Matchfakta 19/3

NY Islanders–Toronto 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

Första perioden: 1-0 (13:48) Rob Davison 1 (-), spel fyra mot fem

Tredje perioden: 1-1 (07:24) Kyle Wellwood 7 (Alexander Steen, Alexej Ponikarovskij), 1-2 (11:09) Pavel Kubina 10 (Tomas Kaberle, Kyle Wellwood), spel fem mot fyra, 1-3 (19:32) Alexej Ponikarovskij 17 (Alexander Steen, Dominic Moore), mål i tom bur.

Skott: 28-26 (6-9, 9-11, 13-6).

Utvisningar: NY Islanders: 5x2 min. Toronto: 4x2 min.

Publik: 13 134 (i Nassau Veterans Memorial Coliseum).

Målvakter: NY Islanders: Wade Dubielewicz 92,0% (23 räddningar), istid 59:18. Toronto: Vesa Toskala 96,4% (27 räddningar), istid 59:47

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid.

Anton Strålman, b, Tor, 0, 0, 0, 0, +1, 13:28

Alexander Steen, f, Tor, 0, 2, 1, 0, +1, 21:07

Matchen: Det var nog tur för Vesa Toskala att Toronto vann mot Islanders, annars hade hans tavla varit kostsam för laget. Islanders Rob Davison rensade pucken med ett panikskott från den egna förlängda mållinjen. Pucken gick mot Toskala och fick en snedstuds precis innan finländaren skulle plocka upp den med plockhandsken. Årets längsta mål var därmed ett faktum. Till råga på allt var det Davisons första mål för säsongen.

– Det är sånt som händer. Det här varit nära några gånger förr, sa Toskala till AP.

Davisons mål var matchens enda en bit in i tredje perioden. Då sköt Alexander Steen ett skott som styrdes in i mål av Kyle Wellwood. Lite senare sköt Pavel Kubina 2-1 och Alexej Ponikarovskij fastställde slutresultatet i tom bur, återigen med Steen som framspelare.

I mål för Islanders stod Wade Dubielewicz. Förstemålvakten Rick DiPietro verkar ha spelat färdigt för säsongen, eftersom hans höftproblem förmodligen kräver operation.

Mats Sundin missade sin andra raka match på grund av ljumskproblem.

Torontos slutspelsdröm lever vidare i och med segern. Laget är sex poäng efter Philadelphia, som håller sista play off-platsen i öst, och har åtta matcher kvar att spela.

NY Rangers–Pittsburgh 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

Första perioden: 1-0 (11:07) Sean Avery 14 (Jaromir Jagr, Michal Rozsival), 2-0 (11:47) Ryan Callahan 8 (Chris Drury, Martin Straka).

Andra perioden: 2-1 (01:38) Jarkko Ruutu 3 (Ryan Whitney, Darryl Sydor), 2-2 (03:11) Jordan Staal 11 (Pascal Dupuis, Marian Hossa), 3-2 (03:55) Fredrik Sjöström 12 (-).

Tredje perioden: 4-2 (05:37) Sean Avery 15 (Daniel Girardi, Brandon Dubinsky), 5-2 (11:29) Martin Straka 13 (Chris Drury).

Skott: 30-24 (12-8, 9-11, 9-5).

Utvisningar: NY Rangers: 2x2 min. Pittsburgh: 3x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 91,7% (22 räddningar), istid 60:00. Pittsburgh: Ty Conklin 83,3% (25 räddningar), istid 60:00.

Henrik Lundqvist, mv, NYR, se ovan

Christian Bäckman, b, NYR, 0, 0, 1, 0, 0, 20:59

Fredrik Sjöström, f, NYR, 1, 0, 2, 0, +1, 9:21

Matchen: Besten Sean Avery kan mer än att slåss, det visade han med sina två mål när Rangers slog Pittsburgh med 5-2. Avery se ut att trivas bra med nye kedjekompisen Jaromir Jagr.

– Jag vet att när jag spelar med ”Jags” kommer jag få många chanser, det gäller bara att vara på rätt plats, sa han.

När han gjorde sitt andra mål för kvällen skanderade ett fullsatt Garden ”Re-sign Avery!”

– Det är klart att det kändes bra att höra hemma-fansen ropa något sådant, sa Avery, som är fri och lämna Rangers om han inte får ett nytt kontrakt före den första juli.

Fredrik Sjöström bröt en passning i offensiv zon och lurade Pittsburghs målvakt Ty Conklin med en snygg dragning. Målet betydde 3-2 till Rangers och blev matchvinnande.

Rangers lyckades tämja Penguins offensiv, som gjort 14 mål de senaste tre matcherna. Mycket tack vare målvakten Henrik Lundqvist, som spelade stabilt och gjorde en handfull vackra räddningar.

