Matchfakta 16/11

Philadelphia–NY Rangers 3–4 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

Första perioden: 1–0 (03.23) Jim Dowd 2 (Riley Cote, Denis Tolpeko), 1–1 (14.21) Fedor Tyutin 2 (Scott Gomez, Sean Avery).

Andra perioden: 1–2 (01.47) Brendan Shanahan 5 (Scott Gomez, Sean Avery), 2–2 (15.51) Daniel Briere 7 (Mike Richards), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2–3 (05.17) Petr Prucha 2 (Chris Drury), 3–3 (10.29) Denis Tolpeko 1 (Jason Smith, Lasse Kukkonen).

Straff: Brendan Shanahan.

Skott: 23–29 (7–9, 6–13, 8–4).

Utvisningar, Philadelphia: 6 x 2 min, 1 x 5 min. NY Rangers: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 571 (i Wachovia Center).

Målvakter, Philadelphia: Martin Biron 89,7%, istid 65.00 NY Rangers: Henrik Lundqvist 87,0%, istid 65.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan.

Matchen: Andra bortamatchen på två dagar för NY Rangers. Och andra raka bortasegern – efter att tidigare under säsongen bara bokförts för förluster på resande fot.

Men det var tajt i Wachovia Center – 1–1 gånger tre gav 3–3 efter 60 minuter och förlängningen blev mållös.

I straffläggningen blev Henrik Lundqvist hjälte. Han tog samtliga tre Flyers-straffar och när Brendan Shanahans snärtiga handledsskott satt högt upp på Martin Birons plockhandssida hade Rangers avgjort och fixat Flyers första hemmaförlust denna säsong.

Shanahan berömde svenskens målvaktsspel efter slutsignalen.

– Den stora nyckel för oss i straffläggningar är ”Hank”. Han sätter oss i en position där du åker fram på isen med pucken och har chans att avgöra istället för att försöka kvittera, sa Shanahan som även gjorde 2–1-målet i inledningen av den andra perioden.

I och med segern har nu både Rangers och Flyers 23 poäng och delar ledningen i Atlantic Division.

Boston–Toronto 5–2 (2–1, 1–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (00.19) Marc Savard 4 (Glen Murray), 1–1 (11.08) Kyle Wellwood 3 (Bryan McCabe, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4, 2–1 (11.40) Marco Sturm 8 (Dennis Wideman, Phil Kessel).

Andra perioden: 3–1 (10.16) Glen Metropolit 3 (Peter Schaefer, Brandon Bochenski), 3–2 (11.57) Alexei Ponikarovsky 7 (Mats Sundin, Nik Antropov).

Tredje perioden: 4–2 (02.11) Peter Schaefer 2 (Glen Metropolit, Zdeno Chara), 5–2 (05.35) Peter Schaefer 3 (Brandon Bochenski, Marc Savard), spel 5 mot 4.

Skott: 27–36 (13–8, 7–9, 7–19).

Utvisningar, Boston: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Toronto: 1 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 16 373 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter, Boston: Tim Thomas 94,4%, istid 60.00 Toronto: Andrew Raycroft 81,5%, istid 59.56

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, 0, 17.14

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 17.57

Mats Sundin, f, Toronto 0, 1, 2, 0, –1, 16.20

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 0, –1, 16.46

Matchen: Den stora skillnaden mellan lagen var målvaktsspelet. Medan Tim Thomas – som haft 95 i räddningsprocent denna säsong – åter gjorde en stabil insats svek hans kollega i Toronto-målet.

Andrew Raycroft släppte in fem mål på 27 skott och visade flera gånger upp ett fumligt spel.

Toronto var en passande motståndare för ett Boston som haft problem med offensiven senaste tiden. Men mot det lag som har släppt in flest mål i serien hittade till och med Bruins skadedrabbade gäng rätt.

– Dom har en bra offensiv och gör mycket mål, men de släpper till mycket också, sa Bostons anfallare Peter Schaefer som smällde in 4–2 och 5–2 i den tredje perioden.

Boston hade vilat i fyra dagar och haft tid att studera motståndaren.

