Matchfakta 26/3

Buffalo–Ottawa 3–6 (0–1, 1–0, 2–5)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Första perioden: 0-1 (11:54) Christoph Schubert 8 (Chris Neil, Anton Volchenkov).

Andra perioden: 1-1 (13:10) Derek Roy 30 (Thomas Vanek).

Tredje perioden: 2-1 (02:38) Derek Roy 31 (Mike Weber, Maxim Afinogenov), 3-1 (03:03) Jason Pominville 27 (Jochen Hecht, Henrik Tallinder), 3-2 (12:20) Dean McAmmond 8 (Antoine Vermette, Anton Volchenkov), spel fyra mot fem, 3-3 (14:02) Daniel Alfredsson 39 (Jason Spezza, Dany Heatley), 4-3 (18:04) Anton Volchenkov 1 (Daniel Alfredsson), 5-3 (18:20) Daniel Alfredsson 40 (-), 6-3 (19:59) Antoine Vermette 20 (Cory Stillman), mål i tom bur.

Skott: 32-31 (10-10, 10-9, 12-12).

Utvisningar: Buffalo: 3x2 min. Ottawa: 4x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 83,3% (25 räddningar), istid 58:45. Ottawa: Ray Emery 90,6% (29 räddningar), istid 59:41.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid.

Henrik Tallinder, b, Buf, 0, 1, 2, 0, -2, 18:31

Daniel Alfredsson, f, Ott, 2, 1, 4, 0, +2, 20:38

Matchen:

I sin 62:a match för året gjorde Anton Volchenkov sitt första mål för Ottawa Senators. Målet betydde 4–3 mot Buffalo och blev matchvinnande. Den unge backen sköt ett vackert skott från blå som gick rätt upp i krysset.

– Han är vår prickskytt, sa Daniel Alfredsson efteråt.

Alfredsson gjorde själv två mål och en assist, men ville hellre prata om Volchenkov och Dean McAmmond, som gjorde viktiga 2–3 med 7:40 kvar att spela.

– Det målet betydde mycket och fick igång oss, sa Alfredsson till AP.

Fram till McAmmonds reducering, som till råga på allt även kom i numerärt underläge, hade Buffalo kontrollerat matchen. De ledde med 3–1 och såg ut att gå mot segern, men slutade spela och Ottawa kunde få göra fem raka mål.

– Det kanske hade varit bättre för oss om det bara hade stått 2–1 och vi hade fått kämpa, men vi gjorde ett misstag och helt plötsligt var matchen vår att förlora, sa en besviken Ryan Miller, målvakt i Buffalo.

Det var desto muntrare i Ottawa-lägret:

– Vi gjorde en bra tredje-period, som var en glimt av vad man såg förra året, då vi åkte mer skridskor och jobbade hårdare än våra motståndare, sa Dean McAmmond.

Carolina–Washington 2–3 (1–0, 1–2, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1-0 (19:46) Jeff Hamilton 7 (Joe Corvo, Eric Staal), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (07:15) Alexander Semin 23 (Sergej Fedorov, Nicklas Bäckström), 1-2 (09:41) Alexander Ovetjkin 61 (Nicklas Bäckström, Viktor Kozlov), 2-2 (16:27) Erik Cole 22 (-), spel fem mot fyra. Straff: Viktor Kozlov.

Skott: 27-44 (11-13, 8-15, 8-10, 0-6).

Utvisningar: Carolina: 6x2 min. Washington: 4x2 min.

Publik: 18 680 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: Cam Ward 95,5% (42 räddningar), istid 65:00. Washington: Cristobal Huet 92,6% (25 räddningar), istid 65:00.

Niclas Wallin, b, Car, 0, 0, 1, 0, -1, 20:53

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 2, 4, 0, +1, 23:40

Matchen:

Washingtons superryss Alexander Ovetjkin fortsätter att slå rekord. I natt gjorde han sitt 61:a mål för säsongen och slog därmed Dennis Maruk 26 år gamla klubbrekord. Men som vanligt talade han hellre om att vinna matcher.

– Det är kul att göra mål, särskilt när man slår rekord, men det handlar fortfarande bara om att vinna. Det här var en stor seger för laget, sa han.

Carolina knep en poäng via två turmål, i alla fall om man får tro Washingtons tränare Bruce Boudreau.

– Deras första mål var inte ens ett försök att skjuta, och jag har fortfarande inte sett en repris som visar att deras andra mål var över linjen, sa han.

Boudreau talar om Erik Coles 2–2 sent i andra perioden, då domarna tittade på videorepris i fem minuter innan de godkände målet.

