Dagens namn: Birgitta, Britta

Chicago klart för Stanley Cup-final

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-24

Slog San Jose i fyra raka matcher

CHICAGO. Niklas Hjalmarsson och hans Chicago Blackhawks är klara för Stanley Cup-final.

De vann även söndagens match hemma i United Center, med 4-2, och fullbordade därmed en sensationell ”sweep” mot stackars San Jose Sharks.

Ja, vi skriver stackars San Jose, för Douglas Murray och hans lagkamrater har inte gjort sig förtjänta av att bli utslagna i fyra raka matcher i den här konferensfinalen.

De har tvärtom gjort allt de kunnat, i match efter match – men förgäves.

Spelade briljant

I söndagens match hjälpte det inte att de spelade briljant, hade ledningen 2-0 efter halva matchen eller att puckarna, för en gångs skull, studsade deras väg i åtminstone ett par perioder.

Det unga, sällsamt självsäkra manskapet på andra sidan lyckades – trots en långtifrån fulländad insats – hitta ett sätt att vinna igen.

Brent Seabrook lyckades, efter förspel av bland andra Niklas Hjalmarsson, få en puck över mållinjen 13.18 in i andra perioden. Med en och en halv minut kvar av samma period tryckte Dave Bolland också in kvitteringen på en tveksamt agerande Evgeni Nabakov. Och 14.05 in i slutperioden klev Dustin Byfuglien åter fram i ett powerplay och brakade in 3-2.

Lång, bitter sommar

Därefter jagade San Jose kvittering med enorm desperation, men, nej – det gick inte. Istället kunde Hawks lägga sista pucken i tom kasse.

Chicago ställs nu mot antingen Philadelphia eller Montreal i finalen.

För San Jose väntar ännu en lång, bitter sommar.