Matchfakta 15/2

Philadelphia-Tampa Bay 3-5 (2-1, 0-3, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-15

Första perioden: 0-1 (05.31) Vaclav Prospal 26 (Martin St. Louis), 1-1 (11.00) Joffrey Lupul 18 (Mike Richards, R.J. Umberger), 2-1 (19.24) Steve Downie 5 (Mike Richards), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 2-2 (02.13) Dan Boyle 3 (Brad Richards, Martin St. Louis), spel 5 mot 4, 2-3 (10.12) Jan Hlavac 8 (Michel Ouellet, Filip Kuba), 2-4 (16.35) Martin St. Louis 21 (Dan Boyle, Vincent Lecavalier).

Tredje perioden: 2-5 (02.18) Jason Ward 7 (-), 3-5 (06.42) Jeff Carter 19 (Randy Jones, Joffrey Lupul).

Skott: 30-28 (14-13, 6-11, 10-4)

Utvisningar, Philadelphia: 7x2 min. Tampa Bay: 3x2 min.

Publik: 19 336 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 82,1%, istid 58.56

Tampa Bay: Johan Holmqvist 90,0%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Matchen: Philadelphia såg ut att vara på säker slutspelsmark för en månad sedan. Men nu, efter den femte raka förlusten, börjar det se illa ut även för dem.

– Jag tror vi alla ska vara bekymrade. Om vi inte vinner matcher kommer vi inte att gå någonstans, sa Flyers coach John Stevens efter nattens 2-5-förlusten.

För Tampa, som nu har fyra segrar på de fem senaste, är det precis tvärtom. Läget såg hopplöst ut för ett tag sedan, men nu har faktiskt Johan Holmqvist (27 räddningar i natt) och hans lagkamrater chansen att nå slutspel.

– Jag tror vi förstått att vi måste vinna några matcher. Med så få matcher kvar är det ingen hemlighet, säger backen Dan Boyle som gjorde det viktiga 2-2-målet i början av den andra perioden.

Jan Hlavac och Martin St. Louis spädde på med två mål till i perioden och det räckte för Tampa för att vinna matchen.

– Vi spelar hårt mot dessa killar. Det ser ut som om de (Flyers) bidrar till att få det bästa ur oss, sa Dan Boyle.

Carolina-Pittsburgh 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (03.13) Erik Cole 13 (Ray Whitney, Jeff Hamilton), spel 5 mot 4, 1-1 (13.00) Brooks Orpik 1 (Colby Armstrong, Jarkko Ruutu).

Andra perioden: 1-2 (02.37) Evgeni Malkin 33 (-), spel 5 mot 4, 2-2 (10.36) Eric Staal 28 (Andrew Ladd, Ray Whitney), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-2 (03.45) Ray Whitney 22 (Eric Staal, Frantisek Kaberle), spel 5 mot 4, 4-2 (11.39) Ryan Bayda 1 (Scott Walker, Glen Wesley).

Skott: 46-22 (14-6, 19-9, 13-7)

Utvisningar, Carolina: 8x2 min, 1x5 min. Pittsburgh: 9x2 min, 1x5 min.

Publik: 14 922 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 90,9%, istid 60.00

Pittsburgh: Dany Sabourin 91,3%, istid 58.51

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 2, -1, 23.57

Matchen: Skottstatistiken var överlägsen till Carolinas fördel (46-22). Men trots det ledde bortalaget Pittsburgh fortfarande efter att halva matchen var spelad. Då slog Eric Staal in 2-2 i power play och i den tredje perioden spelade Staal fram Ray Whitney till matchavgörande 3-2 - också det i numerärt överläge.

– Vi var stabila defensivt. Vi slog in alla puckar mot nät och skapade många chanser offensivt och bevisligen var vårt power play stort, sa Eric Staal till AP.

Detta var Carolinas fjärde raka seger mot Pittsburgh och det gör att laget nu övertog ledningen i Southeast Division med Atlanta och Washington strax efter.

