Andersen vs Fasth: 1-0

Publicerad 2012-02-21

Målvakterna storspelade när Frölunda straffade AIK

Elitseriens två hetaste målvakter såg till att hålla nollan ytterligare en gång.

Till slut fick Frederik Andersen jubla mest när Frölunda vann över AIK med 1–0 efter straffar i elitseriehockeyn.

– De var fantastiskt bra båda två, sade landslagsforwarden Fredrik Pettersson som lyckades överlista Viktor Fasth i straffläggningen.

Det var superhete Anderssons tionde mål på de åtta senaste matcherna.

Han var en av flera heta spelare på isen när två av elitseriens formstarkaste lag möttes.

AIK:s poängligaledare Robert Rosén fick dock sin poängsvit på sju matcher stoppad.

Inte så konstigt när seriens två bästa målvakter drabbade samman.

– Det är två bra målvakter och två hårt jobbande lag. Då blir det inte så många klara målchanser, sade Frölundas tränare Kent Johansson.

Andra dubbelnollan

Det var andra gången den här säsongen som AIK:s landslagsmålvakt Viktor Fasth och Frölundas superdansk Frederik Andersen såg till att det var mållöst efter 65 minuter.

Då, i oktober, stod Fasth som segrare efter straffläggningen och var den ende av målvakterna som fick en nolla i protokollet. Men efter ganska hård kritik ändrade hockeyligan reglerna och nu bokförs bägge målvakterna för en nolla när det är mållöst inför straffläggningen.

Andersen har hållit nollan i åtta matcher och Fasth i sju – vilket de toppar elitseriestatistiken på.

Båda fick göra vassa räddningar i slutet av ordinarie matchtid som blev dramatisk.

Andersen räddade en straff med bara 1.24 kvar av tredje perioden. Daniel Rudslätt försökte vänta ut Andersen i sidled, men den danske målvakten följde med och klarade. Dansken var den som hade mest att göra och AIK vann skottstatistiken med 26–20.

Räddade friläge

Fasth, som gjorde comeback efter sin magmuskelskada, tog ett friläge från Joel Lundqvist när bara 30 sekunder återstod av tredje perioden. Frölunda drabbades av två tiominutersstraff i slutet för protester, bland annat sedan domarna dömt straff men ändrat det till en utvisning på AIK:s Dick Tärnström som försökte riva ned Lundqvist innan friläget.

Tack vare Fredrik Pettersson fick Frölunda i alla fall med sig en tvåpoängare. Han var ende straffskytt som gjorde mål, ett slagskott som studsade på Fasth och i mål.

– Jag har skjutit ganska många straffar i år så jag känner mig bekväm med det. Skönt att vi fick med oss en tvåpoängare, sade Pettersson.

Frölunda gick upp på andra plats och AIK ligger kvar på sjunde plats i tabellen.