Ryssland till VM-final efter stor dramatik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-08

Ryssland är klart för VM-final efter stor dramatik.

USA besegrades med 3-2 i semifinalen efter att Konstantin Gorovikov klackat in segermålet med knappt två minuter kvar.

Inför matchen snackades det om hur USA skulle ha en chans. Efter halva matchen hade de gett ett högljutt svar: med energi.

För de regerande Ryssland var visserligen mer tekniska och mönstrade fler stjärnor, men USA var hetsigare. Efter en mållös och snäll första period stal Dustin Brown pucken i rysk zon och var plötsligt helt fri. Men i stället för att skjuta väntade han ut målvakten Ilja Bryzgalov och la pucken mellan benen.

Kovaltjuk dominerade

Sedan presenterade sig matchens stora profil. Ilja Kovaltjuk spelade överlägset mest av alla, men var också bäst. Direkt på Sergej Zinonievs tekning smällde han in pucken vid främre stolpen efter 31 minuter.

– Vår center vann och jag sköt bara. Det var lite tur, men man behöver tur för att vinna, säger Kovaltjuk till TV6.

Och turen höll i sig när han ett par minuter senare gled igenom det ryska försvaret och sköt – förvisso snett – men på Alexander Frolovs axel och i mål.

Läcker kvittering

Kovaltjuk kanske var bäst, men matchens vackraste mål kom sedan Kyle Okposo serverats öppet mål av Ron Hainsey i powerplay. 2-2 satte han med en snärt upp i taket.

Tro inte att dramatiken var slut där, snarare fick den extra glöd.

För tredje perioden var en maffig kamp – som avgjordes med ett flytmål. Med tre minuter kvar hade ryssarna powerplay och Alexander Radulov sköt från kanten. Med en omedveten klack styrde Konstantin Gorovikov upp pucken i nättaket till avgörande 3-2.

”USA är alltid starka”

Efteråt var Kovaltjuk lycklig.

– Vilken match! USA är alltid starka, så vi fick en bra genomkörare inför finalen, säger han till TV 6 och fortsätter:

– Det är så många som där här och förväntar sig att vi ska vinna. Vi vinner för dem.