Nattens NHL 28/2

Columbus-San Jose 2-4 (1-1, 1-3, 0-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-28

Första perioden: 0-1 (07.28) Jonathan Cheechoo 19 (Joe Pavelski, Joe Thornton), spel 5 mot 4, 1-1 (14.56) David Vyborny 4 (Gilbert Brule).

Andra perioden: 2-1 (07.54) David Vyborny 5 (Jan Hejda, Rick Nash), 2-2 (10.51) Torrey Mitchell 10 (Matt Carle, Mike Grier), 2-3 (13.57) Jeremy Roenick 10 (Joe Thornton, Craig Rivet), spel 5 mot 4, 2-4 (18.52) Joe Pavelski 13 (Patrick Marleau, Brian Campbell).

Skott: 19-32 (6-7, 8-11, 5-14)

Utvisningar, Columbus: 5x2 min, 1x5 min. San Jose: 2x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Efter drygt halva matchen ledde hemmalaget Columbus med 2-1. Åtta minuter senare stod det 2-4 och efter en mållös tredje period hade San Jose tagit sin 20:e bortaseger denna säsong. Med vinsten befäster Sharks också femteplatsen i Western Conference.

För backen Brian Campbell, ny från Buffalo i går, var debuten i Sharks-tröjan positiv. Campbell var inne på isen när Jonathan Cheechoo gjorde 1-0 i power play och fick en passningspoäng när Joe Pavelski satte 4-2-målet.

– Jag hade roligt därute i kväll. Det var fint. Jag lutar mig tillbaka lite och läser spelet och ser vad jag kan och inte kan göra i systemet här, sa Brian Campbell till AP.

Den 28-årige backen spelade i 16 minuter och coachen Ron Wilson var nöjd med vad han såg.

– Han visade att han är en spelare, att han vill vara på isen hela tiden. Han rör sig bra med pucken och du kan se hans fart. Jag tror han kommer att vara till hjälp i vårt power play, sa Wilson.

Buffalo-Nashville 8-4 (2-0, 4-3, 2-1)

Första perioden: 1-0 (04.33) Steve Bernier 14 (Derek Roy, Thomas Vanek), 2-0 (14.07) Steve Bernier 15 (Toni Lydman, Thomas Vanek).

Andra perioden: 3-0 (02.01) Daniel Paille 14 (Paul Gaustad, Toni Lydman), 3-1 (02.46) Jan Hlavac 10 (Marek Zidlicky, Martin Erat), 3-2 (03.20) Jason Arnott 23 (J.P. Dumont, Alexander Radulov), 4-2 (04.13) Andrew Peters 1 (Patrick Kaleta, Adam Mair), 4-3 (07.53) Jason Arnott 24 (Marek Zidlicky, David Legwand), spel 5 mot 4, 5-3 (14.50) Jason Pominville 19 (Ales Kotalik, Nolan Pratt), 6-3 (17.49) Derek Roy 25 (Steve Bernier, Toni Lydman).

Tredje perioden: 6-4 (03.04) David Legwand 14 (Ryan Suter, Marek Zidlicky), spel 5 mot 4, 7-4 (07.35) Tim Connolly 6 (Toni Lydman, Ales Kotalik), 8-4 (13.03) Ales Kotalik 19 (Tim Connolly, Dmitri Kalinin).

Skott: 33-33 (15-10, 6-15, 12-8)

Utvisningar, Buffalo: 11x2 min, 2x5 min. Nashville: 9x2 min, 3x5 min.

Matchen:

Om förre Buffalobacken Brian Campbell (se matchen ovan) hade en lyckosam debut i San Jose så var förre San Jose-forwarden Steve Berniers debut i Buffalo flera snäpp bättre.

Den 22-årige högerforwarden noterades för två mål och en assist när Sabres krossade Nashville med 8-4.

Men inte nog med det. De två första skotten som Bernier avlossade gick också i mål: 1-0 efter drygt fyra minuter och 2-0 tio minuter senare.

– När ditt självförtroende inte är vad det borde vara så hjälper det att det första skottet du skjuter går in. Jag är glad att allt gick som jag ville att det skulle gå… yeah, det är en bra start, men ingenting är avslutat än, sa Steve Bernier till AP.