För Pittsburgh, som nu spelat tolv matcher utan skadade superstjärnan Sidney Crosby, börjar det se tyngre ut. I natt gjorde Evgeni Malkin mål igen (för femte matchen i rad), men ensam kan inte ryssen besegra motståndarna.

– Vi saknar en massa spelar och på bortaplan kommer det ifatt dig. Jag tror att de två senaste matcherna har varit tuffa. Vi måste helt enkelt omgruppera, sa Pittsburghs coach Michel Therrien.

Toronto-NY Islanders 4-5 (0-1, 2-2, 2-2)

Första perioden: 0-1 (16.12) Bryan Berard 5 (Miroslav Satan, Mike Comrie), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (07.51) Darcy Tucker 10 (Matt Stajan, Alexander Steen), 2-1 (09.21) Mats Sundin 24 (Alexei Ponikarovsky, Tomas Kaberle), 2-2 (14.36) Ruslan Fedotenko 11 (Josef Vasicek, Aaron Johnson), spel 5 mot 4, 2-3 (17.25) Mike Comrie 17 (Miroslav Satan, Bryan Berard), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-4 (04.29) Ruslan Fedotenko 12 (Bryan Berard, Josef Vasicek), spel 5 mot 4, 3-4 (10.16) Matt Stajan 13 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4, 3-5 (19.08) Freddy Meyer 1 (-), spel 5 mot 6, 4-5 (19.41) Alexei Ponikarovsky 14 (Jason Blake, Nik Antropov).

Skott: 31-29 (6-8, 7-14, 18-7)

Utvisningar, Toronto: 7x2 min. NY Islanders: 4x2 min.

Publik: 19 227 (i Air Canada Centre)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 85,7%, istid 58.54

NY Islanders: Rick DiPietro 87,1%, istid 59.24

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 2, 0, +1, 12.52

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 5, 2, +1, 22.06

Alexander Steen, f, Toronto 0, 1, 1, 0, 0, 19.55

Matchen: Med 24 matcher kvar av grundserien hoppas NY Islanders fortfarande på ett slutspel. Efter sju raka förluster har nu laget lyckats vinna två matcher, 4-3 mot Philadelphia i förrgår och 5-4 mot Toronto i natt.

– Det här är en stor seger för oss. Alla kämpar för en slutspelsplats och vi behöver verkligen dessa poäng, sa Ruslan Fedontenko som gjorde det viktiga 4-2-målet i inledningen av den tredje perioden.

Senare avgjorde Freddy Meyer med ett mål i tom bur - hans första fullträff för säsongen. Toronto var bara i ledningen vid ett tillfälle i matchen när kaptenen Mats Sundin gjorde 2-1 nio minuter in i den andra perioden.

– Vi skulle ha vunnit denna hockeymatch, men vi spelade inte bra. Vi kan inte komma in här och säga att vi spelade bra, för det gjorde vi inte, sa Torontos Matt Stajan som noterades för ett mål och två assist i matchen.

Toronto är nu näst sämst (29:a av 30 lag) i NHL och har åtta poäng upp till en slutspelsplats.

– Vi kan inte tycka synd om oss själva. Vi måste fortfarande spela. Du kan inte ge upp och inte göra någonting, sa Maple Leafs forward Alexei Ponikarovsky.

Nashville-Chicago 1-6 (0-3, 0-2, 1-1)

Första perioden: 0-1 (01.04) Duncan Keith 8 (Martin Havlat, Robert Lang), 0-2 (06.22) Jonathan Toews 16 (Brent Sopel, Jordan Hendry), 0-3 (12.42) Jonathan Toews 17 (Patrick Kane, Brent Seabrook).

Andra perioden: 0-4 (02.28) Rene Bourque 6 (Brent Sopel, Dave Bolland), 0-5 (03.10) Cam Barker 3 (Dave Bolland, James Wisniewski).

Tredje perioden: 0-6 (03.51) Patrick Sharp 27 (Patrick Kane, Jonathan Toews), 1-6 (06.12) Jason Arnott 20 (Marek Zidlicky, J.P. Dumont), spel 5 mot 4.

