Matchfakta 7/12

NY Rangers-Toronto 2-6 (2-2, 0-2, 0-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-07

Första perioden: 0-1 (03.30) Matt Stajan 7 (Chad Kilger), 0-2 (10.36) Mats Sundin 14 (Alexei Ponikarovsky, Hal Gill), 1-2 (16.25) Daniel Girardi 4 (Scott Gomez, Chris Drury), spel 5 mot 4, 2-2 (18.59) Fedor Tyutin 4 (Scott Gomez, Chris Drury).

Andra perioden: 2-3 (05.11) Nik Antropov 12 (Alexander Steen, Alexei Ponikarovsky), spel 5 mot 4, 2-4 (16.40) Nik Antropov 13 (Ian White, Hal Gill).

Tredje perioden: 2-5 (03.34) Nik Antropov 14 (Pavel Kubina, Mats Sundin), spel 5 mot 4, 2-6 (18.44) Alexander Steen 5 (Matt Stajan, Boyd Devereaux).

Skott: 25-16 (12-4, 4-6, 9-6).

Utvisningar, NY Rangers: 5x2 min, 1x5 min. Toronto: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 60,0%, istid 40.00 Steve Valiquette 66,7%, istid 20.00 Toronto: Vesa Toskala 92,0%, istid 59.54

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 1, 0, +2, 19.08

Alexander Steen, f, Toronto 1, 1, 2, 0, +1, 18.35

Matchen: Henrik Lundqvist hade säsongens tyngsta kväll. Efter två perioders spel blev Henke utbytt efter att ha släppt in fyra mål på tio skott. Det var andra matchen i rad som svensken släppte in fyra puckar efter att dessförinnan bara släppt in maximalt tre mål i 18 raka matcher.

- Jag vet inte orsaken. Jag vet att jag måste spela bättre… det första var en dålig retur. De övriga tre var inga dåliga mål. Jag måste arbeta hårdare på träningarna och få tillbaka mitt spel, sa en nedstämd Henrik Lundqvist till AP.

Matchen lirare var Torontos Nik Antropov som på knappt 18 minuter gjorde tre raka mål - hans första hattrick detta millennium. Senast, och tills i natt enda gången, han lyckats med det var mot Florida den 20 december 1999 under hans rookiesäsong.

- Nästan exakt åtta år sedan. Men jag minns den matchen, sa Antropov.

Ryssen bröt också en tio matcher lång svit utan mål.

- Det var matcher utan mål, men jag tänkte inte så mycket på det. Jag gjorde ungefär detsamma i varje match, men puckarna gick bara inte in, sa Antropov som fick retroaktiv utdelning på de tre avlossade skotten i natt.

Alexander Steen avslutade målskyttet med ett riktigt fint klapp-klapp-mål bakom Lundqvists ersättare Steve Valiquette. Det var svenskens femte fullträff för i vinter.

NY Rangers fortsatte direkt efter matchen till ett väntande flyg och ny bortamatch mot Atlanta i morgon. Efter två raka floppar på hemmaplan lär det har varit en tung resa söderut.

Boston-Montreal 2-4 (0-3, 2-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.03) Christopher Higgins 13 (Roman Hamrlik, Mark Streit), spel 5 mot 4, 0-2 (13.40) Kyle Chipchura 3 (Ryan O´Byrne, Christopher Higgins), 0-3 (18.18) Tomas Plekanec 9 (Andrei Kostitsyn).

Andra perioden: 1-3 (06.10) Phil Kessel 9 (Dennis Wideman, Zdeno Chara), spel 5 mot 4, 2-3 (08.41) Per-Johan Axelsson 3 (Marc Savard, Zdeno Chara).

Tredje perioden: 2-4 (13.15) Mathieu Dandenault 4 (Christopher Higgins, Ryan O´Byrne).