Viktor Kozlov var den enda som gjorde mål under straffläggningen, och Washington fick extrapoängen. Nu är laget två poäng efter Boston, som håller sista slutspelsplatsen i öst.

Nicklas Bäckström gjorde två assist för Capitals och gick därmed åter förbi Chicagos Patrick Kane i nykomlingarnas egna poängliga. ”Bäckis” har 66 poäng mot Kanes 65.

New Jersey–Pittsburgh 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0-1 (05:18) Ryan Malone 27 (Ryan Whitney, Sergej Gontjar).

Tredje perioden: 0-2 (19:18) Marian Hossa 28 (Ryan Malone, Brooks Orpik), mål i tom bur.

Skott: 33-20 (9-7, 7-7, 17-6).

Utvisningar: New Jersey: 2x2 min. Pittsburgh: 4x2 min.

Publik: 16 292 (i Prudential Center).

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 94,7% (18 räddningar), istid 59:11. Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 100% (31 räddningar), istid 60:00.

Johnny Oduya, b, NJ, 0, 0, 0, 0, 0, 19:13

Matchen:

Penguins målvakt Marc-Andre Fleury gjorde 31 räddningar och höll nollan när Pittsburgh besegrade New Jersey borta med 2–0. Fleury fick dock lite hjälp av domarna, som dömde bort Sheldon Brookbanks mål i mitten av andra perioden. Strax innan hade Arron Asham åkt in i Fleury, som ramlade och inte kunde rädda skottet. Domarna underkände målet på en gång, men repriser visar hur Asham blev inknuffad i Fleury av Penguins back Kris Letang.

Fleury gjorde sexton räddningar i tredje perioden, när Devils tryckte på för en kvittering.

Marian Hossa fastställde slutresultatet med ett mål i tom kasse.

I och med segern är Penguins klara för slutspel.

– Det här var stort för oss, för Devils är ett svårt lag att slå, sa Fleury.

För Devils del var det tionde gången för året som de inte lyckades göra mål.

– Jag tyckte att vi spelade allt bättre ju längre matchen gick. I tredje skapade vi chanser och sköt mycket, så pucken kommer att gå in såsmåningom, sa Devils anfallare Patrik Elias.

NY Rangers–Philadelphia 1–2 (1–0, 0–0, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1-0 (01:41) Jaromir Jagr 20 (Martin Straka, Brandon Dubinsky).

Tredje perioden: 1-1 (07:32) Daniel Briere 30 (Vaclav Prospal, Jaroslav Modry).

Övertid: 1-2 (02:16) Mike Richards 27 (Jason Smith).

Skott: 32-25 (11-6, 10-6, 10-10, 1-3).

Utvisningar: Rangers: 4x2 min. Philadelphia: 5x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter: Rangers: Henrik Lundqvist 92,0% (23 räddningar), istid 62:02. Philadelphia: Martin Biron 96,9% (31 räddningar), istid 62:16.

Henrik Lundqvist, mv, NYR, se ovan

Christian Bäckman, b, NYR, 0, 0, 3, 2, -1, 21:14

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 0, 1, 0, 0, 6:26

Matchen:

Sean Avery blev stor syndabock för Rangers när laget förlorade mot Philadelphia med 2–1. Hans ogenomtänkta passning bröts enkelt av Jason Smith, som friställde Mike Richards. Richards hade lite tur som fick in pucken bakom Rangers målvakt Henrik Lundqvist. Målet blev matchavgörande, eftersom det kom på övertid.

– Jag gör en fruktansvärd passning i deras zon och de kontrar och gör mål, sa en besviken och självkritisk Avery.

Segerskytten Richards var desto gladare:

– Jag letade efter en lucka på forehand-sidan, men det var stängt. Som tur var hoppade pucken på något sätt över hans benskydd, sa han om sitt mål.

Annars såg Jaromir Jagrs tjugonde mål för säsongen länge ut att räcka för Rangers, särskilt som de bara tillät Flyers att skjuta tolv skott på de första fyrtio minuterna. Men tack vare ett vackert klapp-klapp-mål kunde gästerna kvittera i tredje perioden. Jaroslav Modry hittade Daniel Briere vid Lundqvists vänstra stolpe. Briere spelade in pucken till Vaclav Prospal, som direkt passade tillbaka och Briere kunde lägga in pucken.

– Jag blev förvånad över passningen, för jag tänkte: ”Gör mål nu, gör mål nu”, men så kom pucken tillbaka, sa Briere.

I Rangers saknades Scott Gomez för första gången i år.