Skott: 25-20 (5-9, 8-6, 12-5)

Utvisningar, Nashville: 4x2 min, 1x5 min. Chicago: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 16 937 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 76,9%, istid 47.16

Nashville: Chris Mason 57,1%, istid 12.42

Chicago: Patrick Lalime 96,0%, istid 60.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: För andra matchen i rad chockstartade Chicago. I onsdags gjorde de fyra mål i första perioden mot Columbus (7-2 till slut). I natt blev det tre snabba mål mot Nashville, ett av Duncan Keith och två av Jonathan Toews.

– För vårt lag… jag vet inte om det beror på att vi är ett ungt lag, men det första målet verkar ge oss mycket självförtroende. Det ger oss ett stort lyft, sa Duncan Keith till AP.

– Vi får några lyckosamma mål här och där i de senaste matcherna. Jag tror det är resultatet av vårt arbete. Jag tror inte det bara är en tillfällighet, tillade Jonathan Toews.

Efter Toews 3-0-mål byttes Nashville målvakt Chris Mason ut och ersattes av Dan Ellis.

– Vi kom ut med noll intensitet. Vi hade inget lyft och ingen energi. Vi var förskräckliga, sa Chris Mason om sitt eget lag.

3-0 blev senare 5-0 i den andra perioden och matchen var förstås punkterad.

– Chicago är i en slutspelsfas just nu. Alla spelare är friska och de har två riktigt talangfulla kedjor, sa Nashvilles coach Barry Trotz om motståndet.

Phoenix-Dallas 5-2 (2-1, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (11.29) Shane Doan 19 (Steve Reinprecht, Radim Vrbata), spel 5 mot 4, 1-1 (13.52) Jussi Jokinen 14 (-), 2-1 (16.32) Daniel Carcillo 6 (Radim Vrbata, Keith Yandle).

Andra perioden: 3-1 (18.42) Niko Kapanen 8 (Craig Weller, Daniel Winnik).

Tredje perioden: 4-1 (05.22) Radim Vrbata 25 (Shane Doan), spel 4 mot 5, 4-2 (09.22) Matt Niskanen 6 (Brenden Morrow, Loui Eriksson), 5-2 (19.00) Nick Boynton 3 (Steve Reinprecht, Shane Doan), spel 5 mot 6.

Skott: 27-34 (12-7, 5-11, 10-16)

Utvisningar, Phoenix: 3x2 min. Dallas: 6x2 min.

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 1, 1, 0, +2, 09.40

Matchen: Radim Vrbata hade en jubileumskväll hemma i Phoenix, Arizona. Den 26-årige tjeckens 4-1-mål fem minuter in i den tredje perioden var hans 25:e för säsongen och karriärens 100:e NHL-mål.

Förutom målet hade Vrbata två assist till 1-0 och 2-1 i den första perioden. Detta var tredje gången under säsongen som han gjort tre poäng i en match.

För Phoenix var segern välkommen efter att laget förlorat fyra raka matcher.

Colorado-St. Louis 1-4 (0-2, 0-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (03.11) Paul Kariya 15 (David Backes, Erik Johnson), 0-2 (10.22) Jay McClement 7 (Dan Hinote, D.J. King).

Andra perioden: 0-3 (01:35) Ryan Johnson 2 (Jamal Mayers), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 1-3 (03.03) Ben Guite 8 (Karlis Skrastins), 1-4 (18.33) David Backes 9 (Keith Tkachuk, Bryce Salvador), spel 5 mot 6.

Skott: 40-24 (10-6, 14-12, 16-6)

Utvisningar, Colorado: 2x2 min, 1x5 min. St. Louis: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 131 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Peter Budaj 100%, istid 37.56

Colorado: Jose Theodore 57,1%, istid 21.32

St. Louis: Manny Legace 97,5%, istid 60.00

Matchen: St. Louis målvakt Manny Legace gillar att spela mot Colorado. I och med nattens seger har Legace nu 13 segrar på 15 matcher mot just Avalanche. Och Legace imponerade stort nu också med 39 räddningar på de 40 skott som avlossades mot honom.

