Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Blev förvånad och besviken”

Publicerad 2018-10-19

I början av april 2017 svävade hela Mora i ett lyckorus. Klubben var klar för SHL-spel efter ett klassiskt kvaldrama mot ärkerivalen Leksand.

Tre dagar efter avancemanget fick kommunstyrelsens ordförande, Anna Hed, besked om att ”infinna” sig till ett möte med SHL och dess vd Jörgen Lindgren:

– Vi var så himla stolta och glada när vi kom till mötet, trodde att vi kanske börjar med att äta tårta, men det var hårda fakta direkt. ”Hur tänker ni lösa villkoren som ställs för att spela i SHL?”, berättar Anna Hed. 

Följ ämnen

Jörgen Lindgren fick sparken i måndags, några dagar tidigare gjordes den här intervjun. Men primärt handlar inte texten om Lindgren som person. Den skildrar hur SHL:s krav och direktiv kan kollidera med en mindre kommuns resurser och prioriteringar.

Den 1 april 2017 avgjorde Mora den klassiska matchserien om en SHL-plats mot ärkerivalen Leksand. 

Den 4 april kom en delegation med SHL:s vd Jörgen Lindgren, säkerhetsansvarige Abbe Törsleff och Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet, till Mora. Kommunen kallades till mötet i sin roll som arenaägare och representerades av Anna Hed samt kommundirektör Peter Karlsson. 

– Vi skulle ”infinna” oss, fick vi veta. Jag hade tyckt att det varit klädsamt att få en mer personlig kontakt och en fråga ”när passar det er?”. Men vi skulle infinna oss vid ett datum och en tid i Mora och träffa de här herrarna, berättar Hed. 

Mötet med SHL-delegationen blev på flera sätt en frontalkrock i värderingar.

– Lilla Mora IK hade mot alla odds precis lyckades ta steget upp. Vi var så glada och stolta och det var en hajp i hela Sverige. Man pratade mer om ”Slaget om Siljan” än om SM-slutspelet. Men när vi kom till mötet var det hårda fakta direkt.

Anna Hed.

42 punkter som måste åtgärdas

Deras bemötande förvånade dig?

– Jag blev jätteförvånad att de inte ens kom med ett stort grattis och ”vad kul att ni gått upp”. Utan det var direkt att: ”okej, nu har ni kommit upp är ni medvetna om att det finns krav i den här serien?” Det gjorde mig både förvånad och besviken, säger Hed och fortsätter:

– Jag sa att vi inte kan göra som Karlskrona, gå in och med 80 miljoner och bygga om någonting för det är nästan hela vår investeringsbudget. Helst ville de ha en ombyggd arena redan under sommaren, men jag svarade att ”det finns inte, det går inte”.

När besiktningen av arenan var klar fick Mora IK och Mora kommun en åtgärdslista med 42 punkter som måste åtgärdas. Allt från en arenakapacitet på 5 000 åskådare, varav 3 500 sittplatser, till att ordna två parkeringsplatser för domarbilar. 

– Vi är väl medvetna om att det ställs krav och vi är måna om god arbetsmiljö och säkerhet. Absolut, det ställer vi upp på till hundra procent. Men när det gäller storleken på arenan måste man acceptera att det kan ta några år, och att det ser olika ut i olika kommuner, men det mottogs inte alls positivt, säger Anna Hed.

Hur upplevde du tonen och dialogen med SHL?

– Att den präglades av bristande förståelse. Det är på gränsen till arrogant när man kan komma hit och diktera villkoren för en kommunledning som vet precis vilka våra huvuduppdrag är, vård, skola och omsorg. Jag kan förstå att de måste företräda sina krav, men just när du sitter och har en dialog måste det vara lösningsfokuserat.

SHL som leder mötena

Anna Hed är tydlig med vem som har varit ledande och drivande på mötena med delegationen från SHL och Ishockeyförbundet.

