Dagens namn: Orvar

Plante sänkte serieledarna

Publicerad 2012-01-10

Segrar för Mora, Tingsryd och Västerås

Efter tre raka matcher på bänken fick Moras nya keeper Tyler Plante återigen chansen i mål och den tog han när serieledarna Örebro besegrades med 4-1.

– Han gör en bra match, berömmer tränaren Lars Ivarsson.

Den 2 december blev Tyler Plante, 24, klar för Mora och kanadensaren var tänkt som ny förstemålvakt. Men efter fyra starter och lika många förluster hamnade han på bänken och fick se Daniel Hansen, 22, leda laget till tre raka segrar.

Men hemma mot Örebro fick Plante chansen igen - och han tog den. Den Florida Panthers-draftade målvakten höll nollan i två perioder, räddade totalt 30 av 31 skott och överlistades bara av seriens målkung Johan Wiklander i den sista perioden när Mora tog en rättvis 4-1-seger mot ett tamt Örebro.

– Det var bra att han fick ta sin första seger med oss och nu har vi två bra målvakter igång, säger Lars Ivarsson utan att peka ut någon av målvakterna som etta.

– Vi har sagt att den som ser pigg och fräsch ut ska stå, men sedan handlar det också om känsla, så vi får se hur det ser ut framöver.

Offensivt var Dion Knelsen den store kreatören tillsammans med kedjekamraterna Daniel Viksten och Mattias Beck. Kanadensaren satte både 1-0 och 2-0 och hade chansen på ett hattrick, men brände en straff i mittperioden. Knelsen hade också en assist på Robin Gartners 4-0-mål.

– De hade mycket fart och fläkt och den kedjan tycker jag att vi har väntat på nästan hela säsongen, menar Lars Ivarsson vars lag efter fyra raka segrar nu är är åtta i tabellen, bara en pinne bakom sjundeplacerade Malmö.

– Det är skönt att vi har kontakt och vi ska fortsätta göra det som vi gör just nu: kriga, jobba och gnugga. Vi har jobbat på att bli mer impulsiva och skapa snabbare anfall, och det börjar komma mer och mer.

Tingsryd - Rögle 4-3 (straffar)

Formstarka Rögle såg ut att gå mot tre poäng på bortaplan mot Tingsryd, men fick till slut nöja sig med blott en poäng.

Skåningarna ledde med 3-1 efter två perioder, men tidigt i den sista perioden gjorde Christoffer Björklund 2-3 och Simon Stark 3-3 vilket tog matchen till övertid och straffar.

Väl där valde TAIF-tränaren Joakim Fagervall att byta målvakt - från ettan Michal Zajkowski till unge Johan Salomonsson - och det blev ett lyckodrag. Salomonsson släppte ingen straff förbi sig medan Simon Stark satte den avgörande pucken och därmed konkluderade sitt hattrick.

Tingsryd avslutade därmed sin förlustsvit som stannade vid fyra raka matcher.

Västerås - Sundsvall 7-3

Västerås, som bara vunnit två av de sju senaste matcherna, lyckades vinna med 7-3 på hemmaplan mot Sundsvall och återtog därmed tredjeplatsen i en haltande tabell.

Västmanlänningarna gick upp i en 4-0-ledning - efter bland annat en power play-assist av debuterande amerikanden Matt DeMarchi - men Sundsvall reducerade tre gånger om och skapade kontakt. I den sista perioden kunde Västerås dock segla ifrån efter att ha gjort ytterligare tre mål (de två sista i tom bur).

David Lundbohm och Mikael Zettergren blev tvåmålsskyttar för VIK.