Linköping vände efter kaosperioden

Publicerad 2018-12-01

Två bortdömda mål framåt och två baklängesmål på en period hade kunnat knäcka vilket lag som helst.

Men inte Linköping.

LHC vände 0–2 till 4–3 hemma mot Malmö efter ett segermål 29 sekunder från slutet.

Linköping hade bara vunnit två av de elva senaste SHL-matcherna och åkt på stryk i fyra raka matcher i den egna hockeyarenan.

Men mot formstarka Malmö, med fyra segrar på de fem senaste, var det full fart från start.

Heta Linköpingsspelare virvlade fram i anfallszonen och tryckte in pucken två gånger bakom Oscar Alsenfelt i gästernas kasse.

Problemet var bara att båda målen (av Dan Pettersson och Olle Lycksell) blev bortdömda efter videogranskning på grund av interference på målvakten.

I stället snodde Malmö åt sig ledningen – dubbelt upp till och med efter att Jens Olsson och Henrik Heta nätat inom loppet av 25 sekunder i slutet av den första perioden.

– Det är surt med två bortdömda mål och det ger ju Malmö energi. Men vi måste ut och jobba nu, sade Olle Lycksell till C More i periodpausen.

”Mycket känslor”

Östgötarna fortsatte att föra spelet i mittakten – och tredje pucken över mållinjen blev godkänd. Joe Whitney pangade in reduceringen i powerplay, och även kvitteringen genom Derek Roy kom i numerärt överläge.

– Det är mycket känslor där ute, och viktigt att vi fick göra två mål i powerplay. Nu ska vi in och ta det här i tredje, sade Joe Whitney till C More inför slutperioden.

Johan Södergran fullbordade vändningen genom sitt 3–2 i början av sista perioden och hemmalaget hade bud på fler mål. Då kvitterade Malmö genom Frederik Storm och rysaren såg ut att gå till förlängning.

Men bara 29 sekunder före slutsignalen blev Filip Karlsson stor hjälte genom att skicka in returen på Nick Sörensens skott fram till 4–3. Det gav full pott för Linköping på hemmaplan för första gången sedan den 11 oktober mot Timrå.

Dessutom bröts en annan trend. Jacob Johansson fick hoppa in i östgötarnas kasse efter den första perioden och vann sin första match för säsongen – efter att laget förlorat samtliga åtta matcher som han har spelat tidigare.