– Vi har tittat på en video och hittat ytorna vi skulle in på för att skapa målchanser, sa Brandon Bochenski.som noterades för två assist.

Mats Sundin ende svensk som hamnade i poängprotokollet då han assisterade till Ponikarovskys 3–2-reducering. Nu måste Maple Leafs få ordning på defensiven – annars blir denna säsong allt annat än rolig.

Ottawa–Buffalo 3–2 (2–1, 1–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (06.32) Daniel Alfredsson 14 (Mike Fisher, Dany Heatley), 1–1 (07.30) Jochen Hecht 5 (Nolan Pratt), 2–1 (18.53) Daniel Alfredsson 15 (Wade Redden, Dany Heatley), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3–1 (16.48) Shean Donovan 3 (Mike Fisher, Christoph Schubert).

Tredje perioden: 3–2 (11.27) Derek Roy 6 (Jason Pominville, Ales Kotalik), spel 5 mot 3.

Skott: 34–37 (13–13, 14–14, 7–10).

Utvisningar, Ottawa: 7 x 2 min. Buffalo: 7 x 2 min.

Publik: 19 279 (i Scotiabank Place).

Målvakter, Ottawa: Martin Gerber 94,6%, istid 60.00 Buffalo: Ryan Miller 91,2%, istid 59.13

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 2, 0, 5, 0, +1, 25.50

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 2, 0, 0, 20.00

Matchen: Jubileum för Daniel Alfredsson – hans 800:e grundseriematch i NHL. Och det firade svensken rejält.

Två mål av ”Alfie” i den första perioden gav Ottawa övertaget. Både målen kom till mitt framför målet. Det första lite längre ut där svensken sköt en ispuck förbi Buffalo-keepern Ryan Miller.

Det andra målet var Alfredsson framme på en retur som Miller släppte. Målvakten räddade även ”Alfies” första skott, men NHL:s skyttekung fick en chans till och satte dit pucken.

Nu har Daniel Alfredsson gjort 15 mål på 17 matcher och med det är han etta i NHL tillsammans med Atlantas Ilya Kovalchuk. Fortsätter Alfredsson med det snittet når han över 70 mål denna säsong!

– Jag fick en härlig respons från publiken. Jag uppskattade det verkligen och självklart är det roligt att vinna matcher när du firar jämnt, sa Alfredsson till AP.

Ottawas back Wade Redden har spelat tillsammans med svensken sedan säsongen 1996/97.

– Det har varit massor av matcher och mycket rolig tid tillsammans. Jag är glad för ”Alfie” och han förtjänar verkligen hyllningarna från publiken i slutet av matchen. Han har varit vår bäste spelare hela året, sa Wedden.

Detta var också Ottawas 13:e seger på 16 matcher och laget blev nu först att nå 30 poäng.

Florida–Washington 2–1 (1–0, 1–1, 0–0)

Första perioden: 1–0 (07.58) Richard Zednik 7 (Jozef Stumpel, Ruslan Salei).

Andra perioden: 2–0 (04.13) Kamil Kreps 2 (–), 2–1 (06.55) Alex Ovechkin 12 (Michael Nylander, Brian Pothier).

Skott: 25–27 (7–7, 9–10, 9–10).

Utvisningar, Florida: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Washington: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 12 101 (i BankAtlantic Center).

Målvakter, Florida: Tomas Vokoun 96,3%, istid 60.00 Washington: Olaf Kolzig 92,0%, istid 58.30

Michael Nylander, f, Washington 0, 1, 2, 0, 0, 21.47

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 0, 0, –1, 18.01

Matchen: Florida hade fyra raka förluster inför nattens match – och de två senaste hade laget tappat i slutminuterna. Efter att ha fått 2–0 en bit in i andra perioden genom Kamil Kreps såg det åter bra ut för Panthers.

Men Washington reducerade ganska omgående och i slutperioden skapade Capitals flera chanser att kvittera och få till minst en förlängning. Bortalaget sköt bland annat fem skott på mål de sista tre minuterna, men hemmakeepern Tomas Vokoun höll undan.