Tampa Bay–Florida 3–1 (1–0, 0–1, 2–0)

Första perioden: 1-0 (03:00) Michel Ouellet 16 (Jeff Halpern, Dan Boyle).

Andra perioden: 1-1 (02:58) David Booth 21 (-).

Tredje perioden: 2-1 (01:11) Jeff Halpern 17 (Michel Ouellet, Jussi Jokinen), 3-1 (19:08) Filip Kuba 5 (Jeff Halpern), mål i tom bur.

Skott: 26-35 (7-11, 4-16, 11-12).

Utvisningar: Tampa Bay: 3x2 min. Florida: 1x2 min.

Publik: 16 110 (i St Pete Times Forum).

Målvakter: Tampa: Karri Ramo 97,1% (34 räddningar), istid 60:00. Florida: Tomas Vokoun 92,0% (23 räddningar), istid 59:10.

Andreas Karlsson, f, TB, 0, 0, 0, 0, 0, 10:54

Magnus Johansson, b, Flo, 0, 0, 0, 0, -2, 18:10

Matchen:

Det ser inte ut att bli slutspel för Florida Panthers i år heller. Lokalrivalen Tampa Bay vann med 3–1 vilket innebär att Florida nu är fem poäng efter Boston med fem matcher kvar att spela. Senast laget spelade play off-matcher var 2000.

Jeff Halpern låg bakom Tampas samtliga mål och har gjort femton poäng på tretton matcher efter att han kom från Dallas.

Floridas lagkapten Olli Jokinen var besviken på sin insats.

– Jag var vilse när de gjorde sitt andra mål, vilket förmodligen kostade oss matchen. Om det är någon att skylla är det jag, sa han.

Hans tränare Jacques Martin höll med.

– En del spelare var inte tillräckligt bra, det är grundorsaken till förlusten, sa han.

I Tampas mål stod finländaren Karri Ramo, som gjorde 34 räddningar och spelade riktigt bra. Han spelade istället för en knäskadad Mike Smith.

Toronto–Boston 2–6 (0–1, 1–2, 1–3)

Första perioden: 0-1 (03:57) Glen Murray 16 (Matt Lashoff, Milan Lucic), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (01:12) David Krejci 4 (Marco Sturm, Matt Lashoff), 0-3 (08:20) Marco Sturm 25 (David Krejci, Aaron Ward), spel fem mot fyra, 1-3 (15:30) Jason Blake 15 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle).

Tredje perioden: 1-4 (03:05) Shawn Thornton 4 (Milan Lucic), 2-4 (14:44) Alexej Ponikarovskij 18 (Kyle Wellwood, Bryan McCabe), spel fem mot fyra, 2-5 (16:16) Phil Kessel 17 (Glen Metropolit), 2-6 (19:43) Jeremy Reich 2 (Petteri Nokelainen, Shawn Thornton), mål i tom bur.

Skott: 30-30 (6-8, 12-11, 12-11).

Utvisningar: Toronto: 5x2 min. Boston: 2x2 min.

Publik: 19 562 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 82,8% (24 räddningar), istid 56:48. Boston: Tim Thomas 93,3% (28 räddningar), istid 60:00.

Anton Strålman, b, Tor, 0, 0, 1, 0, -1, 11:37

Staffan Kronwall, b, Tor, 0, 0, 1, 0, 0, 9:26

Alexander Steen, f, Tor, 0, 0, 3, 2, -1, 18:55

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 0, 1, 0, +1, 17:41

Matchen:

Har slutspelståget gått för Toronto nu? Mycket tyder på det efter nattens 2–6-förlust hemma mot Boston, som därmed befäste sin åttondeplats i öst.

Boston tog ledningen tidigt via ett power play-mål av Glen Murray, sedan täppte de igen mittzon och väntade på Torontos misstag.

– När man hamnar i underläge mot dem stänger de mittzon och man gör plötsligt saker man inte borde, som att bli av med pucken i fel lägen, sa Torontos Matt Stajan.

Båda lagen spelade utan sina bästa poängplockare. Mats Sundin missade femte raka matchen för Toronto med en ljumskskada och Bostons Marc Savard vilade ryggen efter en cross checking i senaste matchen. Dessutom fick Bostons Chuck Kobasew kliva av tidigt med en benskada.

– Jag kan inte säga tillräckligt om killarnas insats i kväll – speciellt med tanke på att vi förlorade Kobasew tidigt. De steg verkligen fram, sa Bostons tränare Claude Julien.

Alexej Ponikarovskij gjorde ett av Torontos mål och var trots förlusten hoppfull efter matchen.

– Vi har fem matcher kvar och vi kommer att kämpa för en slutspelsplats, sa han.

