Matchfakta 18/1

Björklöven–Nybro 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

Björklöven går upp på samma poäng som tabellfyran Västerås. Det tack vare fredagens seger mot Nybro.

Efter bara två perioder hade gästerna blott nio skott mot mål, det räcker givetvis inte till någon poäng i Umeå.

Första perioden slutade 2–0. Sami Ryhänen gjorde 1–0 efter 3.42 och Mattias Wennerberg utökade fem minuter från slutet.

Skotten i mittperioden: 12–4. Det var inte helt ologiskt att hemmalaget lirkade in 3–0 två minuter före paus. Återigen var det Wennerberg som slog till.

I tredje perioden reducerade Branislav Kvetan. Men det var på tok för sent. Klockan stod på 18.58 och matchen var redan körd.

Dessutom slog Urban Omark in 4–1 i tom bur i slutsekunderna.

Första perioden: 1–0 (3.42) Sami Ryhänen (Niklas Strandberg, Jon Palmebjörk), 2–0 (14.18) Mattias Wennerberg (Johan Forsberg, Urban Omark) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (17.42) Mattias Wennerberg (Johan Svedberg, Johan Forsberg).

Tredje perioden: 3–1 (18.58) Branislav Kvetan (Jarno Honkonen), 4–1 (19.32) Urban Omark (Mattias Wennerberg) mål i tom kasse.

Skott: 32–20 (11–5, 12–4, 9–11).

Utv, Björklöven: 5x2. Nybro: 7x2, 1x10.

Domare: Pierre Schilken, Rosvik.

Publik: 3436.

Almtuna–AIK 2–5 (2–1, 0–3, 0–1)

Tabelltian AIK vann relativt enkelt i sexpoängsmatchen mot Almtuna på bortais.

Trots att gästerna tog ledningen efter 6.49, såg det ljust ut för hemmalaget. Åtminstone för ett tag. Fredrik Abrahamsson kvitterade via målvakten efter 10.33 – och fem minuter senare tog hemmalaget ledningen. Fredrik Vestberg fintade bort två AIK-spelare innan han spelade fram Jonathan Persson som enkelt la in pucken i nät.

2_–1 inför andra perioden, som skulle bli en mardröm för Uppsala-laget.

AIK kvitterade efter sex minuter. Andreas Frisk slog till med ett dragskott från blålinjen som en skymd Stefan Ridderwall inte kunde försvara sig mot.

2–3 kom drygt en minut senare. Erik Ryman styrde in Mattias Becks skott och Ridderwall var återigen skymd.

När matchuret stod på 10.44 blev matchen mer eller mindre punkterad. En Almtuna-back skulle renda undan pucken, men klubban gick av, och Sami Pitkänen kunde utökade till 2–4.

AIS reste sig aldrig. Ett par minuter fastställde Kristian Gahn 2–5 i tom bur.

- Vi har svårt att vinna när vi har chansen att hänga på den där playoffplatsen, jag vet inte om vi blir nervösa, säger Almtunacoachen Leif Boork till unt.se.

Första perioden: 0–1 (6.49) Mikael Zettergren (Patrick Cedergren) , 1–1 (10.33) Fredrik Abrahamsson (Henrik Eriksson, Joachim Gellerstedt), 2–1 (15.18) Jonathan Persson (Fredrik Vestberg) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–2 (5.56) Andreas Frisk (Christian Sandberg, David Engblom) spel fem mot fyra, 2–3 (7.03) Erik Ryman (Mattias Beck, Kristian Gahn), 2–4 (10.44) Sami Pitkänen (Mattias Beck).

Tredje perioden: 2–5 (18.17) Kristian Gahn (Patrik Bergström, Rasmus Ericsson) mål i tom kasse.

Skott: 33–31 (13–8, 6–15, 14–8).

Utv, Almtuna: 3x2. AIK: 7x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 1478.

Bofors–Leksand 6–3 (1–1, 2–0, 3–2)

Leksand var ett tag totalt överlägset. Men nu har förlusterna börjat trilla in.

På fredagskvällen plockade tabellåttan Bofors tre viktiga poäng i 6–3-segern.

Leksand inledde ändå bäst och tog ledningen genom Mikael Karlberg redan efter 1.38 i spel fem mot fyra.

Hemmalagets Björn Östlund rakade in kvitteringen efter drygt tolv minuter, vilket var ställningen inför andra perioden.

Trots att LIF vann skotten i mittakten var det hemmalaget som gjorde målen.

2–1 slog Tobias Thermell in när matchuret stod på 14.27, och bara 16 sekunder senare spelade han fram till Kristoffer Näslund som tryckte dit 3–1.

– När vi fått chansen att ställa om har vi gjort det på ett jättebra sätt. Naturligtvis var det härligt när vi först satte 2–1 och strax efter även gjorde 3–1, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Jonas Elofsson reducerade tidigt i tredje perioden men strax därefter dödade hemmalaget matchen.

Björn Kindahl och Mattias Karlsson slog till med en varsin fullträff med knappt tre minuters mellanrum.

Matchen slutade 6–3 och LIF var aldrig nära.

– Jag är oerhört nöjd med samtliga spelare, säger Sam Hallam.

Första perioden: 0–1 (1.38) Mikael Karlberg (Morten Green, Juha Lind) spel fem mot fyra, 1–1 (11.47) Björn Östlund (Johan Bülow) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–1 (14.27) Tobias Thermell (Christian Carlsson, Fredrik Höggren), 3–1 (14.43) Kristoffer Näslund (Tobias Thermell, André Hult).

Tredje perioden: 3–2 (3.53) Jonas Elofsson (Jesper Ollas, Daniel Nielsen), 4–2 (5.02) Björn Kindahl (Fredrik Höggren, Mikael Eriksson), 5–2 (7.58) Mattias Karlsson (Fredrik Höggren, Björn Kindahl), 5–3 (14.20) Juha Lind (Pierre–Edvoard Bellemare, Gabriel Karlsson), 6–3 (16.48) Johan Larsson mål i tom kasse.

Skott: 27–32 (10–10, 8–13, 9–9).

Utv, Bofors: 7x2. Leksand: 5x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 3618.

Sundsvall–Malmö 1–2 (1–0, 0–1, 0–1)

Tre poäng. Men det var inte någon enkel match för tabelltvåan Malmö i bortamötet med Sundsvall.

Hemmalaget var det starkare laget i förstaperioden, och hade även med sig en ledning i paus. Niklas Zetterström satte ledningsmålet efter slarvigt försvar Malmö-försvar.

Gästerna lyckades vända på siffrorna, men det krävdes stenhårt arbete. Marcus Paulsson slog till två gånger om efter framspelning av Calle Steen.

Kvitteringspucken satte forwarden liggandes i box play efter 17.26 av den andra perioden. Malmö ska ändå vara glada över målet då laget agerat osäkert, främst i försvarsspelet.

Segermålet, 2–1, dröjde ända till 8.06 in i tredje perioden, och trots att skåningarna hade flest skott mot mål kunde matchen slutat hur som helst.

Första perioden: 1–0 (7.13) Niklas Zetterström (Alexander Sundqvist, Niklas Wästlund).

Andra perioden: 1–1 (17.26) Marcus Paulsson (Calle Steen) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1–2 (8.06) Marcus Paulsson (Calle Steen, Jens Svensson).

Skott: 29–36 (12–9, 10–14, 7–13).

Utv, Sundsvall: 5x2. Malmö: 5x2.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 1012.