Matchfakta 29/12

Carolina-Boston 4-3 (2-1, 1-0, 1-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-29

Första perioden: 1-0 (05.56) Rod Brind´Amour 15 (Niclas Wallin, Cory Stillman), 1-1 (08.07) Chuck Kobasew 14 (Marc Savard), spel 4 mot 5, 2-1 (10.51) Mike Commodore 1 (Eric Staal).

Andra perioden: 3-1 (15.28) Chad LaRose 5 (-), straff, spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-2 (00.51) Per-Johan Axelsson 7 (Marc Savard), 4-2 (03.47) Eric Staal 19 (Andrew Ladd, Ray Whitney), spel 5 mot 4, 4-3 (03.58) Phil Kessel 10 (Milan Lucic).

Skott: 37-21 (11-7, 14-6, 12-8)

Utvisningar, Carolina: 3x2 min, 1x5 min. Boston: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 18 680 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 85,7%, istid 59.40

Boston: Tim Thomas 89,2%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 1, 2, 0, +1, 17.54

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 2, 0, 0, 16.42

Matchen: Per-Johan Axelsson gav Boston lite hopp i inledningen av den tredje perioden när han reducerade Carolinas ledning till 3-2. Sedan avgjorde Eric Staal med sitt 4-2-måls i power play - vilket är lite överraskande. Carolina har nämligen bara lyckats göra mål tre gånger på de senaste 40 försöken i numerärt underläge.

– Jag tror vi gjorde det enklare. Bara arbeta och försöka hitta skottlägen, sa Eric Staal om spelet i power play.

Redan skadedrabbade Carolina åkte på ännu ett bakslag då backen Bret Hedican tvingades lämna isen knäskadad i den andra perioden. Rapporter efter matchen sa att Hedican förväntas vara borta i minst två veckor.

För Buffalos del var detta den femte raka förlusten och laget möter Atlanta i morgon på bortaplan för att sedan åka tillbaka för fem raka hemmamatcher.

– Jag är besviken över att vi förlorade. Det är en tuff situation. Förhoppningsvis kan vi spela bättre i nästa match. Vi är inte glada, men vi har en ny match i morgon. Vi måste omgruppera och försöka ordna en seger, sa Bostons Phil Kessel som gjorde matchens sista mål.

New Jersey-Buffalo 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (04.36) Ales Kotalik 12 (Paul Gaustad, Daniel Paille).

Tredje perioden: 1-1 (13.37) Mike Mottau 2 (Colin White, Sergei Brylin).

Straff: 2-1 Zach Parise.

Skott: 35-27 (13-2, 6-13, 13-10, 3-2)

Utvisningar, New Jersey: 4x2 min. Buffalo: 3x2 min, zx5 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 96,3%, istid 64.56

Buffalo: Ryan Miller 97,1%, istid 65.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 2, 0, 17.40

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 2, 2, +1, 21.10

Matchen: En anonym målskytt, en iskall målvakt och en frisk straffskytt var New Jerseys segerrecept i natt.

Först kvitterade Mike Mottau (säsongens andra mål) till 1-1 efter drygt 13 minuter av den tredje perioden och fixade fram en (mållös) förlängning, sedan räddade Martin Brodeur samtliga Buffalos straffar och till sist avgjorde Zach Parise med att vara den enda som nätade på straff. Parise har varit influensasjuk och missade senaste matchen, men återkom nu alltså som hjälte.

New Jerseys coach Brent Sutter hade gett spelarna fyra dagar ledigt inför nattens match.

– Det var en ganska bra hockeymatch sett till att ett lag kom till match utan att ha spelat på fyra dagar och inte åkt skridskor, sa Brent Sutter.

För New Jerseys del var detta tredje raka seger - trots att laget bara lyckats producera fem mål på dessa matcher. Defensiven har med andra ord fungerat perfekt - och Martin Brodeur har imponerat mellan stolparna.

– Jag trodde jag hade honom i dag. Vi gjorde båda några bra räddningar. Han hade några returer som vi förmodligen skulle velat ha, men det är på sättet när du spelar mot New Jersey, sa Buffalos målvakt Ryan Miller.