Skott: 26-30 (6-10, 13-3, 7-17)

Utvisningar, Boston: 3x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Montreal: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 14 977 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tuukka Rask 86,7%, istid 59.58 Montreal: Carey Price 92,3%, istid 60.00

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 2, 0, +1, 18.27

Matchen: Om Montreal skulle få välja skulle de förmodligen möta Boston varje omgång. I natt kom sjunde (!) raka segern mot Bruins och därmed bröt Canadiens en tre matcher lång förlustsvit.

- Kanske borde vi spela fler matcher mot dom. Vi har fortfarande fyra möten kvar mot Boston, konstaterade Montreals coach Guy Carbonneau.

Segerorganisatör för kanadensarna var en amerikan: Christopher Higgins. Den 24-årige centern gjorde 1-0 redan efter drygt tre minuters spel och noterades också för två assist i matchen.

- Jag kan inte förklara det. Jag vet inte varför vi är så bra mot Boston. Men det var stort, vi behövde komma tillbaka som ett segrande lag. Det har varit lite lågt senaste tiden, sa Higgins till AP.

Efter Montreals rivstart i den första perioden (3-0) kom hemmalaget tillbaka i den andra perioden. 13-3 i skott resulterade även i två reduceringar, den andra styrde Per-Johan Axelsson in efter en öppnande passning av Marc Savard.

- Det är hårt att komma tillbaka efter 3-0. Vi var inte tillräckligt beredda att spela denna match, sa Bostons finländske målvakt Tuukka Rask som ersatte ljumskskadade Tim Thomas.

Det var Bruins tredje match de senaste fyra dagarna, men det tuffa spelschemat är ingen ursäkt till den miserabla starten ansåg hemmaspelarna.

- Du kan inte klaga på det. Vi är ett bättre lag än det vi visade i dag. Vi måste lämna matchen bakom oss eftersom vi har en ny tuff bortaturné som väntar, sa lagets slovakiske kapten Zdeno Chara.

Tampa Bay-Carolina 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (16.00) Vincent Lecavalier 19 (Brad Richards, Martin St. Louis), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-0 (12.45) Martin St. Louis 10 (Vincent Lecavalier, Filip Kuba), spel 5 mot 4, 2-1 (19.46) Cory Stillman 16 (David Tanabe, Eric Staal), spel 6 mot 5.

Skott: 32-24 (11-5, 16-9, 5-10)

Utvisningar, Tampa Bay: 4x2 min, 1x5 min. Carolina: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 16 674 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Johan Holmqvist 95,8%, istid 60.00 Carolina: Cam Ward 93,8%, istid 58.26

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 04.28

Matchen: Ynka 14 sekunder till så hade Johan Holmqvist noterats för säsongens första och karriärens andra NHL-nolla. Men Cory Stillmans mål i spel 6 mot 5 efter 19.46 av den tredje perioden förstörde Holmqvist dröm.

- Jag bryr mig egentligen inte, så länge vi vinner matchen. Det var en lite annorlunda match. Det var inte så mycket action under en och en halv period. Sen hade dom några bra chanser i power play. Grabbarna spelade verkligen bra framför mig hela kvällen, sa Johan Holmqvist till AP.

Tampa Bays coach John Tortorella var lite besviken - trots segern.

- Du vill alltid hålla ut till slutet, men det skedde inte nu. Vi gjorde ett mycket bra defensivt jobb. Och när de hade chanser var “Homer” fantastisk, sa Tortorella.

Johan Holmqvist enda nolla hittills kom den 1 februari i år mot just Carolina - sedan dess har svensken fått vänta i 45 matcher på en ny 100-procentare.

Tampas båda mål producerades i power play. Poängligans ledare Vincent Lecavalier noterades för ett mål och en assist, liksom hans kedjekompis Martin St. Louis.

Carolinas back Niclas Wallin saknades efter sin axelskada men förväntas vara tillbaka snart.

