Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-29

”Viktiga poäng”

Frölunda hade inte vunnit på bortaplan sedan årsskiftet.

Tills på torsdagen, alltså.

Och 4–1-segern mot Södertälje kan nog räknas som en av de enklare den här säsongen.

Det syntes ganska snabbt vart det skulle bära. Södertälje fick visserligen in ledningsmålet, men det var hemmalagets andra skott, och det kom i en spelvändning efter att Frölunda pressat i nästan tio minuter. Då hade SSK-tränaren Jim Brithén fått precis som han ville.

– Frölunda hade mycket puck, men det var vår plan också. Men ska man spela så, då krävs det att man utnyttjar chanserna när man får dem. Och har lite extra flyt, säger Brithén efteråt.

Inget flyt

För flyt hade inte SSK. Frölundas kvittering till 1–1 var en rejäl tavla av SSK-målvakten Pontus Sjögren. Pucken lobbades mot honom av Janne Niskala, studsade till och bytte riktning rakt i mål. Vid ställningen 1–1 i andra perioden kom sedan Södertäljes Tomas Kollar fri, fintade bort målvakten Johan Holmqvist men missade öppet mål. Minuten senare gjorde Frölunda 2–1 genom Fredrik Pettersson.

– Där avgjordes matchen, suckar Jim Brithén.

– Visst hade vi tur med studsen där till 1–1. Men vi har fått två såna mål mot oss tidigare den här säsongen, säger Frölundatränaren Ulf Dahlén.

Frölunda fick fortsätta dominera och var det klart bättre laget – men hade lite flyt även till 3–1. Målet, i numerärt överläge, föregicks av att SSK-backen Topi Jaakola drogs ner när han skulle rensa bort pucken. Solklar utvisning, som domaren Christer Lärking friade för. Det gav Frölunda möjlighet att behålla pucken i offensiv zon, och sekunderna senare gjorde Janne Niskala 3–1.

Beröm till "Honken"

Var det inte avgjort innan, så var det definitivt det då.

– Vi spelade av det på ett väldigt bra sätt sedan. Jag är jättenöjd med vår insats. Det är svårt att vinna, speciellt på bortaplan. Och det var viktiga poäng också, säger Ulf Dahlén, som också gav extra beröm till sin målvakt Johan Holmqvist.

Tack vare segern höll Frölunda undan gentemot lagen kring slutspelsstrecket – laget är nu fyra poäng från Modo på nionde plats.

Södertälje är närmare kvalserien än någonsin – 16 poäng upp till säker mark, med bara nio omgångar kvar.