Det började bra för Daniel Alfredsson och hans Ottawa Senators mot NY Islanders.

Redan efter 1.53 spelade ”Alfie” fram Filip Kuba till 1-0.

NHL
Det som började så bra slutade med depp för Daniel Alfredssons Ottawa.

Men sen tog det roliga slut. Islanders gjorde tre obesvarade mål och reservmålvakten Joey MacDonald spikade igen sin målbur fullständigt. Islanders vann med 3-1 och McDonalds 29 räddningar gav honom en plats bland matchens tre stjärnor.

Förlusten var Ottawas tredje i följd.

– Vi har svårt att skapa chanser i fem-mot-fem, säger lagets center Mike Fisher till AP. Av någon anledning händer ingenting. Det är en besvikelse, men vi måste fortsätta skjuta mycket och hålla oss till vår plan.

Alfredsson spelade totalt 22.17 (varav hela 10.30 i power play) och sköt fem skott på mål. Den svenske lagkaptenen har inte gjort mål på nio matcher. Totalt har han 15 poäng (3+12) på 15 matcher i år.

Anton Strålman noterades för en assist när Toronto Maple Leafs slog Edmonton Oilers med 5-2. Poängen var Strålmans tredje på tio matcher. Han spelade istället för Jonas Frögren. Alexander Steen fick 16.27 minuters istid för Maple Leafs, men en nolla i poängprotokollet.

Robert Nilsson fick begränsat med speltid i Oilers fjärdekedja.

Fabian Brunnström fick titta på från läktaren när hans lagkamrater i Dallas Stars föll mot Los Angeles Kings med 3-2. De svenskar som faktiskt spelade för Stars var Loui Eriksson och Nicklas Grossman, som båda drog ett tungt lass i numerärt underläge.

Erik Ersberg motade 24 av 26 skott för Kings och Oscar Möller fick en assist på Kyle Quinceys matchavgörande 3-1 i inledningen av den andra perioden. Det var Möllers åttonde poäng i NHL.

Noterbart i övrigt var att Kings rookieback Drew Doughty spelade hela 27.05 och var närmast felfri.

Minnesota Wild gjorde fyra mål i numerärt överläge och Niklas Bäckström höll nollan när man besegrade Phoenix Coyotes med 4-0. Isens enda svenskspelare – Wilds Kim Johnsson – spelade strax över tjugo minuter.

Det blev tre svenskmål när Detroit besegrade Tampa Bay med 4-3. Samtliga föll i den tredje perioden, då Red Wings gick från 1-2-underläge till 4-2. Målen gjordes av Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson och Johan Franzén. Trion fick också med sig varsin assist från kvällen, vilket även Niklas Kronwall och Nicklas Lidström fick.

Tomas Holmström och Andreas Lilja spelade också för Red Wings, som toppar Central Division på 23 poäng – fem före Chicago Blackhawks.

Bostons svensk Per-Johan Axelsson gick poänglös från isen när Bruins vann över Montreal Canadiens med 6-1. Han spelade drygt femton minuter och sköt två skott på mål.

Douglas Murrays backkompisar i San Jose satte klubbrekord med totalt nio assist när Sharks krossade Calgary med 6-1. Den svenske försvarsbjässen bidrog dock inte till det rekordet. Men han inledde matchen med att sänka Flames Dustin Boyd med en bröstvärmare efter bara 30 sekunder. Senare i matchen fick även Craig Conroy sig en flygtur efter ett nära möte med svensken. Totalt spelade Murray 16.19.

Segern var Sharks fjortonde för året – bäst i NHL.