Matchfakta 27/5

Detroit – Pittsburgh 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

Första perioden: 1-0 (06:55) Brad Stuart 1 (Valtteri Filppula), 2-0 (11:18) Tomas Holmström 4 (Henrik Zetterberg)

Tredje perioden: 3-0 (08:48) Valtteri Filppula 4 (Johan Franzén, Brad Stuart)

Skott: 34-22 (12-6, 11-6, 11-10)

Utvisningar: Detroit: 8x2 min. Pittsburgh: 13x2 min, 1x10 min.

Henrik Zetterberg, f, Det, 0, 1, 6, +1, 23:24

Matchen: 12 december 2005. Inte sedan dess har Pittsburgh gjort mål på Detroit. I nattens match, den andra i Stanley Cup-finalen, hann Detroit göra två mål redan innan Pittsburgh ens sköt ett skott på mål.

– Vi har inte mött ett sånt här lag tidigare. De är bra på att stoppa upp farten för oss och vi har svårt att åka skridskor, sa Penguins tränare Michel Therrien.

Brad Stuart gav Detroit ledningen efter att Jevgenij Malkin slarvat med pucken i neutral zon. Valterri Filppula serverade pucken åt Stuart som sköt ett hårt direktskott som hittade nätmaskorna bakom Marc-Andre Fleury.

Några minuter senare ökade Tomas Holmström på hemmalagets ledning, och matchen kändes i det närmaste avgjord.

I andra perioden stängde Detroit mittzonen totalt och Pittsburgh kom ingenvart i sina försök att skapa målchanser.

– De gör ett bra jobb med att täppa igen mittzonen och använda klubborna för att sänka tempot. Vi får jobba igenom det och hoppas på att få med oss utvisningar, sa Sidney Crosby på presskonferensen efter matchen.

När Filppula sedan gjorde ett fantastiskt solomål i mitten på tredje perioden gav Pittsburgh-spelarna upp och verkade mest vara intresserade av att sätta sig i respekt inför fortsättningen.

Det stora samtalsämnet efter matchen var Chris Osgood, och då inte i första hand för att han hållit nollan i två raka Stanley Cup-finaler. Nej, Penguins var riktigt upprörda över hur lätt Osgood föll i närkamperna.

– Han är en bra skådespelare. Han filmar och skapar utvisningar, sa Therrien upprört.

Två gånger under matchen blev Pittsburgh-spelare utvisade efter att ha gått hårt mot Osgood. Den ena såg billig ut, när Osgood föll lätt efter en liten knuff från Ryan Malone.

Men Detroit-målvakten, som med sina 50 slutspelssegrar är bäst genom tiderna i Detroit, tog lätt på anklagelserna.

– Jag har kallats för värre saker än så. Jag är bara koncentrerad på det att spela hockey mellan avblåsningarna och det där lägger jag inte mycket energi på, sa han.

Henrik Zetterberg noterades för en assist i matchen, hans 23:e poäng i detta slutspel. Det är en poäng ifrån Red Wings klubbrekord, som delas av Sergej Fjodorov och Steve Yzerman.

Nu vänder serien till Pittsburgh och Mellon Arena, där Penguins vunnit 16 raka matcher sedan den 24 februari.

Detroit leder serien med 2-0 i matcher.