Abrahamsson: De kan slå prestationen för ett år sen

UFA. Bragden i Calgary är på väg att få en tvillingbror.

Eller föresten:

Vinner Juniorkronorna guld under de här förutsättningarna slår det ut prestationen för ett år sedan.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Vi fick ett drama. Ett straffdrama som Sverige till slut kunde vinna. Sebastian Collberg var den enda som gjorde mål.

Niklas Lundström var en straffjätte igen, precis som mot Schweiz.

Finalplatsen är en enorm prestation. Juniorkronorna kom till Ufa utan fyra av våra absolut bästa spelare, samtidigt som övriga lag har matchat hela sina stjärnuppställningar. Ändå går vi obesegrade genom gruppen och vinner semifinalen mot hemmanationen Ryssland. Det är ett fantastiskt gott betyg till svensk juniorhockey och till Roger Rönnberg. Förbundskapten har hela tiden sett möjligheter i stället för hinder när återbuden ramlat in.

Förstaperioden briljant

Bragd? Ja, jag tyckte det i Calgary och känner samma sak nu.

Sveriges förstaperiod var fullständigt briljant.

Forwards backcheckade stenhårt över hela banan och stressade sönder de få ryska anfallsmöjligheter som dök upp. De få gånger ryssarna lyckades lyfta in en puck hade backarna gott om tid att vända upp och servera ett enkelt och snabbt förstapass. Vi höll pucken inom laget och broderade elegant i den ryska zonen.

Våra offensivt ledande spelare var de som visade vägen.

Elias Lindholm la in ledningsmålet med en backhand.

Filip Forsberg svarade för ett eget genombrott innan han sprätte upp pucken i krysset.

Lindholm och Forsberg var fruktansvärt bra under första halvan av matchen.

Ryssarna ställde inte en enda överraskande fråga under den första perioden. Det var en rusch av Jakupov, ett genombrottsförsök av Grigorenko.

Stentuff final

Svenskarna gäspade och vann tillbaka pucken.

Ryssland uppträdde defensivt, men det tror jag till stor del berodde på att Sverige tvingade dem.

Matchbilden höll i sig i inledningen av den andra perioden, men Ryssland reducering efter 7.32 förändrade matchbilden. Det var plötsligt match och några vassa ageranden av Niklas Lundström förhindrade en rysk kvittering.

När Grigorenko lyfte in 2–2 åtta minuter in i tredje fick ryssarna den energi som krävdes.

Sedan handlade det om att byta chanser med varandra. Där är Ryssland bättre och Niklas Lundström fick jobba hårdast. Med minuten kvar räddades Lundström och Sverige av ribban.

Den sista och viktigaste matchen återstår fortfarande i den här turneringen: finalen mot USA, och den blir stentuff. Givetvis är det bara seger som gäller, men redan nu så har det här laget svarat för en fantastisk prestation.