Philadelphia–Atlanta 3–2 (1–1, 1–0, 1–1)

Första perioden: 0-1 (00:58) Chris Thorburn 5 (Ilja Kovaltjuk, Joel Kwiatkowski), 1-1 (07:00) Mike Richards 25 (Joffrey Lupul, Patrick Thoresen).

Andra perioden: 2-1 (19:57) Jeff Carter 28 (Kimmo Timonen, Joffrey Lupul), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-1 (08:07) Vaclav Prospal 31 (Daniel Briere, Scott Hartnell), 3-2 (19:30) Ilja Kovaltjuk 50 (Bobby Holik, Vyacheslav Kozlov), spel sex mot fem.

Skott: 47-19 (14-8, 20-4, 13-7).

Utvisningar: Philadelphia: 3x2 min. Atlanta: 5x2 min.

Publik: 19 564 (i Wachovia Center).

Målvakter: Philadelphia: Antero Niittymäki 89,5% (17 räddningar), istid 59:59. Atlanta: Kari Lehtonen 93,6% (44 räddningar), istid 56:20.

Niclas Hävelid, b, Atl, 0, 0, 0, 0, 0, 19:07

Tobias Enström, b, Atl, 0, 0, 0, 0, +1, 23:30

Matchen: Ilja Kovaltjuk gjorde sitt femtionde mål säsongen, men missade att göra sitt 51:a – ett mål som hade räddat en poäng för hans Atlanta. I matchens sista sekunder kom pucken fram till en fri Kovaltjuk i slottet. Ryssen tvekade inte utan sköt direkt, men Flyers målvakt Antero Niittymäki gjorde en otrolig reflexräddning. Kovaltjuk kastade sig ner på isen i frustration, medan Niittymäki fick hyllningar från glada lagkamrater.

– Vid den här tiden på året blir varje stor räddning, eller stort mål, något vi kan hämta energi från, sa Jeff Carter.

– Jag gör oftast mål i de där lägena, sa en besviken Kovaltjuk.

Även Kari Lehtonen i Thrashers mål gjorde en bra match. Han gjorde 43 räddningar, men fick alltså se sin landsman Niittymäki ta hem poängen åt sitt lag.

Tack vare segern håller Flyers alltjämt åttondeplatsen i Eastern Conference, två poäng före närmast jagande Washington.

Columbus–Calgary 3–0 (1–0, 0–0, 2–0)

Första perioden: 1-0 (03:26) Rick Nash 37 (Dan Fritsche, Rostislav Klesla).

Tredje perioden: 2-0 (05:39) Manny Malhotra 9 (Rick Nash, Jan Hejda), 3-0 (06:49) Manny Malhotra 10 (Dan Fritsche, Rick Nash).

Skott: 38-18 (7-4, 17-6, 14-8).

Utvisningar: Columbus: 7x2 min, 2x5 min, 1x10 min. Calgary: 8x2 min, 2x5 min, 1x10 min.

Publik: 14 270 (i Nationwide Arena).

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 100% (18 räddningar), istid 60:00. Calgary: Miikka Kiprusoff 92,1% (35 räddningar), istid 60:00

Marcus Nilson, b, Cal, 0, 0, 0, 0, 0, 10:48

Kristian Huselius, f, Cal, 0, 0, 2, 0, -2, 14:08

Matchen: Columbus har fått hjälp från oväntat håll på sistone. Reservmålvakten Fredrik Norrena fick hoppa in senast mot Detroit, och storspelade då. I natt höll han nollan för första gången i år när Calgary besegrades med 3–0.

– Han var verkligen stabil, och det som imponerade mest var hur han inte lämnade några returer, sa Columbus tränare Ken Hitchcock om Norrena.

Anfallaren Manny Malhotra är en annan som har klivit fram för Columbus. Defensivspecialisten har fått flytta upp till förstakedjan med Rick Nash, och utnyttjat det på bästa sätt. Han gjorde två mål för andra matchen i rad, mot Calgary kom hans mål med 50 sekunders mellanrum i sista perioden.

– Jag tror att mina mål mest handlar om att jag har varit på rätt plats vid rätt tillfälle, sa Malhotra.

Matchen avslutades med storbråk efter att Calgarys Robyn Regehr tacklat ner Jarred Boll bakifrån. Boll reste sig sakta och fick tag på Craig Conroy, och de två gjorde upp med nävarna. Domarna delade ut 42 utvisningsminuter i matchens sista minut.

Columbus gör sin poängmässigt sett bästa säsong någonsin i sin korta NHL-historia, men är ändå sju poäng nedanför slutspelsstrecket i väst med nio matcher kvar.