I och med succén bröts en tolv matcher lång svit utan mål för Bernier - det längsta period av måltorka han upplevt under NHL-karriären.

– Att ha en spelare som kliver in och har en så bra första kväll, det är nästan som en dröm som går i uppfyllelse, sa Buffalos coach Lindy Ruff om Berniers prestation.

Finske backen Toni Lydman hade fyra assist - ett personligt rekord för honom. Anmärkningsvärt också att samtliga fyra målvakter spelade i matchen.

Florida-Toronto 3-4 (2-0, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (09.27) Jassen Cullimore 2 (Tanner Glass, Drew Larman), 2-0 (17.13) Brett McLean 10 (Olli Jokinen, Rostislav Olesz).

Andra perioden: 2-1 (06.56) Jeremy Williams 1 (Mats Sundin, Jiri Tlusty).

Tredje perioden: 2-2 (02.49) Mats Sundin 27 (Jason Blake, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4, 3-2 (11.42) Rostislav Olesz 11 (Brett McLean, Jay Bouwmeester), spel 5 mot 4, 3-3 (18.52) Mats Sundin 28 (Kyle Wellwood, Dominic Moore), spel 6 mot 5.

Straff: 3-4 Tomas Kaberle.

Skott: 40-37 (10-12, 12-9, 14-12, 4-4)

Utvisningar, Florida: 4x2 min. Toronto: 4x2 min.

Matchen:

Toronto har inte gett upp hoppet om att nå slutspel. Och Mats Sundin, som bestämde sig för att stanna i Maple Leafs, verkar ha fått en nytändning efter det beslutet.

I natt gjorde ”Sudden” två mål i den tredje perioden och såg till att Toronto hade 3-3 efter full tid. Senare avgjorde Tomas Kaberle genom att sätta den enda av de sex slagna straffarna.

Men det var Sundins mål det snackades om efteråt. Framför allt 3-3-målet då Toronto tagit ut målvakten Vesa Toskala. Svensken sköt ett välplacerat skott som gick mellan forwarden David Booths ben och förbi målvakten Tomas Vokouns plockhandske.

– Han såg förmodligen hålet och satte den där. Det är så bra han är. Jag kan inte fatta att han satte pucken där, sa David Booth om Sundins skott med bara 68 sekunder kvar av den tredje perioden.

– Han är mannen här och han har alltid varit det. Alla följer honom och försöker spela som honom, sa backen Tomas Kaberle om sin lagkapten.

Toronto är nu sex poäng från en slutspelsplats i Eastern Conference.

– Sex poäng är inte mycket. Vi behöver komma i ett stim. Det är vidöppet om vi fortsätter att vinna, sa Kaberle.

Tampa Bay-Minnesota 2–3 (0-0, 1-2, 1–1)

Andra perioden: 0-1 (03.46) Todd Fedoruk 3 (Pierre-Marc Bouchard, Kurtis Foster), spel 5 mot 4, 0-2 (04.56) Pavol Demitra 13 (Mikko Koivu), 1-2 (12.22) Michel Ouellet 9 (Paul Ranger, Jeff Halpern), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-3 (01.53) Brian Rolston 24 (Kurtis Foster, Pierre-Marc Bouchard), spel 5 mot 4, 2-3 (09.16) Jeff Halpern 11 (Mathieu Darche).

Skott: 33-27 (9-6, 15-11, 9-10)

Utvisningar, Tampa Bay: 2x2 min. Minnesota: 7x2 min.

Publik: 17 211 (i St Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Mike Smith 88,9%, istid 58.35

Minnesota: Niklas Bäckström 93,9%, istid 60.00

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 06.14

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, 0, 24.58

Matchen:

Två lag som båda hade fyra raka förluster i bagaget inför nattens möte. Och det var Minnesota som fick den dystra sviten bruten - mycket tack vare finländske målvakten Niklas Bäckström.

Tampa Bay hade flera vassa power play-lägen, men Bäckström höll tätt förutom vid ett tillfälle. Totalt räddade han 31 skott.

– Jag tror det är sista chansen att vända på saker och ting om du vill vara med och slåss om slutspelsplatserna. Jag tycker det var en riktigt bra hockeymatch och vi är glada att vi fick två poäng med oss, sa Niklas Bäckström.