Florida-Montreal 1-5 (0-3, 0-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (01.42) Guillaume Latendresse 11 (Roman Hamrlik, Saku Koivu), 0-2 (04.50) Michael Ryder 4 (Christopher Higgins, Josh Gorges), 0-3 (05.03) Christopher Higgins 14 (Maxim Lapierre).

Andra perioden: 0-4 (09.55) Tom Kostopoulos 3 (Mark Streit).

Tredje perioden: 1-4 (10.21) Olli Jokinen 20 (Anthony Stewart), 1-5 (16.57) Mark Streit 6 (Christopher Higgins, Andrei Markov),, spel 5 mot 4.

Skott: 41-21 (10-6, 16-6, 15-9)

Utvisningar, Florida: 8x2 min, 3x5 min. Montreal: 4x2 min, 3x5 min.

Publik: 19 838 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 55,6%, istid 25.03

Florida: Craig Anderson 91,7%, istid 34.52

Montreal: Cristobal Huet 97,6%, istid 59.57

Inga svenskar på isen.

Matchen: Det tog Montreal fem minuter och tre sekunder att avgöra matchen och knäcka Floridas målvakt Tomas Vokoun. Efter dessa minuter ledde Canadiens med 3-0 och Vokoun drog sig tillbaka från isen och lämnade plats åt andremålvakten Craig Anderson.

Vokoun återkom visserligen och spelade den andra perioden - och släppte in Tom Kostopoulos skott till 4-0. I den tredje perioden stod Anderson igen, men då var matchen förstås redan avgjord.

– Det här är inte konståkning. Du får inga poäng för att du ser bra ut. Det handlar om att vinna och om du startar en match som vi startade i dag är det tufft att vinna, sa en bedrövad Tomas Vokoun.

Montreals chockstart tystade också publiken i BankAtlantic Center - förutom de många Canadiens-supportrar som hittat dit.

Florida lyckades inte skjuta ett enda skott förrän i mitten av den första perioden.

Sedan blev det desto fler. 41-21 totalt i skott till Panthers, men Montreals målvakt Cristobal Huet storspelade och blev också vald till matchens bäste spelare.

– Vi kom ut och var redo att spela och det är så viktigt i denna liga när du är på bortaturné. Det var definitivt lite lyx att få det försprånget och skaka om dem, sa Cristobal Huet till AP.

St. Louis-San Jose 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Tredje perioden: 0-1 (16.55) Milan Michalek 13 (Steve Bernier, Joe Thornton).

Skott: 26-18 (10-10, 6-2, 10-6)

Utvisningar, St. Louis: 3x2 min. San Jose: 5x2 min.

Publik: 19 250 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 94,4%, istid 58.51

San Jose: Evgeni Nabokov 100%, istid 60.00

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 1, 0, -1, 21.26

Matchen: Två målvakter dominerade tillställningen i Scottrade Center. Efter nästan 57 minuters spel fick till slut den ena av dem kapitulera.

St. Louis Manny Legace släppte in Milan Michaleks skott med 3.05 kvar att spela. Michalek fick ett öppet läge mitt framför mål efter att pucken turligt studsat till honom via en skridsko.

Legaces kollega på andra sidan isen, Evgeni Nabokov, spelade en felfri match. Han räddade de 18 skott som hemmalaget avlossade och ordnade San Joses åttonde (!) raka bortaseger - rekord i klubbens historia. Till råga på att har Sharks tagit poäng i elva raka bortamatcher.

Nabokovs nolla var hans femte i år och den 39:e totalt i NHL-karriären.

– Vi höll oss till planen och dödade några viktiga utvisningar. Nyckeln i matcher som denna är att spela tajt, behålla tålamodet och hoppas att något bra ska hända, sa Evgeni Nabokov.

Visst är San Joses defensiv på bortaplan imponerande läsning. På de senaste elva matcherna har de dödat 32 av 35 utvisningar och det räcker bevisligen mycket långt.

St. Louis blev nollat för andra hemmamatchen i rad och har nu förlorat sex av de senaste sju matcherna på hemmaplan.

– Du kan ge Nabokov beröm för mycket, men vi måste börja göra mål. Vi hade våra chanser som vi måste sätta. Detta är NHL, vi måste börja göra mål, sa St. Louis skyttekung Brad Boyes.