Jacob de la Rose avgjorde sent mot Ryssland – nu blir det Slovakien i kvartsfinal

Juniorkronorna slog Ryssland med 3–2 och vann gruppen.

Nu väntar Slovakien i JVM-kvartsfinal.

– Det blir en tuff match, säger lagkaptenen Filip Forberg.

Sverige gick upp i en tidig 2–0-ledning och hade bud på ännu fler mål.

Men den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland blev ändå så dramatisk som den kunde bli.

Sverige, Ryssland och Finland hade alla chansen på gruppsegern inför nyårsaftonens matcher, men Juniorkronorna behövde bara oavgjort för att bli gruppetta.

Blev en liten rysare

Och det som länge kändes tryggt förvandlades till en liten rysare sedan Ryssland plötsligt vaknat efter Sveriges dominans.

De reducerade i mittperioden och kvitterade med åtta minuter kvar av den tredje perioden.

Ytterligare ryska mål i det skedet kunde ha kostat Sverige förstaplatsen, men i stället var det Juniorkronorna som gjorde 3–2 när Jacob de la Rose styrde in pucken med drygt två minuter kvar.

– Det var en oerhörd glädje och fantastiskt kul för "Jacke" att få sätta den också, säger Filip Forsberg.

Förnedrades senast

Nu väntar Slovakien i JVM-kvartsfinal, ett drömmotstånd som bara vunnit en enda match i turneringen så här långt, mot gruppjumbon Tyskland.

Och ett lag som Sverige slog med 9–1 i JVM i Calgary 2012.

Men Forsberg tror inte att det kommer att bli lika enkelt den här gången.

– Det kommer att bli en tuff match, precis som en slutspelsmatch ska vara.

– Jag har haft koll på deras resultat. Slovakien är ett bra lag, de ledde ju länge mot Kanada, fortsätter han.