Matchfakta 23/11

Ottawa–Pittsburgh 5–6

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

(2–2, 2–1, 1–2, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (4.56) Jason Spezza 2 (Luke Richardson, Daniel Alfredsson), 2–0 (10.55) Chris Phillips 3 (Chris Kelly, Antoine Vermette) spel fem mot fyra, 2–1 (18.07) Evgeni Malkin 9 (Petr Sykora), 2–2 (18.25) Ryan Malone 5 (Sidney Crosby, Colby Armstrong).

Andra perioden: 2–3 (8.00) Tyler Kennedy 2 (Jordan Staal), 3–3 (14.20) Jason Spezza 3 (Wade Redden, Daniel Alfredsson), 4–3 (16.15) Dany Heatley 11 (Daniel Alfredsson, Jason Spezza) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–3 (1.04) Christoph Schubert 2 (Andrej Meszaros, Chris Neil), 5–4 (5.56) Ryan Malone 6 (Sergei Gonchar, Kristopher Letang) spel fem mot fyra, 5–5 (7.07) Sergei Gonchar 6 (Colby Armstrong, Ryan Malone).

Straff: 5–6 Jarkko Ruutu.

Skott: 36–25 (6–9, 9–8, 18–8, 3–0).

Utvisningar, Ottawa: 9 x 2 min, 1 x 5 min.

Pittsburgh: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 20 061 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 80,0%, istid 65.00

Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 50,0%, istid 10.55 (2 räddningar)

Pittsburgh: Dany Sabourin 90,6%, istid 53.56 (29 räddningar)

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 3, 2, 0, 0, 25.57

Matchen:

Det var en målrik tillställning i Scotiabank Place under ordinarie tid, men när matchen gick till straffar så dröjde det tills den femte straffrundan innan matchen avgjordes. Jason Spezza och Erik Christensen gjorde mål i den första straffrundan, men sedan verkade det som om schweizaren Martin Gerber och kanadensaren Dany Sabourin stängt butiken. Vänsterforwarden Jarkko Ruutu lyckades dock till slut överlista Gerber med en backhand.

27-årige Sabourin blev den store matchvinnaren i en match han hade räknat med att se från båset, men när Marc-Andre Fleury släppte in sitt andra mål efter 10.55 av den första perioden fick Sabourin chansen. Matchen var oerhört svängig och när det ena laget verkade ha kopplat ett litet grepp om de två poängen så kom det andra laget direkt tillbaka. Båda lagen noterades för varsitt stolpskott (Jason Spezza och Evgeni Malkin) vid ställningen 5-5. Daniel Alfredsson noterades för tre målgivande passningar. Penguins veteraner Mark Recchi, 39, och Darryl Sydor, 35, var bänkade för tredje respektive fjärde matchen i rad.

– Förlusten svider då jag tycker att vi spelade ut dom och borde ha vunnit, men vi får lära oss av detta, sa Jason Spezza till AP.

Nashville–Detroit 3–2

(1–1, 1–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (2.49) Johan Franzén 1 (Daniel Cleary, Jiri Hudler) spel fem mot fyra, 1–1 (12.20) Jason Arnott 8 (Jean-Pierre Dumont, Martin Erat).

Andra perioden: 1–2 (18.36) Henrik Zetterberg 16 (Pavel Datsyuk, Tomas Holmström) spel fem mot fyra, 2–2 (19.08) Martin Erat 6 (Shea Weber, Jean-Pierre Dumont).

Tredje perioden: 3–2 (2.22) Radek Bonk 9 (Ryan Suter, Martin Erat) spel fem mot fyra.

Matchen:

Detroit Red Wings hade ett gyllene tillfälle att avgöra matchen mot Nashville Predators redan i den första perioden, men utnyttjade bara ett av de sex numerära överlägena som de fick. Predators drog på sig utvisning efter utvisning, men bortalaget lyckades bara överlista hemmamålvakten Chris Mason, 31, en gång. Målet kom redan efter 2.29 och gjordes av centern Johan Franzén, målet var 27-åringen från Vetlandas första för säsongen.