– Jörgen Lindgren driver samtalen, det är han som leder mötena, så enkelt är det. Jag vet att det är licensnämnden som slutligen ska godkänna en handlingsplan, men det är SHL och Jörgen som hela tiden drivit på det här. Jag menar, på vems uppdrag jobbar licensnämnden och utifrån vems krav gör de en bedömning? Det är ju SHL som upprättat kraven och för mig blir det ett helt crazy resonemang.

Under Moras första säsong i SHL hade klubben ett publiksnitt på 4 118 åskådare vilket motsvarar en beläggningsgrad på 91 procent i Jalas Arena.  

– Vi ligger med i toppen när det gäller beläggningsgrad och utifrån vår storlek går 20 procent av alla Morabor på varje hemmamatch, ja, minus de som kommer utifrån då. Oavsett är det en jättehög siffra. Tänk dig själv om 20 procent av alla som bor i exempelvis Örebro skulle gå på hockey, säger Hed och fortsätter: 

Efter en del turer fick Mora IK dispens för säsongen 2017/18, trots att man inte hade fått till de 837 sittplatser som saknades. Av de extra investeringar som gjordes i arenan stod Mora IK själva för runt fem miljoner och ungefär lika mycket till stod kommunen för, mot att arenahyran höjdes för Mora IK.

Vill bygga en multiarena

Förra säsongen var det in i det sista osäkert om Mora skulle klara sig kvar i SHL. Först efter ett nytt rafflande kval mot Leksand stod det klart. Under säsongen hade kommunledningen undersökt möjligheterna att bygga en helt ny multiarena med plats för många idrotter, där även Mora IK skulle kunna spela sina hemmamatcher.

En arena som i så fall kulle uppfylla SHL-kraven. Men inget beslut var fattat i frågan när Jörgen Lindgren och Ishockeyförbundets nya tävlingschef Olof Östblom kom till Mora i våras, bara några dagar efter att SHL-kontraktet var säkrat. 

– Vi fick direkt frågan hur vi jobbat med handlingsplanerna och vi svarade att vi hade jobbat stenhårt men att snabbheten påverkats av att vi inte vetat om laget skulle hänga kvar. Vi möttes av samma inställning igen, inte att: ”va bra att ni undersöker och tittar på hållbara lösningar”, utan man tyckte att vi gjort för lite, säger Anna Hed.

Om inte beslutet om en multiarena är fattat inom ett år måste Mora garantera att den befintliga arenan byggs om.

837 platser för 100 miljoner

Ombyggnaden ska i så fall vara klar till säsongsstart 2019/20 för att Mora ska få spela i SHL. Kommunledningen har lagt in 60 miljoner kronor i investeringsbudgeten för nästa år, en summa som är i underkant, menar Anna Hed.

– Alternativ B (ombyggnad av befintlig arena) är inget alternativ vi vill tvingas till. Det är en gammal anläggning, en påbyggd utomhusrink. Om vi investerar runt 100 miljoner till för att få 837 sittplatser måste de som i slutändan betalar (Mora IK) kunna tjäna pengar motsvarande den ökade kostnad de får.

Anna Hed är extremt tydlig med alla kostnader för ombyggnad av den befintliga hallen får Mora IK bekosta i form av en rejäl hyreshöjning, oavsett om de spelar i SHL eller allsvenskan.

Hon är lika tydlig med att i Mora lägger man inte alla ekonomiska resurser på en arena för ett lag i en idrott. Ishockeyn är inte viktigare än fotboll, innebandy eller skidor. Bredd och ungdom är minst lika viktigt som elit.

Om de hårda arenakraven kvarstår i SHL tror Anna Hed att det mer eller mindre omöjliggör för mindre orter att ha ett SHL-lag: 

– Var ska plantskolorna vara framöver om man börjar så här, att Mora IK inte ska kunna bedriva elitverksamhet för att det fattas 837 platser? Det måste finnas drömmar och ambitioner att lyckas gå hela vägen. Eller ska de mindre klubbarna på små orter bara producera spelare, men aldrig själva få chansen att gå upp?

Ryan Johnston.