Kvitterat i matchserien – trots sju svenskpoäng

Sju svenskpoäng räckte inte – Vancouver föll ändå tungt mot Chicago med 6–3.

Anförda av tvåmålsskytten Patrick Sharp kvitterade Chicago kvartsfinalserien.

Nu väntar två matcher på bortaplan för Canucks.

NHL

Det började riktigt bra för hemmalaget Vancouver. Redan efter sju minuter stod det 2–0 på tavlan efter två backmål i numerärt överläge. Bröderna Sedin spelade fram Sami Salo till det första och Alexander Edler satte tvåan i spel fem mot tre, framspelad av Mats Sundin.

Men roligare än så blev det inte för Canucks.

Som ett nytt lag

Till den andra perioden kom Chicago ut som ett nytt lag, och gästerna tog över matchen.

Taktiken var uppenbar: Stör Roberto Luongo – Vancouvers monstermålvakt – så mycket som möjligt. Det lyckades.

Patrick Sharp reducerade efter drygt halva perioden samtidigt som två Chicago-spelare ”kraschade nätet”.

Tre minuter senare pricksköt samme Sharp in kvitteringen i Luongos plockhandskryss – otagbart – i spel fem mot tre. Det var sjunde matchen i rad som Blackhawks glödheta power play fick utdelning.

Fick en drömstart

Ytterligare tre minuter senare friställdes Dave Bolland av en magnifik passning från Duncan Keith. Bolland lurade ner Luongo och gav Chicago ledningen för första gången i serien. Knäckande för Vancouver var att målet kom när de hade power play.

Inför tredje perioden stod det alltså 3–2 till gästerna Chicago, som fick en drömstart på slutakten. Ben Eager höll sig framme och petade in 4–2 efter 2.13, och drygt tre minuter senare satte lagkaptenen Patrick Kane 5–2.

Publiken i GM Place tystnade. Matchen var avgjord och spårade nästan ut när frustrerade Vancouver-spelare försökte sätta sig i respekt inför kommande drabbningar.

Henrik reducerade

Henrik Sedin reducerade med knappt tre minuter kvar, framspelad av Mats Sundin och Alexander Edler, men Chicago kunde hålla undan.

Bolland fastställde slutresultatet med sitt andra mål för kvällen, målet kom i tom bur.

– Vi är ett ungt, självsäkert lag som aldrig låter oss nedslås vad än ställningen är i matchen, säger Patrick Sharp till NHL.com, angående det faktum att Chicago flera gånger i årets slutspel kommit tillbaka från underläge.

Segern var extra kul för Chicagos målvakt Nikolaj Chabibulin, som bröt en elva år lång förlustsvit mot Vancouver.

Nu väntar två matcher i Chicago, den första spelas natten till onsdag.