Dagens namn: Harry, Harriet

Matchfakta 4/12

Frölunda–Modo 6–1 (2–0, 3–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-04

Första perioden: 1–0 (12.48) Lars Eller (Johan Andersson, Jonas Nordquist), 2–0 (18.03) Magnus Kahnberg (Fredrik Pettersson, Riku Hahl).

Andra perioden: 3–0 (3.10) Janne Niskala (Riku Hahl) spel fem mot tre, 4–0 (5.21) Nicklas Lasu (Mikael Johansson, Oscar Hedman), 4–1 (13.19) Patrick Yetman (Fredrik Warg, Tommy Wargh) spel fem mot fyra, 5–1 (13.39) Tomi Kallio (Niklas Andersson).

Tredje perioden: 6–1 (14.50) Joakim Andersson (Tomi Kallio, Joseph Di Penta).

Skott: 44–24 (16–4, 13–11, 15–9).

Utv, Frölunda: 5x2. Modo: 10x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 11 459.

Analys: Efter en något trög start fick Frölunda grepp om spelet och satte Modo under hård press. Modo tvingades dra på sig många utvisningar för hakningar och fasthållningar i egen zon. Utvisningar som Frölunda dock hade svårt för att utnyttja. I mittperioden gick Frölunda snabbt upp till 4–0 och matchen var i princip avgjord. Modo reducerade visserligen till 1–4, men Frölunda behövde bara 20 sekunder för att åter leda med fyra mål. I slutperioden kunde Frölunda lugnt bevaka sin ledning och till och med utöka den. (TT)

Färjestad–Luleå5–3 (1–0, 1–2, 3–1)

Första perioden: 1–0 (8.29) Rickard Wallin (Jörgen Jönsson, Ari Vallin) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (14.27) Ari Vallin (Jesper Mattsson, Anders Bastiansen) spel fem mot fyra, 2–1 (16.54) Mats Lavander (Linus Omark, Kristofer Berglund) spel fem mot fyra, 2–2 (18.22) Viktor Lindgren (Martin Chabada, Lubos Bartecko).

Tredje perioden: 2–3 (3.03) Lubos Bartecko (Viktor Lindgren, Jan Sandström), 3–3 (4.12) Per Åslund (Anders Bastiansen, Mikael Johansson), 4–3 (9.09) Jesper Mattsson (Marius Holtet, Rickard Wallin), 5–3 (12.52) Eero Somervuori (Rickard Wallin, Ari Vallin) spel fem mot fyra.

Skott: 33–30 (9–10, 5–11, 19–9).

Utv, Färjestad: 5x2. Luleå: 6x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 5 254.

Analys: Det blev en svängig match i Karlstad. Färjestad var stundtals tillbakapressat i första perioden men gick ändå till periodvila med en 1–0–ledning. Rickard Wallin gjorde ett läckert mål då han hittade högra krysset med ett dragskott. Färjestad såg ut att ha skaffat sig kontroll över matchen när Ari Vallin gjorde 2–0 med ett dragskott i numerärt överläge efter 14.27 i andra perioden. Men Luleå replikerade snabbt och effektivt gånger två i slutskedet av perioden. Gästerna tog sedan även ledningen tidigt i tredje perioden när Lubos Bartecko tråcklade in pucken bakom Jonas Gustavsson. Då svängde matchen igen. Först gjorde Per Åslund Färjestads kvittering efter en målvaktsretur. En retur låg även till grund för Jesper Mattssons viktiga 4–3–mål efter 9.09. Matchen avgjordes definitivt när Rickard Wallin hittade Eero Somervuori med en läcker passning som finländaren förvaltade på bästa sätt. (TT)

Djurgården–Skellefteå0–2 (0–0, 0–2, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (15.55) Christian Söderström (Jyri Marttinen, Pavel Skrbek), 0–2 (19.15) Brad Moran (Jyri Marttinen, Jimmie Eriksson).

Skott: 36–30 (9–13, 14–9, 13–8).

Utv, Djurgården: 4x2. Skellefteå: 6x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 3 930.

