Titta Skellefteå, här är 3-0-underlägen som vänts förut

Publicerad 2012-04-19

Om Skellefteå vänder matchserien mot Brynäs gör de något historiskt.

Men 3–0-underlägen har blivit till seger förr. Här är några kända – och mindre kända – vändningar.

Fotboll, Sverige, 1953.

AIK–Norrköping 4–3.

Allsvenskans första 3–0-vändning någonsin. Inte på en hel matchserie, men väl på en match. Eller på ungefär 25 minuter om man ska vara noggrann. För efter 66 minuter låg AIK under med 3–0 och hade precis missat en straff.

Det här var så länge sedan att målen kunde beskrivas med ord som ”specialare” och ”bollen slogs in snärtigt”, samtidigt som matchens profiler hette ”Tjotta” Olsson och ”Kurre” Hamrin. Matchen var för övrigt en av Hamrins genombrottsmatcher.

Ishockey, Schweiz, 2008.

Davos–Zug 4–3 i matcher.

Davos var regerande Schweiziska mästare, men höll på att floppa totalt och åka ut redan i kvartsfinalen mot Zug. Men till slut fick de hedern räddad. För tredje gången i ligans historia lyckades ett lag vända 0–3 i matcher till en 4–3-seger.

I den sista matchen krossade de Zug i en 4–0-viktoria. Något guld senare på säsongen blev det däremot inte.

Baseboll, USA, 2004.

Boston Red Sox–New York Yankees  4–3 n Den ena ärkerivalen såg ut att ha piskat ner den andra i helvetet. New York Yankees hade 3–0 i matcher mot Boston Red Sox.

Efter halva den fjärde matchen ledde de dessutom och såg ut att gå till final, World Series, efter ett oförglömligt skönt avancemang. Men det blev ett oförglömligt oskönt uttåg i stället.

För då rasade allt ihop. Boston tog en knapp seger och följde sedan upp med ytterligare tre – enda gången det hänt i basebollhistorien.

Ishockey, NHL, 1942.  Toronto Maple Leafs

Detroit Red Wings 4–3 i matcher.

Kanada mot USA. USA mot Kanada. Ett klassiskt hockeykrig som även återsågs i Stanley Cup-finalen.

Detroit vann de första tre matcherna, men när tränaren Jack Adams stängdes av på grund av ­disciplinära skäl, säckade laget ihop. Nästa match vann Toronto, och den efterföljande med  9–3.­ ­Sedan var de sista två matcherna defilering.

Det är fortfarande enda gången den ­vändningen skett i en Stanley Cup-final.

Fotboll, Champions League, 2005.

Milan–Liverpool 3–4 efter straffar.

Det var matchen som skulle komma att kallas för ”miraklet i Istanbul”.

Milan ledde med 3–0 i halvtid efter att en Hernan Crespo i storform gjort två mål. Men på sex minuter gjorde Liverpool något magiskt i andra halvlek. Gerrard, Smicer och Xabi Alonso gjorde ett varsitt mål och matchen gick till förlängning och straffar.

Där gjorde målvakten Jerzy Dudek allt för att psyka sina motståndare och med ”spagettidansen” räddade han två straffar och en gick över. Liverpool hade vänt och vunnit.