Nashville-Vancouver 2-5 (2-1, 0-1, 0-3)

Första perioden: 1-0 (03.08) Jed Ortmeyer 2 (Martin Gelinas, Dan Hamhuis), 1-1 (10.19) Alexandre Burrows 4 (Lukas Krajicek, Trevor Linden), 2-1 (18.12) Martin Erat 9 (Jason Arnott, Marek Zidlicky).

Andra perioden: 2-2 (07.48) Taylor Pyatt 6 (Brendan Morrison, Ryan Kesler), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-3 (08.11) Daniel Sedin 10 (Henrik Sedin, Sami Salo), 2-4 (12.26) Daniel Sedin 11 (Markus Näslund, Henrik Sedin), spel 5 mot 4, 2-5 (19.23) Trevor Linden 2 (-), spel 4 mot 6.

Skott: 28-24 (16-8, 3-7, 9-9)

Utvisningar, Nashville: 3x2 min. Vancouver: 3x2 min.

Publik: 15 918 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 83,3%, istid 58.51 Vancouver: Curtis Sanford 92,6%, istid 59.58

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 2, 4, +1, 18.42

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 1, 0, +2, 21.18

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 2, 2, 2, 0, 16.18

Daniel Sedin, f, Vancouver 2, 0, 4, 0, 0, 16.32

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 2, 1, 0, 0, 15.28

Matchen: Tvillingarna Sedin och Markus Näslund sänkte Nashville. Ju mer matchen led desto bättre blev svensktrion - och framför allt Sedinarna.

- I första perioden spelade vi inte tillräckligt bra, vi hade inte benen med oss. I den andra spelade vi bättre och i den tredje tog vi bara över, sa Daniel Sedin till AP.

Och framför allt var det just Daniel Sedin som tog över matchbilden. Med två raka mål, hans tionde och elfte för säsongen, knäckte svensken Predators.

* 3-2 efter drygt åtta minuter. Daniel åkte in mitt i slottet och sköt pucken mellan målvakten Dan Ellis och den vänstra stolpen.

* 4-2 fyra minuter senare. I power play satte Daniel pucken högt upp i mål från nära håll när Ellis simmade på isen.

Och Nashvilles målvakt var imponerad över de tre svenska anfallsessen - och framför allt tvillingarna.

- De är alla bra hockeyspelare. Du kan inte ge dem mycket yta, du måste begränsa deras möjligheter för när de får chansen gör de mål. Daniel och Henrik har förmodligen spelat tillsammans hela livet. De har verkligen en härlig känsla för varandra, sa Dan Ellis.

Noterbart är att Vancouver-backen Alexander Edler får fortsatt stort förtroende. I natt spelade Edler drygt 21 minuter - tre minuter mer än landsmannen och veteranen Mattias Öhlund. I och för sig tillbringade Öhlund, sin vana trogen, fyra minuter på utvisningsbänken.

Calgary-Pittsburgh 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (19.32) Jarome Iginla 16 (Alex Tanguay, Dion Phaneuf)

Andra perioden: 1-1 (13.54) Evgeni Malkin 11 (Petr Sykora, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4, 2-1 (16.23) Jarome Iginla 17 (Kristian Huselius, Daymond Langkow), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (11.29) Ryan Malone 9 (-), spel 4 mot 5.

Straff: 2-3 Kris Letang.

Skott: 28-35 (8-14, 12-9, 6-8, 2-4).

Utvisningar: Calgary: 5x2 min, 1x5 min. Pittsburgh: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 94,3%, istid 65.00 Pittsburgh: Dany Sabourin 92,3%, istid 60.21 Marc-Andre Fleury 100%, istid 04.39

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 2, 0, 23.31

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 2, 0, -1, 16.09

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 04.52

Matchen: Sidney Crosby blev poänglös för tredje gången denna säsong. Men ändå lyckades Pittsburgh till slut knipa två poäng. Avgörande straffen sattes av backen Kris Letang efter att både Crosby och Evgeni Malkin missat varsin straff.