Men det ser tungt ut för Maple Leafs, som trots många segrar på sistone är sex poäng nedanför slutspelsstrecket.

Nashville–Columbus 3–0 (2–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1-0 (05:22) Jan Hlavac 11 (Jason Arnott, Marek Zidlicky), 2-0 (15:54) Jason Arnott 28 (J.P. Dumont, Jan Hlavac).

Tredje perioden: 3-0 (05:45) Radek Bonk 13 (Martin Erat, Ville Koistinen), spel fem mot fyra.

Skott: 24-36 (12-5, 5-19, 7-12).

Utvisningar: Nashville: 8x2 min, 3x5 min. Columbus: 5x2 min, 3x5 min.

Publik: 16 330 (i Sommet Center).

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 100% (36 räddningar), istid 59:19. Columbus: Fredrik Norrena 84,2% (16 räddningar), istid 46:01. Columbus: Dan LaCosta 100% (5 räddningar), istid 13:09.

Dick Tärnström, b, Col, 0, 0, 1, 0, 0, 16:44

Matchen:

Nashville vann en måsteseger mot Columbus och hakade på Colorado i slutspelsracet. Den stora hjälten i natt var målvakten Dan Ellis, som gjorde 36 räddningar och höll nollan för femte gången i karriären.

Efteråt fick Ellis näring intravenöst efter att ha gått ner nästan sex kilo under matchen.

– Allt jag försöker göra är att ge laget en chans att vinna, sa han skakandes.

Columbus hade verkligen behövt vinna för att ha en realistisk chans att nå slutspelet och spelarna var så besvikna efteråt att de låste in sig i omklädningsrummet utan att tala med media. Nu är laget nio poäng utanför slutspelet med sex matcher kvar att spela.

Columbus tränare Ken Hitchcock var klart besviken på sina veteraner och även på målvakten Fredrik Norrena, som släppte in några billiga mål, men kunde ändå titta framåt.

– Jag ser fram emot nästa match, för jag vill se hur en del av killarna kommer att svara, sa han.

Nashville är nia i Western Conference, två poäng efter Colorado, som håller åttonde och sista slutspelsplatsen.

St Louis–Detroit 1–2 (0–1, 1–0, 0–1)

Första perioden: 0-1 (15:49) Henrik Zetterberg 41 (Daniel Cleary, Pavel Datsjuk).

Andra perioden: 1-1 (02:36) Andy McDonald 16 (D.J. King).

Tredje perioden: 1-2 (08:22) Johan Franzén 23 (Nicklas Lidström, Brian Rafalski).

Skott: 18-32 (6-13, 9-7, 3-12).

Utvisningar: St Louis: 6x2 min. Detroit: 4x2 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Center).

Målvakter: St Louis: Manny Legace 93,8% (30 räddningar), istid 58:57. Detroit: Chris Osgood 94,4% (17 räddningar), istid 60:00.

Matchen:

Johan Franzén fortsätter att göra viktiga mål för Red Wings. I natt gjorde den 28-årige smålänningen sitt sjunde matchavgörande mål för året när han stötte in en retur från nära håll. Målet var Franzéns elfte på lika många matcher och betydde 2–1 för Red Wings efter knappt halva tredje perioden.

– När det väl börjar att rulla, så kommer pucken fram till en, sa Franzén, som hoppas att det ska fortsätta vara på det viset så länge som möjligt.

– Han är en stor, stor man som är begåvad, sa Red Wings tränare Mike Babcock om Franzén.

Henrik Zetterberg gjorde sitt 150:e mål i karriären för Detroit när han gav gästerna ledningen i första perioden. Han spelades fram av Daniel Cleary, som gjorde comeback efter att ha missat 19 matcher med en bruten käke.

Segern var Detroits nionde på de senaste elva matcherna.

Calgary–Vancouver 3–2 (0–2, 1–0, 2–0)

Första perioden: 0-1 (09:29) Markus Näslund 24 (Alexander Edler, Brendan Morrison), 0-2 (09:41) Daniel Sedin 28 (Henrik Sedin, Willie Mitchell).

Andra perioden: 1-2 (02:11) Jarome Iginla 49 (Daymond Langkow, Wayne Primeau).

Tredje perioden: 2-2 (10:46) Daymond Langkow 29 (Alex Tanguay, Jarome Iginla), 3-2 (11:27) Dion Phaneuf 17 (Adrian Aucoin, Craig Conroy).

Skott: 40-34 (7-21, 18-3, 15-10).

Utvisningar: Calgary: x2 min. Vancouver: x2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 94,1% (32 räddningar), istid 59:55. Vancouver: Roberto Luongo 92,5% (37 räddningar), istid 58:25.