Minnesotas coach Jacques Lemaire hyllade också sin målvakt.

– Jag är verkligen glad över hans prestation i kväll eftersom ha gjorde enastående räddningar, framför allt under alla power play de hade. De hade bra målchanser, men han spelade på toppen av sin förmåga, sa Lemaire om Bäckström.

Efter en mållös första period slog Minnesota till med två mål på 70 sekunder i inledningen av den andra perioden genom Todd Fedoruk och Pavol Demitra.

– Vi har förlorat en del självförtroende de senaste matcherna, men detta var en riktigt stor match och en riktigt stor seger för oss, sa Pavol Demitra.

Chicago-Phoenix 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (07.58) Jason Williams 9 (Dave Bolland, Andrei Zyuzin).

Skott: 25-32 (9-9, 8-7, 8-16)

Utvisningar, Chicago: 5x2 min. Phoenix: 5x2 min.

Publik: 14 799 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Patrick Lalime 100%, istid 60.00

Phoenix: Ilya Bryzgalov 96,0%, istid 58.48

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 14.11

Matchen:

Chicagos målvakt Patrick Lalime har efter nattens match hållit nollan 35 gånger i NHL-karriären. Men det var ett tag sedan senast, nämligen den 7 februari 2007.

I natt räddade Lalime 32 skott och framför allt i den tredje perioden pressade Phoenix hårt för att få till en kvittering, men 33-åringen klarade alla skott. Lalime har nu fått stå i tre raka matcher på grund av att Nikolai Khabibulin är ryggskadad.

– Vi vet hur viktiga poängen är just nu och att vinna är det enda som betyder något. Backarna lät mig se pucken och de tog iväg returerna. Det gjorde mitt jobb mycket enklare, sa Patrick Lalime till AP.

Även Phoenix Ilya Bryzgalov gjorde en strålande match mellan stolparna. Men han var tvungen att kapitulera en gång när Jason Williams knappt åtta minuter in i den första perioden hittade rätt. Men det krävdes ett par ofrivilliga styrningar framför mål innan pucken hittade i nät.

– Den träffade en skridsko. Jag tycker båda lagen spelade bra, på samma nivå. De gjorde ett turligt, fult mål och det gjorde inte vi. Det var skillnaden, sa Ilya Bryzgalov till AP.

Chicagos Martin Havlat skadade sig i axeln och kan vara borta ett längre tag.

Vancouver-Colorado 2-3 (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (08.31) Mason Raymond 7 (Ryan Shannon, Alexander Edler), 1-1 (19.01) Andrew Brunette 13 (Marek Svatos, John-Michael Liles).

Tredje perioden: 2-1 (18.15) Alexandre Burrows 9 (Taylor Pyatt, Willie Mitchell), 2-2 (19.45) Joe Sakic 8 (Ruslan Salei, Paul Stastny), spel 6 mot 5.

Straff: 2-3 Marek Svatos.

Skott: 31-26 (9-6, 8-9, 10-10, 4-1)

Utvisningar, Vancouver: 6x2 min. Colorado: 6x2 min.

Matchen:

Två av tre nyförvärv - Ruslan Salei och Adam Foote - spelade för Colorado. Däremot inte Peter Forsberg som är aktuell att spela nästa match, Los Angeles hemma.

Men en gammal veteran visade ändå vägen för Colorado. 38-årige Joe Sakic, som missat tre månader av årets säsong på grund av en bråckoperation, kvitterade till 2-2 med endast 14,7 sekunder kvar att spela. Då hade Avalanche tagit ut målvakten Jose Theodore och tryckte på med en extra utespelare. Sakic, som spelade sin tredje match efter comebacken, lyfte in en backhand efter att nye backen Ruslan Salei först skjutit.

Och i straffläggningen satte Sakic lagets andra straff för 1-0. När sedan slovaken Marek Svatos också satte sin var matchen avgjord och Colorado tog ytterligare två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Målvakterna, Roberto Luongo i Vancouver och Jose Theodore i Colorado, valdes tillsammans med Joe Sakic till matchens tre bästa spelare.