– Vi var kanske lite för tajta på slutet. Men det var en viktig match för oss och vi försökte undvika misstag, sa Kamil Kreps.

Floridas coach Jacques Martin skämtade till det.

– Jag var aldrig orolig, sa Martin med ett leende efter att ha vunnit sin 80:e match som huvudcoach för Panthers.

Capitals enda mål kom av Alexander Ovechkin efter assist av Michael Nylander. Men huvudstadslaget har det nu besynnerligt svårt efter att ha inlett säsongen med tre raka segrar. På de senaste sju matcherna har laget sex förluster.

– Vi hade våra chanser i tredje perioden, men slutsatsen är att vi förlorade matchen, sa Ovechkin.

Pittsburgh–NY Islanders 3–2 (1–1, 2–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (14.17) Mike Comrie 6 (Brendan Witt, Trent Hunter), 1–1 (18.22) Sergei Gonchar 5 (Evgeni Malkin).

Andra perioden: 2–1 (00.58) Petr Sykora 8 (Evgeni Malkin, Sergei Gonchar), spel 5 mot 3, 2–2 (08.51) Josef Vasicek 6 (Bruno Gervais, Sean Bergenheim), 3–2 (16.45) Georges Laraque 1 (Sidney Crosby).

Skott: 27–28 (10–6, 12–12, 5–10).

Utvisningar, Pittsburgh: 4 x 2 min. NY Islanders: 8 x 2 min.

Publik: 16 972 (i Mellon Arena).

Målvakter, Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 92,9%, istid 59.16 NY Islanders: Rick DiPietro 88,9%, istid 58.49

Inga svenskar på isen.

Matchen: Sidney Crosby assisterade till avgörande 3–2 och nu har Pittsburgh-stjärnan gjort poäng (10 mål och 18 assist) i 18 raka matcher – en mer än vad Henrik Zetterberg mäktade med.

Samtidigt bidrog Evgeni Malkin med två assist och hans poängsvit är nu uppe i tolv raka matcher. De två superstjärnorna axlar verkligen sitt ansvar i Penguins.

– Vi vill bidra och det är alltid fint att få vinna. Vi har ett jobb och det är att producera. Vi försöker göra det så konstant som möjligt, sa Sidney Crosby.

Annars var det Islanders som inledde piggast och Mike Comrie satte första pucken med drygt fem minuter kvar an första perioden. Efter Pittsburghs vändning till 2–1 (spel fem mot tre) kvitterade Josef Vasicek och åter såg det ut som om Islanders var på väg att ta greppet.

3–2-målet kom som en kalldusch och trots hårt tryck i den sista perioden lyckades inte Islanders kvittera.

-– Jag trodde vi hade matchen, men vi gav bort det på något sätt. Jag tror det är bäst att vi glömmer den snabbt, sa Islanders back Bryan Berard.

I och med segern lämnade Pittsburgh över jumboplatsen i Atlantic Division till new Jersey Devils.

Nashville–Chicago 5–4 (1–0, 0–3, 3–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (10.56 Jason Arnott 7 (Martin Erat, Marek Zidlicky).

Andra perioden: 1–1 (05.11) Jonathan Toews 8 (–). 1–2 (12.12) James Wisniewski 5 (Jim Vandermeer, Jason Williams), 1–3 (14.57) Patrick Sharp 7 (Duncan Keith).

Tredje perioden: 2–3 (04.55) Alexander Radulov 4 (Vernon Fiddler, David Legwand), 3–3 (10.07) Vernon Fiddler 5 (David Legwand, Alexander Radulov), 4–3 (16.42) Radek Bonk 7 (Alexander Radulov, Dan Hamhuis), 4–4 (19.18) Jason Williams 7 (Patrick Kane), spel 6 mot 4.

Förlängning: 5–4 (00.19) Martin Erat 5 (Radek Bonk, Greg de Vries).

Skott: 37–31 (8–8, 11–13, 17–10, 1–0).

Utvisningar, Nashville: 4 x 2 min. Chicago: 4 x 2 min.

Publik: 15 353 (i Sommet Center).

