Abrahamsson: Växjö har allt Luleå saknar

Publicerad 2014-03-18

Snart är det bara ett bittert slut som återstår

LULEÅ. Nej, Luleå det här räcker inte.

Växjö har allt det förra årets finallag saknar: inte minst självförtroende och en trygghet i sitt försvarsspel.

Den här matchserien kan vara färdig redan på lördag.

Jag trodde Luleå skulle gå långt i det här slutspelet. Vara en allvarlig utmanare till Skellefteå om SM-guldet. Men larmklockorna har ringt i flera veckor nu och snart är det bara ett bittert slut som återstår.

Eller bittert, jag vet inte hur många av spelarna som verkligen sörjer det här uttåget. Några av dem ser inte ut att ha några större ambitioner att avsluta snyggt innan de dra vidare på nya äventyr hos nya arbetsgivare.

Det var bättre i kväll än tidigare, men inte tillräckligt bra för att på allvar störa ett Växjö som är norrbottningarnas raka motsats. Det är ett svårt stukat Luleå som fäktar illa mot ett Växjö som har det Luleå saknar, inte minst självförtroende och ett lugn och en trygghet i sitt grundspel.

Sju raka utan seger

Växjö kan hamna under press i egen zon utan att det blir panik. Och när när chanserna dyker upp framåt är de dödligt effektiva.

Nej, Luleå är på väg ut ur slutspelet och allt talar för att det blir en snabb affär. Växjö kan mycket väl ta den här matchserien i fyra raka.

Den negativa Omark-effekten är nu uppe i sju raka matcher utan seger.

Inledningen av matchen var ändå positiv. Hemmalaget skapade tre riktigt bra chanser under de sju första minuterna. Men Luleå får ingenting gratis just nu. Den krassa sanningen är väl att de inte har tjänat ihop till några enkla mål med tanke på hur det har sett ut på sistone.

I stället kunde Noah Welch göra det viktiga ledningsmålet i slutet av perioden, en puck som Mark Owuya borde ha tagit.

Efter att Luleå radat upp chanser i inledningen av den andra perioden gjorde Växjö 2–0. Och när Luleås äntligen fick sin reducering i slutet av perioden kom 1–3 bara 29 sekunder senare.

Där Luleå behövde tio chanser för att göra mål, räckte det med en för Växjö.

Det grinade mot om man säger så.

Imponerat mest

Samtidigt är det ingen absolut ingen anledning att tycka synd om Luleå. Det man sår får man också skörda. De har själva spelat till sig det dåliga självförtroendet. På samma sätt som Växjö har spelat sig till ett gott självförtroende.

Framåt såg det ändå okej ut, men bakåt finns det inte mycket kvar av det som varit Luleås styrka under Rönnqvists ledning. Det kändes som Luleå förlorade alla kamper i egen zon. Växjös andra och tredje mål kom efter förlorade dueller i sarghörnet.

Mark Owuya fick chansen efter att David Rautio stått den första matchen. Owuya lyckades inte skapade inte den trygghet hans backar hade behövt.

På torsdag är det dags för ny match i Växjö. Då har smålänningarna alla möjligheter att slå in ytterligare en spik i Luleåkistan.

Växjö är laget som tillsammans med Skellefteå har imponerat mest i slutspelet och är plötsligt ett potentiellt finallag.