Montreal–St Louis 3–4 (1–1, 1–2, 1–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0-1 (04:51) Keith Tkachuk 22 (Erik Johnson, Paul Kariya), spel fem mot tre, 1-1 (11:28) Christopher Higgins 22 (Sergej Kostitsyn, Michail Grabovskij).

Andra perioden: 2-1 (09:32) Saku Koivu 16 (Christopher Higgins, Michael Ryder), spel fem mot fyra, 2-2 (10:19) Andy McDonald 15 (Eric Brewer, Manny Legace), 2-3 (15:57) Brad Boyes 38 (Paul Kariya, Keith Tkachuk).

Tredje perioden: 3-3 (06:36) Michail Grabovskij 2 (Sergej Kostitsyn).

Straff: 3-4 Brad Boyes.

Skott: 30-28 (6-11, 8-10, 13-4, 3-3).

Utvisningar: Montreal: 4x2 min. St Louis: 6x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montreal: Jaroslav Halak 89,2% (25 räddningar), istid 64:50. St Louis: Manny Legace 90,0% (27 räddningar), istid 65:00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen

Matchen: Tack vare Brad Boyes straffmål och Manny Legaces fina räddningar lyckades St Louis vinna för första gången på tio matcher.

– Vi var inte särskilt muntra inför den här matchen, särskilt med tanke på hur dåligt vi har spelat på bortais i år, sa Legace. Men vi gjorde en fantastisk insats och tog en stor seger.

Montreal gjorde matchens första mål, men Michael Ryders mål underkändes, och istället visades Saku Koivu ut för att ha stört målvakten. Halvminuten senare åkte också Tomas Plekanec ut för hemmalaget, och Keith Tkachuk utnyttjade det dubbla numerära överläget genom att göra 1–0 för Blues.

Lagen växlade sedan ledningen sinsemellan innan Michail Grabovskij gjorde 3–3 en bit in i tredje perioden. Matchen gick till förlängning och straffar.

Brad Boyes var den ende spelaren som gjorde mål under straffläggningen och Blues fick extrapoängen.

Nashville–Washington 2–4 (0–3, 1–0, 1–1)

Första perioden: 0-1 (06:49) Alexander Semin 22 (Alexander Ovetjkin, Mike Green), spel fem mot fyra, 0-2 (09:59) Nicklas Bäckström 12 (Alexander Ovetjkin), 0-3 (14:40) Matt Bradley 6 (Brooks Laich).

Andra perioden: 1-3 (04:09) J.P. Dumont 28 (Shea Weber, Dan Hamhuis), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-3 (12:37) Jason Arnott 26 (Jan Hlavac, Martin Erat), 2-4 (19:56) Alexander Ovetjkin 58 (-), mål i tom bur.

Skott: 26-21 (7-10, 9-4, 10-7).

Utvisningar: Nashville: 3x2 min. Washington: 6x2 min.

Publik: 17 113 (i Sommet Center).

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 62,5% (5 räddningar), istid 14:40. Nashville: Chris Mason 100% (12 räddningar), istid 43:24.

Washington: Cristobal Huet 92,3% (24 räddningar), istid 60:00.

Nicklas Bäckström, f, Was, 1, 0, 3, 0, +1, 16:26

Matchen: När Alexander Ovetjkin gör mål i tom bur blir till och med sådana mål vackra. Mitt under Nashvilles desperata jakt på kvittering bröt Ovetjkin en passning i mitten av den egna zonen. Han rensade via sargen, vilket blev en perfekt studs som gjorde att pucken letade sig in i Nashvilles övergivna mål.

Ovetjkin gjorde även två assist i matchen och blev den förste Washington-spelaren någonsin med dubbla 100-poängssäsonger.

– Det viktigaste för är inte att slå rekord, utan allt handlar nu om att vinna matcher, sa Ovetjkin.

Nicklas Bäckström gjorde sitt tolfte mål för året. Han förvaltade Ovetjkins geniala passning från bakom målet, och fick in pucken bakom Dan Ellis efter två försök.

– Bäckström gjorde ett bra jobb med målet, men jag frågade honom varför han inte gjorde mål på första skottet, skojade Ovetjkin efteråt.

När Matt Bradley gjorde 3-0 knappt fem minuter senare, fick Ellis nog och lämnade över till Chris Mason.

– Vi förlorade matchen i första perioden. Vi bara stod och tittade på, det var oacceptabelt, sa Nashvilles tränare Barry Trotz.

Slutspelsjagande Washington är två poäng efter Philadelphia och tre efter Carolina i öst, medan Nashville är fyra poäng utanför slutspelet i väst.

