Berglund glänste – två poäng i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-06

Gjorde två poäng när Blues föll i förlängning

Patrik Berglund går från klarhet till klarhet.

Inatt gjorde han två poäng när St Louis Blues förlorade mot Calgary Flames med 4-3 efter övertid.

NHL
Patrik Berglund och Keith Tkachuck firar mål.

Berglund, 20, spelade center i ”Baby Blues-kedjan” mellan TJ Oshie, 21, och David Perron, 20, men det var i power play som poängen kom.

Efter 16.11 av första perioden fick han en genial passning av Brad Boyes. Den svenske rookien, som i fjol spelade för Västerås i Allsvenskan, gjorde inget misstag utan stänkte in pucken bakom en överspelad Miikka Kiprusoff – 2-0 till hemmalaget Blues.

I andra perioden var rollerna ombytta. Berglunds snabba sidledspassning gav Boyes öppet mål och Blues behöll kommandot med en 3-1-ledning.

Men i inledningen av tredje perioden tog Flames tillvara på två numerära överlägen på bästa sätt och matchen var kvitterad.

Sedan avgjorde Michael Cammalleri på övertid, assisterad av Jarome Iginla och Dion Phaneuf, som därmed noterades för sin fjärde assist i matchen.

– Vi fann ett sätt att komma tillbaka och vårt power play var en avgörande faktor i kvällens seger, sa Flames tränare Mike Keenan till AP efter matchen.

Berglund ser ut att vara på väg mot 60 poäng under sin första säsong i NHL. I och med nattens dubbla poäng är han uppe i 14 (7+7) efter 19 spelade matcher. Med det ligger han på fjärde plats i nykomlingarnas egna poängliga i NHL.

Vancouver Canucks vann en tacklingsfylld och tuff match borta mot Minnesota Wild med 2-1.

Tvillingarna Sedin låg bakom Kevin Bieksas 1-0-mål, som kom i numerärt överläge efter knappt fjorton minuters spel.

I inledningen av andra perioden kvitterade Mikko Koivu för Wild, men bara tre minuter senare gjorde Jason Jaffray sitt första mål för säsongen. Målet innebar 2-1 för Canucks och blev alltså matchavgörande.

För Canucks spelade även svenskarna Mattias Öhlund och Alexander Edler, medan Wilds lagkapten Kim Johnsson fick närmare 23 minuters istid.

Blixtinkallade Tom Wandell – från Timrå – var inte med på isen när Dallas lyckades besegra Colorado med 2-1 efter straffar. Enligt Dallas-tidningarna kan 21-åringen vara aktuell för NHL-debut på onsdag natt, då Dallas tar emot Phoenix.

Dallas mönstrade ändå tre svenskar i segermatchen – Loui Eriksson, Nicklas Grossman och Fabian Brunnström. Den sistnämnde fick förtroendet att lägga en straff, men hans backhand överlistade inte Peter Budaj.

Matchvinnare för Dallas blev istället veteranen Mike Modano, som förvaltade sin straff på bästa sätt.

Daniel Tjärnqvist spelade 17.50 för Colorado, satt utvisad en gång och slutade på minus ett.

Matchen mellan Edmonton Oilers och Los Angeles Kings blev svängig.

Erik Ersberg startade matchen i mål för Kings, men släppte in tre mål på tretton skott i första perioden och blev utbytt.

I andra perioden bidrog Oscar Möller till Kings stora vändning – laget gick från 0-3 till 4-3 på lite drygt tio minuter. Möller assisterade på två av målen och är totalt uppe i 12 poäng (5+7) på 24 matcher i år.

Men matchen svängde tillbaka i Oilers favör. Dustin Penner kvitterade i tredje perioden och sedan gjorde både Ales Hemsky och Marc-Antoine Pouliot mål i straffläggningen, medan Patrick O’Sullivan var den ende Kings-skytten som nätade.

Slutresultat: 5-4 till Edmonton.

Robert Nilsson spelade inte för Oilers. Hans ”skada på överkroppen” är så pass allvarlig att klubben nu har placerat honom på skadereserven och kallat upp en ersättare från farmarligan. Det var i matchen mot Dallas den 30 november som Nilsson ådrog sig skadan.