– Skotten bara fortsatte komma och komma. Du måste kolla in varje studs som pucken gör och varje passning de slår. Du kan inte ta något för givet mot dem, sa Manny Legace om Colorados anfallsspel.

Trots att han har 13 segrar på 15 matcher var det senaste mötet en mardröm. Den 2 februari vann Colorado nämligen med 6-0 mot St. Louis - också det i Pepsi Center.

– Jag behöver inte bli påmind om det. Då begravde de mig, sa Legace.

St. Louis avgjorde definitivt matchen när Ryan Johnson gjorde 3-0 i numerärt underläge direkt i inledningen av den andra perioden. Då gav också målvakten Jose Theodore upp och ersattes av Peter Budaj som höll nollan resten av matchen (4-1 i tom bur).

– Självklart vill du inte släppa in tre snabba mål. Mitt jobb är att ge laget en chans att vinna, sa en nedstämd Jose Theodore till AP.

Vancouver-Minnesota 4-5 (0-1, 1-1, 3-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (13.46) Stephane Veilleux 5 (Pavol Demitra, Todd Fedoruk).

Andra perioden: 0-2 (12.45) Stephane Veilleux 6 (Branko Radivojevic, Nick Schultz), 1-2 (15.37) Brad Isbister 4 (Alexandre Burrows).

Tredje perioden: 2-2 (02.00) Ryan Kesler 14 (Ryan Shannon, Alexander Edler), 3-2 (02.16) Alexander Edler 4 (-), 3-3 (09.56) Kurtis Foster 6 (Kim Johnsson, Pierre-Marc Bouchard), 3-4 (12.21) Marian Gaborik 30 (Keith Carney), 4-4 (17.16) Alexander Edler 5 (Henrik Sedin).

Straff: 4-5 Mikko Koivu.

Skott: 28-26 (9-4, 6-7, 13-14)

Utvisningar, Vancouver: 5x2 min, 2x5 min, 1x10 min. Minnesota: 3x2 min, 2x5 min.

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 0, 0, 0, 29.02

Matchen: Alexander Edler gjorde två mål och hade en assist i den tredje perioden när Vancouver kom tillbaka. Men samme Edler missade senare den första straffen och när Mikko Koivu slog i den sjätte och sista straffen var matchen avgjord till Minnesotas fördel.

Tre svenska backar hade mest speltid av alla på isen: Mattias Öhlund (29.26), Kim Johnsson (29.02) och Alexander Edler (28.33). Den 21-årige Edler blev också vald till matchens bästa spelare.

San Jose-Edmonton 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)

Andra perioden: 0-1 (01.31) Ales Hemsky 15 (Sam Gagner, Dustin Penner), spel 5 mot 4, 0-2 (09.33) Kyle Brodziak 9 (Zack Stortini, Curtis Glencross), 1-2 (16.43) Joe Pavelski 12 (Marc-Edouard Vlasic, Milan Michalek).

Tredje perioden: 1-3 (03.33) Fernando Pisani 6 (Ethan Moreau), 2-3 (08.34) Mike Grier 7 (Craig Rivet), spel 4 mot 5.

Skott: 30-18 (8-6, 14-6, 8-6)

Utvisningar, San Jose: 6x2 min. Edmonton: 10x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 83,3%, istid 58.47

Edmonton: Mathieu Garon 93,3%, istid 59.53

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 0, 0, 15.14

Matchen: Fernando Pisani gjorde det avgörande 3-1-målet drygt tre minuter in i den sista perioden. På en passning från Ethan Moreau slog Pisani till med ett slagskott och pucken gick in mellan benskydden på San Joses målvakt Evgeni Nabokov.

Även om hemmalaget reducerade till 2-3 genom Mike Grier lyckades Edmonton hålla undan och ta andra raka segern.

Målvakten Mathieu Garon räddade 28 skott och höll tätt på slutet när San Jose pressade som mest. Det var Garons 19:e seger för säsongen.