Matchen:

Ett dåligt tajmat byte i den tredje perioden blev avgörande i derbyt mellan Calgary och Vancouver. Vancouver-försvaret rensade pucken ut ur egen zon och åkte och bytte. Men Adrian Aucoin stoppade rensningen och hittade en fri Dion Phaneuf vid offensiva blå. Calgary-backen tog några skär och stänkte in 3–2 med ett mäktigt slagskott.

– Jag såg att de bytte och fick en riktigt bra passning av Aucoin. Jag fick lite utrymme och försökte få upp pucken högt så fort som möjligt, sa Phaneuf om sitt mål.

Därmed var Calgarys vändning fullbordad. För det var Vancouver som inledde bäst och gjorde två mål i första perioden, som de vann skotten i med hela 21–7. Markus Näslund och Daniel Sedin gjorde mål med endast tolv sekunders mellanrum för gästande Canucks.

I andra perioden var matchbilden omvänd. Calgary tog över totalt och vann skotten med 18–3. Lagkaptenen Jarome Iginla reducerade tidigt med sitt 49:e mål för året, men sedan stod Vancouvers målvakt Roberto Luongo i vägen.

– Genom hela andra perioden fick vi i stort sett bara spela försvar, sa Canucks back Sami Salo.

Tack vare ett fem mot tre-överläge kunde Calgary göra två snabba mål i mitten på tredje perioden. Daymond Langkow kvitterade efter 10:46 och Phaneuf gjorde alltså 3–2 efter 11:27.

Noterbart från matchen var att Kristian Huselius inte fick spela för Calgary och att Vancouvers lagkapten Markus Näslund endast spelade 12:20.

Phoenix–San José 5–4 (0–0, 2–0, 2–4, 1–0)

Andra perioden: 1-0 (08:25) Derek Morris 8 (Daniel Winnik, Shane Doan), 2-0 (18:49) Enver Lisin 3 (Daniel Carcillo).

Tredje perioden: 3-0 (02:16) Shane Doan 27 (Daniel Winnik), spel fyra mot fem, 3-1 (02:51) Joe Thornton 22 (Jeremy Roenick, Marc-Edouard Vlasic), spel fem mot tre, 3-2 (03:19) Marc-Edouard Vlasic 2 (Patrick Marleau, Joe Thornton), spel fem mot fyra, 4-2 (04:05) Steve Reinprecht 16 (Mathias Tjärnqvist, Craig Weller), 4-3 (04:54) Joe Thornton 23 (Jeremy Roenick, Milan Michalek), 4-4 (17:14) Joe Thornton 24 (Christian Ehrhoff, Brian Campbell).

Övertid: 5-4 (03:23) Martin Hanzal 7 (Keith Ballard, Derek Morris).

Skott: 36-34 (12-6, 9-10, 12-17, 3-1).

Utvisningar: Phoenix: 3x2 min, 1x5 min. San José: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 15 991 (i Jobing.com Arena).

Målvakter: Phoenix: Ilja Bryzgalov 88,2% (30 räddningar), istid 63:23. San José: Jevgenij Nabokov 84,6% (22 räddningar), istid 43:58. San José: Brian Boucher 90,0% (9 räddningar), istid 19:18.

Mathias Tjärnqvist, f, Pho, 0, 1, 2, 0, 0, 13:11

Douglas Murray, b, SJ, 0, 0, 3, 5, -2, 19:50

Matchen:

Phoenix inledde bäst mot San José och ledde med 2–0 inför tredje perioden, där det i inledningen föll hela fem mål på 3,5 minuter. Phoenix gjorde 3–0 i numerärt underläge och San José svarade med två power play-mål. Steve Reinprecht gjorde 4–2 för hemmalaget, men matchen var inte avgjord, för bara 49 sekunder senare gjorde Joe Thornton 4–3.

Thornton kvitterade för Sharks i slutet av tredje och fullbordade därmed sitt hat trick.

Men hemmalaget Coyotes fick sista ordet då Martin Hanzal avgjorde med ett snyggt handledsskott efter 3:23 av förlängningen.

Sharks svenske back Douglas Murray stod för matchens tackling när han i andra perioden sänkte Steve Reinprecht i offensiv zon. Murray fick stå för vad han gjort och försvara sig med nävarna mot Craig Weller, som tydligen inte tyckte om svenskens behandling av sin lagkamrat.

Segern var den första på fem matcher för Phoenix, som desperat jagar efter en slutspelsplats. I nuläget är de sex poäng efter Colorado, som håller sistaplatsen i Western Conference.