Matchfakta elitserien 24/1

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-24

Frölunda–HV 71 5–4 e förl (1–0, 2–2, 1–2, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.18) John Pohl (Riku Hahl, Lars Eller).

Andra perioden: 1–1 (1.11) Jukka Voutilainen (David Petrasek, Pasi Puistola) spel fem mot fyra, 2–1 (1.34) Tomi Kallio (), 2–2 (13.13) Daniel Grillfors (Kristopher Beech), 3–2 (15.08) Tomi Kallio (Niklas Andersson, Ronnie Sundin).

Tredje perioden: 3–3 (0.32) Mikko Luoma () spel fyra mot fem, 4–3 (5.56) Erik Karlsson (Tuukka Mäntylä, Niklas Andersson) spel fem mot fyra, 4–4 (11.27) Mattias Tedenby (Björn Melin, David Petrasek).

Fjärde perioden: 5–4 (1:23) John Pohl (Riku Hahl).

Skott: 39–25 (15–5, 13–7, 9–13, 2–0).

Utv, Frölunda: 5x2. HV 71: 6x2, 1x10.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 12 044.

Analys: En öppen och underhållande match mellan två bra spelande lag. Hög fart och bra passningsspel av båda lagen. Frölunda fick en tidig ledning genom nyförvärvet John Pohl som gjorde sin första match för Frölunda. HV 71 kvitterade på numerärt överläge i inledningen av andra perioden, men Frölunda tog på nytt ledningen efter bara 23 sekunder. HV 71 kvitterade för tredje gången 32 sekunder in i sista perioden med en man mindre på isen. John Pohl avgjorde för Frölunda 1.23 in i förlängningen. (TT)

Färjestad–Timrå 6–3 (2–0, 2–3, 2–0)

Första perioden: 1–0 (6.38) Mikael Johansson (Dick Axelsson, Jesper Mattsson) spel fem mot fyra, 2–0 (13.35) Eero Somervuori (Anders Bastiansen, Mikael Johansson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (0.47) Jesper Mattsson (Dick Axelsson, Mikael Johansson) spel fem mot fyra, 4–0 (11.19) Eero Somervuori (Arto Laatikainen, Anders Bastiansen), 4–1 (12.27) Martin Sonnenberg (Eric Moe, Tom Wandell) spel fem mot fyra, 4–2 (14.14) Tom Wandell (Martin Sonnenberg, Eric Moe), 4–3 (15.26) Mika Pyörälä (Martin Sonnenberg, Eric Moe).

Tredje perioden: 5–3 (17.03) Jörgen Jönsson (Martin Sevc, Emil Kåberg), 6–3 (19.57) Anders Bastiansen (Rickard Wallin, Ari Vallin) spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 28–32 (10–13, 8–11, 10–8).

Utv, Färjestad: 7x2. Timrå: 5x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6 317.

Analys: Färjestad vann en svängig lördagsmatch mot Timrå med 5–3. I mitten på den andra perioden bytte gästerna målvakt – ut med Johan Backlund och in med Tuomo Karjalainen – vid ställningen 4–0 till Färjestad. Och efter det vände matchbilden. Timrå tog över händelserna totalt och gjorde tre mål på tre minuter. Även i den sista perioden handlade det mesta om Timrå och deras jakt på en kvittering, men tabellåttan fick inte in ytterligare någon puck trots mängder av möjligheter. Istället var det Färjestad som fick jubla igen. Jörgen Jönsson gjorde 5–3 med tre minuter kvar att spela och 6–3 kom i tom kasse. (TT)

Djurgården–Brynäs 2–1 (0–0, 1–1, 1–0)

Andra perioden: 0–1 (1.59) Peter Nolander (Daniel Hermansson, Stephen Dixon), 1–1 (9.49) Marcus Krüger (Jacob Josefson, Tim Eriksson).

Tredje perioden: 2–1 (18.03) Niklas Anger (Marcus Ragnarsson, Fredrik Bremberg) spel fem mot tre.

Skott: 22–31 (11–6, 3–12, 8–13).

Utv, Djurgården: 4x2. Brynäs: 8x2, 1 matchstraff.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 8 094.

Analys: Streckmatchen var oavgjord (1–1) när det återstod knappt tre minuter. Då åkte Brynäs Mads Hansen ut i två+två minuter för fasthållning och interference. Brynäslägret blev då så förbannade att Gävleklubben drog på sig ett lagstraff på två minuter. Det tog en dryg minut i spel fem mot tre innan förrän den förre Brynässpelaren Niklas Anger förpassat pucken i mål till 2–1. Jacob Markström splittrade sin målvaktsklubba mot ribban, nya protester följde som gav Daniel Widing matchstraff. Det skiljer nu bara två poäng mellan lagen som strider kring slutspelsstrecket. (TT)

Rögle–Skellefteå 1–2 (0–0, 0–0, 1–2)

Tredje perioden: 1–0 (6.59) Sebastian Karlsson (Andrée Persson, Richard Demén–Willaume), 1–1 (14.41) Niko Dimitrakos (Mathias Månsson), 1–2 (19.57) Niko Dimitrakos (Brad Moran) spel fem mot fyra.

Skott: 27–34 (11–9, 8–18, 8–7).

Utv, Rögle: 6x2. Skellefteå: 4x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 4 913.

Analys: Rögle satte som vanligt högsta fart från början och pressade tillbaka Skellefteå. Bortalaget hade mycket svårt att ta sig ur egen zon och inte förrän efter drygt sex minuter sköt laget sitt första skott på mål. Matchen gick ner i tempo i andra perioden. En period när Skellefteå var vassast men en storspelande Jürgen Penker i målet höll Rögle kvar i matchen. Först i tredje kom målen. Rögle gjorde 1–0 och såg då ut att ha kontroll men Skellefteås skyttekung Niko Dimitrakos pricksköt kvitteringen otagbart för Penker. Dimitrakos skulle också få sista ordet – med tre sekunder gjorde han segermålet i spel fem mot fyra. (TT)

Luleå–Södertälje 5–0 (2–0, 2–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (3.19) Linus Omark (Mats Lavander, Johan Harju), 2–0 (11.04) Emil Lundberg (Robin Lindqvist, Kristofer Berglund) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 3–0 (3.36) Linus Omark (Jaroslav Obsut, Mattias Modig) spel fem mot fyra, 4–0 (4.51) Mikael Lidhammar (Johan Ejdepalm, Robin Lindqvist).

Tredje perioden: 5–0 (14.07) Lubos Bartecko (Martin Chabada, Jonas Almtorp).

Skott: 31–21 (13–3, 12–8, 6–10).

Utv, Luleå: 7x2. Södertälje: 6x2, 1x10.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 4 739.

Analys: En ganska sömnig uppgörelse till följd av att Södertälje var totalt underlägset hemmalaget. Luleå gjorde 1–0 efter tre minuter, och 2–0 efter elva, i numerärt underläge. Redan då kändes matchen avgjord, och resten av speltiden ändrade inte på det intrycket. Södertälje har nu nio matcher i rad utan seger, och det känns som att tabelljumbon tappat gnistan och, kanske omedvetet, börjat ställa in sig på kvalserien. För Luleå fungerade allt – till och med förstakedjan med Lubos Bartecko, Martin Chabada och Jonas Almtorp, som det gått trögt för länge. Segern mot Södertälje var Luleås första hemmaseger 2009. (TT)