Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-15

”Klart det var speciellt”

Frölundamålvakten Johan Holmqvist har många hockeyminnen från Gävle.

Men lördagens match vill han nog helst glömma.

Brynäsbacken Lars Jonsson sänkte Frölunda med sitt 2–1-mål i slutet av tredje perioden.

Till våren är det tio år sedan Johan ”Honken” Holmqvist var med och tog hem Brynäs senaste SM-guld. I taket rakt upp från målburen som han vaktade i den sista perioden hängde minnesflaggan från 1999 – och ”Honken” erkände:

– Klart det var speciellt att vara tillbaka här, det är ju här jag fått min hockeyfostran. Lite konstig känsla faktiskt att kliva in på isen, sade han efter sin första match i Gävle sedan han lämnade stan.

Han ville däremot inte att erkänna att Brynäs fortfarande är laget i hans hjärta.

– Just nu spelar jag för Frölunda och den här förlusten känns väldigt tung, sade han.

Frölunda-dominans

Gävlepubliken visade ingen sympati med sin gamle guldmålvakt sedan Lars Jonsson skickat iväg pucken drygt tre minuter från slutsignalen – utan bröt ut i ett jättevrål.

– Det var en rörig situation. De spelade upp på backen som sköt samtidigt som allt folk kom in framför mål. Jag såg inte när pucken gick iväg, det var ett bra skott, sade Johan Holmqvist.

Frölunda, med nyförvärvet Janne Niskala i laget, var inte sämre än Brynäs spelmässigt, och det gjorde förstås att förlusten sved lite extra. I första perioden vann Frölunda skotten med 12–3 men lyckades inte få utdelning. I stället gjorde Daniel Hermansson 1–0 i början av andra perioden. Brynäs tog då över lite av spelet, men Frölunda tog sig ändå in i matchen. Patric Blomdahl tryckte upp kvitteringspucken i Jacob Markströms högra kryss i slutet av mittperioden.

Sista perioden var ett enda långt ställningskrig. När Jonssons puck gick i nät tog Frölunda ut ”Honken” och pressade på för en kvittering. Men förgäves.

– Vår bästa match sedan jag kom till Brynäs. En heroisk insats av killarna, sade Brynästränaren Niklas Czarnecki.

– Om vi fått utdelning före deras 1–0 hade matchbilden kanske blivit annorlunda, sade Frölundatränaren Ulf Dahlén med bitterhet i rösten.

Täta målvakter

De båda tränarna var annars en aning irriterade över att de inte informerats om att matchen skulle dömas av fyra domare.

– Vi fick reda på det i båset före matchen, vi borde fått veta det tidigare, sade Ulf Dahlén.

– Nu blev det ju en till att dribbla på isen, sade Niklas Czarnecki och log.

Tränarna var också eniga om att båda målvakterna gjorde fantastiska matcher.

Den här gången var det adepten Jacob Markström i Brynäsmålet som drog det längsta strået.