Red Wings inledde matchen på ett bra sätt efter att kvällen innan mött St Louis Blues på hemmaplan. Dom mattades dock efterhand, något som inte är ovanligt då man har en match i benen. Henrik Zetterberg gav bortalaget ledningen i slutet av den andra perioden, men bara 32 sekunder senare kvitterade glödhete Martin Erat. Erat har svarat för fyra mål och fem assist i sina fem senaste matcher. I den tredje perioden satte Radek Bonk segermålet redan efter 2.22 då hans skott gick över Dominik Hasek och via ribban in i mål.

Calgary–Chicago 1–2

(0–0, 1–1, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (5.29) Jacob Dowell 1 (-) spel fyra mot fem, 1–1 (12.17) Jarome Iginla 13 (Dion Phaneuf, Craig Conroy) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (0.32) Patrick Sharp 11 (-) spel fyra mot fem.

Skott: 31–14 (5–7, 11–5, 15–2).

Utvisningar, Calgary: 3 x 2 min.

Chicago: 5 x 2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Matchen:

Chicago Blackhawks segerrecept på bortaplan mot Calgary Flames var att dra på sig tre utvisningar i den andra perioden. Utvisningarna resulterade i ett baklängesmål och två mål framåt! Blackhawks är ligans klart mest offensiva lag i numerärt underläge och har hittills lyckats göra nio mål med en spelare mindre på isen.

Bäst i hela NHL på att göra mål när motståndarna spelar power play är Patrick Sharp, 25, och han gjorde också kvällens första mål när han fångade upp pucken efter att den studsat över klubban på backen Adrian Aucoin i Blackhawks zon. Ensam med Miikka Kiprusoff gjorde han inget misstag utan satte säsongens femte mål i numerärt underläge, lika många som Ottawa Senators gjort som är tvåa i NHL:s statistik över mål när motståndarna spelar power play.

Lagkaptenen Jarome Iginla kvitterade i sin 800:e NHL-match och han är nu bara tre matcher från klubbrekordet som backen Al MacInnis innehar. Jacob Dowell har 799 matcher kvar till Iginlas rutin, men han gjorde sitt första mål i NHL i sin debut i inledningen av den tredje perioden efter att ha lurat Kiprusoff. 22-årige Dowell blev uppkallad från AHL-laget Rockford IceHogs tidigare i veckan då Blackhawks saknar skadade Rene Bourque och Jason Williams. Flames jagade en kvittering under resten av matchen, men Blackhawks målvakt Nikolai Khabibulin var strålande och räddade totalt 30 skott. Marcus Nilson missade sin andra raka match på grund av hjärnskakning.

Edmonton–Colorado 2–3

(1–1, 1–2, 0–0)

Första perioden: 0–1 (6.43) Karlis Skrastins 1 (Ryan Smyth, Brett Clark), 1–1 (16.31) Shawn Horcoff 9 (Ales Hemsky) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (6.35) Milan Hejduk 6 (John-Michael Liles, Paul Stastny), 2–2 (7.16) Ales Hemsky 6 (Shawn Horcoff, Ladislav Smid), 2–3 (10.33) Marek Svatos 9 (Wojtek Wolski, Paul Stastny).

Matchen:

Colorado Avalanche totaldominerade den andra perioden i Rexall Place, men man lyckades bara vinna perioden med 2-1 trots 16-2 i skott på mål. Andremålvakten Mathieu Garon, 29, höll Edmonton Oilers kvar i matchen, men fick inte mycket hjälp av sina medspelare och laget föll med uddamålet. Förlusten var Oilers tredje på sina fyra senaste hemmamatcher och man börjar nu hamna fler och fler poäng efter slutspelsplatserna i Western Conference. Avalanche svarade för sin kanske bästa match på bortaplan för säsongen och tog i och med segern över ledningen från Vancouver Canucks i den oerhört jämna Northwest Division. Segern var välkommen för laget som innan matchen förlorat fyra raka matcher på bortaplan.

– Vi räddade resan med en match. Vi var besvikna efter några tuffa förluster, sa Avalanches coach Joel Quenneville till AP.

I Oilers gjorde finländske backen Joni Pitkänen, 24, comeback efter att ha missat 13 matcher på grund av en knäskada.