Seger för Färjestad – men stjärnan skadad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-25

Kristofer Berglund.

European Trophy:

VÅLERENGA–FÄRJESTAD 2–7 (0–2, 1–4, 1–1)

Mål, Färjestad: Per Åslund 2, Emil Kåberg, Mattias Sjögren, Christian Berglund, Anton Grundel, Anders Bastiansen.

Färjestad har haft det tungt i European Trophy, men mot jumbon Vålerenga lossnade det rejält. Emil Kåberg och Mattias Sjögren såg till att värmlänningarna gick fram till en 2–0-ledning via två mål i box play.

Tre snabba mål på knappt två minuter i mitten av den andra perioden betydde 5–0 och matchen punkterad.

Resten blev en transportsträcka.

Men segern blev en pyrrhus-seger för Färjestad. Nyförvärvet Kristofer Berglund tvingades utgå med en axelskada.

– Det såg inte bra ut. Det är risk för att han är borta en längre tid, säger tränaren Tommy Samuelsson till NWT.

DJURGÅRDEN–HIFK 5–3 (0–0, 3–2, 2–1)

Mål, Djurgården: Mathias Tjärnqvist, John Norman, Josef Boumedienne, Jimmie Ölvestad, Tim Eriksson.

Power play blev segervapnet när Djurgården besegrade HIFK från Helsingfors. Av fem mål tillkom fyra i numerärt överläge.

Efter en mållös förstaperiod på Hovet forcerade Mathias Tjärnqvist in 1–0 och John Norman satte sedan sitt första A-lagsmål som betydde 2–0. HIFK kom tillbaka och kvitterade, men Josef Boumedienne hamrade in 3–2 i, just det, power play.

Därefter tog Djurgården över matchen helt och gick fram till 5–2 innan gästerna tröstmålade.

LINKÖPING–JOKERIT 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)

Mål, Linköping: Martin Laumann Ylven 2, Jari Tolsa.

Grovjobbaren Martin Laumann Ylven fick testa rollen som matchvinnare. Norrmannen satte två mål som gav LHC segern.

Matchen började annars illa för LHC då Teemu Pulkkinen kontrade in 1–0 för gästerna. Men Jari Tolsa sprätte in 1–1 efter fint förarbete från Magnus Johansson och därefter var det Martin Laumann Ylvens tur att ta över showen.

Först skickade han in 2–1 med ett skott från kanten som Mika Järvinen borde ha räddat. Sedan pangade han in 3–1 på ett friläge i slutskedet.

– Martin är väldigt betydelsefull för oss, säger tränaren Hans Särkijärvi till Viasat Hockey.

FRÖLUNDA–TAPPARA 4–1 (0–0, 3–0, 1–1)

Mål, Frölunda: Joel Lundqvist, William Wallén, Viktor Backman, Ville Mäntymaa.

Veteranen Per-Johan ”Pebben” Axelsson lämnade ett sent återbud. Då hoppade unge Viktor Backman in som ersättare – och svarade för ett mål.

Målskyttet inleddes av Joel Lundqvist som styrde in 1–0 på William Walléns passning. Wallén utökade sedan till 2–0 när han tog hand om returen på sitt eget skott.

Sedan var det 19-åringen Viktor Backmans tur att få näta då han gavs öppet mål av kedjepolaren Mika Pyörälä. Tappara reducerade, men Ville Mäntymaa la in 4–1 i tom bur.

HV71–OULUN KÄRPÄT 6–0 (3–0, 3–0, 0–0)

Mål, HV71: Johan Lindström, Oscar Sundh, Adam Almqvist, Kris Beech, Kamil Piros, Simon Önerud.

Träningsmatcher:

SÖDERTÄLJE–SKELLEFTEÅ 3–6 (3–3, 0–0, 0–3)

Mål, SSK: Markus Seikola, Ryan Lasch, Alexander Lagerström. Skellefteå: Yared Hagos, Mikko Lehtonen, Jimmie Ericsson, Erik Forssell, Joakim Lindström, Pierre Edouard-Bellemare.

Det blev en minst sagt svängig match i Gnesta ishall. Skellefteå gick fram till en 3–1-ledning i första perioden, men SSK hann både reducera och kvittera innan perioden var över.

Efter en mållös mittakt målexploderade Skellefteå i tredje perioden.

– Jag tycker vi hittar varandra ganska bra, vi har byggt upp en viss kemi mellan oss, säger nyförvärvet Mikko Lehtonen, som spelade ihop med Joakim Lindström och Christian Söderström och sköt sitt första mål för sin nya klubb.

Skellefteås landslagsspelare Jimmie Ericsson satte 3–1, men tvingades sedan utgå.

– Jag har knäskyddsproblem, det funkar inte, säger Ericsson till Norran.

TIMRÅ–AIK 3–0 (2–0, 0–0, 1–0)

Mål, Timrå: Kim Hirschovits, Björn Svensson, Mikko Jokela.

Timrå vann – men segern blev dyrköpt. Både Per Hallin och Elias Granath tvingades utgå skadade.

Elias Granath tvingades kliva av i början av tredje perioden efter en knätackling från Patric Blomdahl.

Kort senare fick Per Hallin fick ett stenhårt slagskott i pannan av lagkamraten Mikko Jokela. De cirka tusen åskådarna blev knäpptysta då Hallin föll till isen, men efter några minuters omplåstring kunde Hallin ta sig av banan för egen maskin med ett stort bandage runt huvudet.

I det läget ledde Timrå med 2–0 efter att Kim Hirschovits prickat in 1–0 från dålig vinkel och Björn Svensson utökat på Fredrik Hynnings passning.

I tredje perioden sprätte Mikko Jokela in 3–0.