- Om jag gör första rörelsen och han går ner på knä, då kan jag gå över på backhand och sätta pucken högt. Det var precis vad jag gjorde, förklarade Letang sitt avgörande mål.

Detta var första gången dessa två lag möttes sedan 3 december 2005 - då i Pittsburgh. Och kanadensaren Crosby fick ljudliga ovationer vid uppvärmningen, men tre timmar senare hade det förbytts till burop då ligans störste stjärna förberedde sig för att slå sin straff.

Crosby hade natten innan gjort tre poäng (samtliga assist) i segern mot Edmonton. Och Pittsburghs unge kapten var nöjd med bortaturnén.

- Tre matcher på fyra dagar. Så kommer vi hit och spelar mot två tuffa lag - det är ett bra test för vårt lag. Vi ska vara stolta som tog fyra poäng i dessa två matcher, sa Crosby om dubbelmötet med Edmonton och Calgary.

Länge såg det ut som om Calgary skulle lyckas vinna. Jarome Iginlas (vald till matchens lirare) två mål gav hemmalaget en ledning som höll sig till mitten av tredje perioden.

Då kvitterade Ryan Malone - i spel i numerärt underläge. Stor syndabock i den spelsekvensen blev Flames back Adrian Aucoin som fumlade med pucken vid offensiva blålinjen och gav Malone ett friläge.

Los Angeles-Buffalo 8-2 (4-0, 3-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (03.55) Michael Cammalleri 14 (Anze Kopitar), 2-0 (07.53) Dustin Brown 12 (Jack Johnson, Tom Preissing), 3-0 (18.20) Tom Preissing 2 (Ladislav Nagy, Brad Stuart), spel 5 mot 4, 4-0 (19.27) Jaroslav Modry 1 (Lubomir Visnovsky, Anze Kopitar).

Andra perioden: 5-0 (01.56) Michal Handzus 2 (Dustin Brown), spel 4 mot 5, 6-0 (05.45) Derek Armstrong 1 (Anze Kopitar, Michael Cammalleri), spel 5 mot 3, 7-0 (11.07) Dustin Brown 13 (Michael Cammalleri, Anze Kopitar), spel 5 mot 4, 7-1 (13.43) Drew Stafford 5 (Derek Roy).

Tredje perioden: 7-2 (01.20) Thomas Vanek 8 (Derek Roy, Drew Stafford), 8-2 (10.20) Tom Preissing 3 (Derek Armstrong, Ladislav Nagy), spel 5 mot 4.

Skott: 33-17 (14-5, 12-6, 7-6).

Utvisningar: Los Angeles: 5x2 min. Buffalo: 7x2 min.

Publik: 15 980 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jonathan Quick 88,2%, istid 59.52 Buffalo: Jocelyn Thibault 71,4%, istid 20.00 Ryan Miller 78,9%, istid 40.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: En totalt överkörning av hemmalaget Los Angeles King. Buffalo agerade statister från första nedsläpp tills att Kings - efter dryga halva matchen vid 7-0-ledning (!) - i god NHL-stil slappnade av något.

Matchen lirare blev förre Södertäljespelaren Anze Kopitar. Slovenen noterades för fyra assist (personligt rekord) och briljerade långa stunder med sin speluppfattning och klubbteknik.

Los Angeles hade inte gjort mer än tre mål på någon av de senaste elva matcherna. Islossningen i morse berodde i första hand på Buffalos tafatta försvarsspel och de två Sabres-målvakternas mindre lyckade uppträdande.

I den andra buren gjorde Jonathan Quick NHL-debut eftersom båda ordinarie Kings-målvakterna (Jason LaBarbera och Jean-Sebastien Aubin) är borta på grund av skador. 21-årige Quick lär minnas sin debut - det är inte var dag Kings krossar sitt motstånd.