Analys: Det tog tre stolpskott innan Skellefteå hade skjutit in sig ordentligt mot Djurgården. Sedan gjorde serietvåan två mål på 3.20 i slutet av den andra perioden genom Christian Söderström och Brad Moran. Det avgjorde matchen. Dessförinnan hade Djurgården haft två puckar dansande på mållinjen och flera bra lägen i tre numerära överlägen i rad i den andra perioden. Men det formsvaga Stockholmslaget – två trepoängare de senaste 17 matcherna – är våldsamt ineffektivt. Efter fyra raka förluster på Hovet tog Skellefteå sin första seger borta mot Djurgården på drygt två år. (TT)

Rögle–Södertälje 4–5 e förl (1–1, 3–3, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (11.35) Stefan Pettersson (Linus Videll) , 1–1 (12.28) Mattias Sjögren (Cam Abbott, Mads Bödker).

Andra perioden: 2–1 (7.33) Chris Abbott (Cam Abbott, Tommy Enström), 2–2 (7.48) Dragan Umicevic (Robert Carlsson, Tomas Kollar), 2–3 (10.47) Dragan Umicevic (André Benoit) spel fem mot fyra, 2–4 (11.27) Stefan Pettersson (André Benoit, Robert Carlsson), 3–4 (16.14) Jakob Johansson (Kenny Jönsson, Mathias Porseland) spel fem mot fyra, 4–4 (16.34) Chris Abbott (Cam Abbott, Mattias Sjögren).

Fjärde perioden: 4–5 (4.46) Martin Cibak (Linus Klasen).

Skott: 47–37 (15–13, 18–16, 10–6, 4–2).

Utv, Rögle: 3x2. Södertälje: 5x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 4 534.

Analys: Det var en tajt match i Ängelholm, stundtals med inslag av Hawaiihockey och andra gånger helt utan röd tråd. Rögle tappade en ettmålsledning på bara några sekunder, Södertälje tappade ett tvåmålsövertag på mindre än en minut och naturligtvis gick den märkliga matchen till förlängning. Väl där lyckades bottenlaget Södertälje sno åt sig bonuspoängen i en match som knappast går till historien som den mest välspelade. (TT)

Brynäs–Linköping2–1 e förl (0–0, 0–0, 1–1, 1–0)

Tredje perioden: 0–1 (1.23) Niklas Persson (Teemu Aalto, Jaroslav Hlinka), 1–1 (9.32) Kyle Wanvig (Stephen Dixon).

Fjärde perioden: 2–1 (2.22) Andreas Dackell (Emil Sandin, Lars Jonsson).

Skott: 22–28 (4–8, 6–10, 7–10, 5–0).

Utv, Brynäs: 3x2. Linköping: 4x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 4 882.

Analys: Matchen inleddes trevande, men det blev bättre fart efterhand och sista ordinarie perioden var riktigt bra. Att målprodutionen blev låg berodde främst på att båda lagens målvakter, Jacob Markström i Brynäs och Daniel Henriksson i Linköping, båda var mycket bra. Avgörandet kom på övertid. Brynäs hade stenhårt tryck i spel fyra mot tre i två minuter utan att kunna göra mål men när LHC precis blivit fulltaligt smällde Andreas Dackell in segerpucken. Brynäs nyförvärvet Kyle Wanwig gjorde sitt första mål i elitserien. Wanvig är inte elitseriens bäste skridskoåkare men han har en vilja som kommer att bli nyttig för Brynäs. (TT)

Timrå–HV 71 3–2 e förl (1–0, 1–1, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (10.28) Fredrik Hynning (Timo Pärssinen, Håkan Bogg).

Andra perioden: 2–0 (5.16) Johan Andersson (Kimmo Lotvonen, Thomas Skogs) spel fem mot fyra, 2–1 (7.36) Jukka Voutilainen (David Petrasek, Pasi Puistola) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (3.34) Johan Lindström (Teemu Laine, Nicholas Angell).

Fjärde perioden: 3–2 (2.07) Eric Moe (Mikko Lehtonen).

Skott: 31–35 (14–11, 11–12, 3–11, 3–1).

Utv, Timrå: 8x2, 1x10. HV 71: 7x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 5 409.

Analys: Det blev seger för Timrå när man tog emot HV 71. Hemmalaget tog ledningen med 1–0 genom Fredrik Hynning i första perioden, och utökade i den andra genom Johan Andersson i numerärt överläge. Men de regerande mästarna kom tillbaka. Jukka Voutilainen reducerade och Johan Lindström kvitterade. Matchen avgjordes i förlängning efter att Timrås Mikko Lehtonen spelade fram till backen Eric Moe, som satte sitt andra mål för säsongen – och 3–2 till Timrå. Det var lite av slumpen som avgör till Timrås fördel, säger HV 71:s assisterande tränare Thomas Ljungberg. (TT)