Edmonton–Phoenix 8–4 (3–2, 1–1, 4–1)

Första perioden: 0-1 (04:13) Derek Morris 7 (Mike York), 1-1 (04:25) Tom Gilbert 11 (Sam Gagner, Robert Nilsson), 1-2 (08:20) Shane Doan 25 (Derek Morris, Daniel Winnik), 2-2 (17:26) Sam Gagner 10 (Joni Pitkänen, Ales Hemsky), spel fem mot fyra, 3-2 (19:22) Robert Nilsson 10 (Ales Hemsky, Tom Gilbert).

Andra perioden: 4-2 (05:10) Kyle Brodziak 12 (Andrew Cogliano, Tom Gilbert), spel fyra mot fem, 4-3 (18:57) Daniel Winnik 11 (Peter Mueller, Shane Doan).

Tredje perioden: 4-4 (04:16) Peter Mueller 22 (Derek Morris, Shane Doan), 5-4 (07:32) Dustin Penner 20 (Sam Gagner, Ales Hemsky), 6-4 (09:46) Curtis Glencross 10 (Zack Stortini), 7-4 (12:51) Curtis Glencross 11 (Marc Pouliot, Kyle Brodziak), 8-4 (16:56) Jarret Stoll 12 (-), mål i tom bur, spel fyra mot sex.

Skott: 36-34 (11-10, 8-15, 17-9).

Utvisningar: Edmonton: x2 min. Phoenix: x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter: Edmonton: Dwayne Roloson 88,2% (30 räddningar), istid 60:00. Phoenix: Ilja Bryzgalov 72,7% (8 räddningar), istid 20:00. Mikael Tellqvist 83,3% (20 räddningar), istid 39:25.

Robert Nilsson, f, Edm, 1, 1, 5, 2, 0, 16:19

Mikael Tellqvist, mv, Pho, se ovan

Matchen: Nattens målkalas hittar vi i Edmonton, där hemmalaget Oilers besegrade Phoenix Coyotes med 8-4. Robert Nilsson gjorde ett mål och en assist för Oilers, och Mikael Tellqvist fick avlösa Ilja Bryzgalov i Coyotes mål efter första perioden.

Matchen var jämn ända fram till 4–4 i början av tredje perioden. Sedan rann Edmonton ifrån. Först via ett snyggt power play-mål av Dustin Penner, och sedan gjorde Curtis Glencross två mål på Tellqvist.

Coyotes såg för några veckor ut att kunna konkurrera om en slutspelsplats i väst, men efter fem förluster på de senaste sju matcherna verkar Stanley Cup-drömmen krossad för i år.

– När du förlorar som vi gjort på sistone ser det dystert ut för slutspelet, men vi måste lämna den här matchen bakom oss och ta nya tag i Phoenix, sa Daniel Winnik.

Edmonton har tio segrar på de senaste tolv matcherna och en klart uppåtgående trend. Laget har fem poäng att ta hämta in på de avslutande åtta matcherna.

– Vi var i ett utsatt läge för inte så länge sedan och tog ett gemensamt beslut som alla har fullföljt, sa Oilers assisterande kapten Steve Staios.

Los Angeles–San Jose 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)

Första perioden: 0-1 (17:09) Joe Thornton 20 (Joe Pavelski, Patrick Marleau), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (16:23) Patrick Rissmiller 8 (Torrey Mitchell).

Tredje perioden: 1-2 (15:13) Lubomir Visnovskij 7 (Derek Armstrong).

Skott: 30-23 (13-13, 9-7, 8-3).

Utvisningar: Los Angeles: 2x2 min. San Jose: 4x2 min.

Publik: 16 784 (i Staples Center).

Målvakter: Los Angeles: Dan Cloutier 91,3% (21 räddningar), istid 58:48. San Jose: Brian Boucher 96,7% (29 räddningar), istid 59:59.

Douglas Murray, b, SJ, 0, 0, 0, 0, +1, 21:33

Matchen: Borta är bäst för San Jose. Hajarna har ett otroligt facit på 26-8-3 på bortais, det är bäst i hela NHL. I natt besegrade laget Los Angeles Kings med 2–1, mycket tack vare reservmålvakten Brian Boucher, som räddade 29 av 30 skott.

Boucher värvades av Sharks från AHL för tre veckor sedan, och har på sina två matcher med laget bara släppt in ett mål på 54 skott. Mot Kings var 30-åringen bara 4:47 från att hålla nollan, men Lubomir Visnovskijs tunga slagskott överlistade honom.

San Jose fick sin elva matcher långa segersvit bruten av Edmonton i söndags, men är fortfarande på jakt efter klubbrekordet på tio raka bortasegrar, som de satte tidigare under säsongen. Segern mot Kings var nummer nio i rad på bortais.

Los Angeles är hjälplöst sist i Western Conference, och enda lag i ligan som inte har möjlighet att gå till slutspelet. De riskerar att sluta sist i NHL för första gången sedan 1970.