Målvakter, Nashville: Chris Mason 87,1%, istid 60.10 Chicago: Nikolai Khabibulin 86,5%, istid 59.48

Magnus Johansson, b, Chicago 0, 0, 0, 0, –2, 15.11

Matchen: Svängigt värre i Sommet Center. Efter Nashville 1–0-ledning i den första perioden chockade Chicago hemmalaget i nästa period. 1–0 förvandlades till 1–3 på mindre än tio minuter.

Rookien Jonathan Toews inledde vändningen med sitt åttonde mål för säsongen och efter James Wisniewskis och Patrick Sharps mål såg det ut som om Blackhawks hade avgjort matchen.

Då kom om möjligt en ännu svängigare avslutning av matchen. 1–3 blev 4–3 innan Chicago åter kvitterade – med bara 42 sekunder kvar att spela. Chicago hade power play och tog dessutom ut Nikolai Khabibulin för en extra anfallare.

– Kane gav mig en härlig passning och jag försökte bara få den på nät, sa 4–4-målskytten Jason Williams och fortsatte:

– Vi är ändå missnöjda att vi gav bort segern.

För så blev det till slut. Bara 19 sekunder in i förlängningen avgjorde Martin Erat assisterad av Radek Bonk.

– När jag åkte ut på isen med Radek sa vi att nu går vi för det. Jag åkte bara mot mål och Bonky spelade perfekt. Jag tror den träffade min klubba, sedan en back och in i mål, sa Martin Erat.

Phoenix–San Jose 0–6 (0–2, 0–1, 0–3)

Första perioden: 0–1 (04.21) Jeremy Roenick 6 (–), 0–2 (11.23) Pat Rissmiller 1 (Patrick Marleau, Doug Murray).

Andra perioden: 0–3 (08.23) Joe Pavelski 3 (Steve Bernier, Christian Ehrhoff), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 0–4 (02.12) Joe Pavelski 4 (Patrick Marleau, Christian Ehrhoff), spel 5 mot 4, 0–5 (03.18) Devin Setoguchi 7 (Joe Thornton), 0–6 (13.59) Steve Bernier 4 (Patrick Marleau, Pat Rissmiller).

Skott: 15–30 (6–14, 6–8, 3–8).

Utvisningar, Phoenix: 5 x 2 min. San Jose: 6 x 2 min.

Publik: 12 953 (i Jobing.com Arena).

Målvakter, Phoenix: Alex Auld 83,3%, istid 28.23 Mikael Tellqvist 75,0%, istid 31.37 San Jose: Evgeni Nabokov 100%, istid 60.00

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix – se ovan.

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 1, 2, –4, 12.26

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 2, –2, 13.00

Matchen: Usch, vilken mörk kväll för Wayne Gretzkys manskap. Och oj, vilken mörk kväll för lagets svenska spelare.

Fredrik Sjöström hade det tungt. På drygt tolv minuters spel var han inne på fyra av San Joses mål. Till råga på allt satt Sjöström utvisad då när Joe Pavelski satte 3–0 i mitten av den andra perioden och definitivt punkterade matchen.

Då gav även målvakten Alex Auid upp och gav plats för Mikael Tellqvist. Men även ”Tellan” tvingades släppa in tre baljor och slutade på svaga 75,0 i räddningsprocent.

San Joses målvakt Evgeni Nabokov hade det betydligt lugnare när han fixade karriärens 37:e nolla. Phoenix mäktade bara med att avlossa 15 skott under hela matchen.

– Han behövde inte göra många räddningar, men de han gjorde hade han koll på och såg skotten. Grabbarna framför honom gjorde ett bra jobb, sa San Joses coach Ron Wilson.

Coyotes coach Wayne Gretzky var besviken – igen.

– Vi behöver få våra offensiva killar att hitta spelet och det sker inte just nu och har inte skett på två och en halv match. För att lyckas måste du vara kreativ och vi har inte varit det överhuvudtaget på två matcher, sa Gretzky.

Phoenix fortsätter därmed som jumbo i Western Conference med bara 14 poäng efter 17 spelade matcher. För San Jose ser det ljusare ut – nattens seger var den fjärde raka.

