johan Axelsson fick ganska sparsamt med istid – 18 byten och totalt 13:13 minuter.

Förlusten var topplaget Bruins femte på de senaste sex matcherna.

Edmonton Oilers ledde med 3-2 inför den tredje perioden mot Montreal Canadiens, men Saku Koivu kvitterade med knappt fem minuter kvar att spela. Samme Koivu avgjorde också sedan efter 1:40 av övertidsperioden. Canadiens finländske lagkapten utsågs inte helt ologiskt till matchens första stjärna och gav sin nygamle tränare Bob Gainey en skön comeback till tränarbåset.

Edmontons anfallare Robert Nilsson var ensam svensk på isen, och han fick med sig två plus från matchen.

Inför årets näst minsta publik i hemmaarenan Air Canada Centre, som ändå var mer än fullsatt, lyckades Toronto Maple Leafs besegra NY Islanders med 3-2 efter övertid.

Anton Strålman gjorde sin andra match efter senaste uppkallelsen från AHL och fanns med i förarbetet till Mikhail Grabovskis sudden death-avgörande. Assisten ger Strålman totalt 10 poäng (1+9) på 31 matcher för Maple Leafs i år.

Förre Färjestadsmålvakten Martin Gerber, som Toronto hämtade in gratis från Ottawa för en vecka sen, gjorde på nytt en stormatch för sin nya klubb. Den 34-årige schweizaren räddade 28 av 30 Islanders-skott.

Torontos andre svenskback Jonas Frögren missade matchen med vad som beskrivs som en ”skada på underkroppen”.

Trots att hans lag just vunnit den svåra bortamatchen mot Minnesota Wild, var San Jose Sharks tränare Todd McLellan besviken när han mötte pressen.

– Vi tar segern, men jag är besviken, sa han till AP. Just nu är vi sårbara, och förhoppningsvis kan segern få oss ur det.

Sharks ledde med 4-2 när klockan visade på knappt sju minuter kvar av tredje perioden. Men Owen Nolan både reducerade och kvitterade innan perioden var över, och matchen gick till övertid.

Där kunde ändå backen Christian Erhoff avgöra för Sharks med ett oassisterat mål efter 3:34.

Segern var Sharks första på fyra matcher, men laget ligger ändå kvar på första plats i Western Conference.

Sharks hårdföre back Douglas Murray fick 19:21 minuters istid och hamnade på +1.

Kim Johnsson var snäppet värre med 29:55 på isen för Wild – nästan halva matchen.

Noterbart i övrig är att Wilds finske målvakt Niklas Bäckström släppt in 17 mål på 4,5 matcher efter att ha skrivit på ett nytt fyraårskontrakt värt drygt 210 miljoner kronor.

Alexander Steen låg bakom St Louis drömstart i matchen mot Dallas.

Innan första minuten var avklarad fick han fram pucken till David Backes, som satte 1-0.

Blues fortsatte att ånga på och ledde med 3-0 efter 11:56.

Matchen slutade 5-2.

Patrik Berglund, som redan inför matchen var Blues överlägset bäste plusspelare, samlade på sig ytterligare +2, men det blev inga poäng för rookien.

Av Dallas fyra svenskar saknades två – Fabian Brunnström (axelskadad) och Joel Lundqvist (petad), medan Nicklas Grossman och Loui Eriksson gick poänglösa av isen.

Atlanta Thrashers vann i natt för tredje matchen i följd, och Kari Lehtonen höll nollan för andra gången på lika lång tid. Motståndarna Colorado Avalanche – jumbon i Western Conference – sköt 35 skott på mål, men stötte alltså på en glödhet Lehtonen.

– Jag kan inte riktigt förklara det, sa matchens lirare Lehtonen efteråt. Det handlar inte om teknik, utan jag känner mig helt enkelt bekväm.

Tobias Enström fick mest istid av samtliga utespelare i Thrashers och gjorde en bra match, något hans +2 skvallrar om.

Colorados back Daniel Tjärnqvist spelade drygt 14 minuter och noterades för fyra täckta skott.