Edmonton–Minnesota 2–4 (0–1, 2–2, 0–1)

Första perioden: 0–1 (04.45) Stephane Veilleux 3 (Martin Skoula, Eric Belanger).

Andra perioden: 1–1 (05.23) Jarret Stoll 2 (Ales Hemsky), 2–1 (11.55) Jarret Stoll 3 (–), spel 4 mot 5, 2–2 (12.43) Marian Gaborik 5 (Eric Belanger, Mark Parrish), spel 5 mot 4, 2–3 (19.12) Kurtis Foster 2 (Pierre-Marc Bouchard, Eric Belanger), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2–4 (00.57) Mark Parrish 7 (Marian Gaborik, Eric Belanger).

Skott: 40–25 (16–8, 10–7, 14–10).

Utvisningar, Edmonton: 8 x 2 min. Minnesota: 5 x 2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter, Edmonton: Dwayne Roloson 84,0%, istid 58.20 Minnesota: Niklas Bäckström 92,3%, istid 39.53 Josh Harding 100%, istid 20.00

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 3, 2, +2, 27.01

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 5, 2, –1, 13.12

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, 0, 22.06

Matchen: En spelare utmärkte sig mer än alla andra på isen i Rexall Place. Minnesotas snart 30-årige center Eric Belanger låg bakom samtliga Wilds mål. Belanger noterades för fyra assist i matchen – det högsta antal passningar han nått under en och samma match i karriären.

Segern innebar också att Minnesota bröt en svit på sex raka förluster på bortais.

Wilds finländske målvakt Niklas Bäckström fick ge sig efter två perioder. Bäckström, som haft problem med en ljumskskada hela säsongen, spelade fram till dess bra men tydligen gjorde sig skadan påmind igen. Ersättaren Josh Harding räddade samtliga 14 skott i den tredje perioden.

Los Angeles–Anaheim 3–6 (1–0, 1–2, 1–4)

Första perioden: 1–0 (13.08) Anze Kopitar 8 (Michael Cammalleri, Rob Blake), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1–1 (00.52) Corey Perry 10 (Chris Kunitz, Ryan Getzlaf), 2–1 (12.05) Dustin Brown 8 (Anze Kopitar, Michael Cammalleri), 2–2 (16.24) Corey Perry 11 (Chris Kunitz).

Tredje perioden: 2–3 (02.08) Ryan Getzlaf 7 (Corey Perry, Chris Pronger), 2–4 (08.31) Brad May 2 (Andy McDonald), 2–5 (10.55) Samuel Påhlsson 2 (Rob Niedermayer, Travis Moen), 3–5 (16.41) Patrick O´Sullivan 4 (Matt Moulson, Alexander Frolov), 3–6 (19.18) Rob Niedermayer 2 (Chris Pronger), spel 5 mot 6.

Skott: 29–32 (11–4, 11–11, 7–17).

Utvisningar, Los Angeles: 4 x 2 min. Anaheim: 6 x 2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center).

Målvakter, Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 83,9%, istid 59.46 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 89,7%, istid 60.00

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 1, 0, 2, 0, +1, 17.46

Matchen: Repris igen på de två matcherna som inledde NHL-säsongen i London i början av oktober. Nu visade mästarna Anaheim att det fortfarande finns kunskap i laget.

Trots underläge två gånger om i matchen – och måttlig kvalitet på spelet – vände Ducks och lyckades vinna till. I sista perioden lossnade det rejält och laget mer eller mindre körde över Los Angeles – skotten vanns med 17–7 och utdelningen kom också. Samuel Påhlsson gjorde 5–2 –ett slagskott mitt i offensiv zon som innebar säsongens andra fullträff för den förre modoiten.

Los Angeles målvakt Jean-Sebastien Aubin hade en mindre lyckad afton. Ryan Getzlafs skott som gav 3–2 kom från mittcirkeln och hittade in lågt vid Aubins vänstra stolpe.

Med tvåpoängaren i morse hakar Anaheim på San Jose i toppen av Pacific division.