Matchfakta 12/1

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-12

Minnesota-backen Kim Johnsson jagar puck i nattens segermatch mot Chicago.

Columbus-St. Louis 6-4 (2-1, 1-1, 3-2)

Första perioden: 0-1 (07.54) David Backes 6 (Ryan Johnson, Dan Hinote), 1-1 (12.08) Rick Nash 23 (Sergei Fedorov), 2-1 (17.21) Ron Hainsey 4 (David Vyborny, Sergei Fedorov), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 3-1 (07.57) Jason Chimera 6 (Dan Fritsche, Adam Foote), 3-2 (17.59) Brad Boyes 24 (Andy McDonald, Paul Kariya), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-3 (03.33) Andy McDonald 8 (Lee Stempniak, David Backes), 4-3 (14.03) Nikolai Zherdev 16 (David Vyborny, Adam Foote), 5-3 (15.21) Dan Fritsche 7 (Jason Chimera, Manny Malhotra), 6-3 (18.03) Nikolai Zherdev 17 (David Vyborny, Adam Foote), spel 5 mot 4, 6-4 (19.22) Jay McClement 4 (-).

Skott: 37-30 (13-4, 10-14, 14-12)

Utvisningar, Columbus: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min. St. Louis: 7x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 15 233 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 86,7%, istid 60.00 St. Louis: Hannu Toivonen 83,8%, istid 59.56

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 0, 1, 0, 0, 12.34

Matchen: Målfest i Nationwide Arena och den som framför stod för fyrverkeriet var ukrainaren Nikolai Zherdev. Han gjorde 4-3 och 6-3 under matchens sex sista minuter och gav Columbus en viktig seger i jakten kring slutspelsplatserna.

Framför allt var 4-3 en läckerbit. Zherdev kom in i offensiv zon, passade pucken till sig själv bakom ryggen där pucken gick mellan hans skridskor och hittade klubbladet igen. Handledsskottet strax därefter överlistade St. Louis målvakt Hannu Toivonen. 6-3-målet från Zherdev var en backhand som definitivt punkterade matchen.

- Det är vad han gör, han förändrar matcherna. Han är en av superstjärnorna i ligan just nu. När han får pucken så drar sig det andra laget tillbaka, sa anfallskollegan Jason Chimera om Zherdev.

Till råga på allt har den 23-årige ukrainaren varit skadad de senaste dagarna efter att fått en hård smäll i förra mötet mot St. Louis i tisdags (6-1 till Blues).

- Han såg bra ut. Jag glömde helt bort att han haft ont tills han sa det till mig. Han var som bäst i kväll, det är helt klart, sa lagkompisen Dan Fritsche som själv gjorde 5-3-målet.

St. Louis kom alltså från en 6-1 seger senast lagen möttes och hade länge oavgjort i nattens match också innan Nikolai Zherdev slog till.

- Jag måste ge Columbus beröm. De arbetade extremt hårt och de var fokuserade på denna hockeymatch. Allt jag vet är att det var 3-3 i den tredje perioden och att vi inte fick till det, sa St. Louis coach Andy Murray till AP.

Chicago-Minnesota 2-5 (1-1, 0-3, 1-1)

Första perioden: 0-1 (03.49) Brent Sopel 1 (-), 1-1 (06.36) Matt Foy 4 (James Sheppard, Kim Johnsson).

Andra perioden: 1-2 (10.37) Marian Gaborik 23 (Eric Belanger), 1-3 (13.16) Pierre-Marc Bouchard 8 (Mikko Koivu, Brian Rolston), spel 5 mot 4, 1-4 (19.59) Mark Parrish 13 (Eric Belanger).

Tredje perioden: 2-4 (01.11) Martin Havlat 6 (Robert Lang, Dustin Byfuglien), spel 5 mot 3, 2-5 (19.00) Marian Gaborik 24 (Pavol Demitra), spel 5 mot 6.

Skott: 43-16 (7-5, 16-6, 20-5)

Utvisningar, Chicago: 3x2 min, 1x5 min. Minnesota: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 21 139 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 73,3%, istid 59.02 Minnesota: Josh Harding 95,3%, istid 60.00

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 1, 0, +1, 26.15

Matchen: I går fällde Minnesota NHL-ettan Detroit på bortaplan - slovaken Marian Gaborik avgjorde då i straffläggningen. I natt kom en ny meriterande bortaseger - med Gaborik som hjälte igen.

Wilds-anfallaren gjorde två mål mot Chicago. Först det viktiga 2-1-målet i mitten av den andra perioden och sedan 5-2 i tom bur.

Sett till skottstatistiken skulle skadedrabbade Chicago (sex spelare saknades) vunnit matchen. Överlägsna 43-16 totalt till hemmalaget, men Minnesotas målvakt Josh Harding räddade nästan allt. Harding hoppade in mot Detroit efter att Niklas Bäckström släppt in fyra mål och fick nu förtroende från start - ett förtroende som han tog vara på.

- De sköt från överallt och hade några returer. Förut gjorde jag inte de stora räddningarna, men nu hittar jag även dem, sa Josh Harding om sitt eget spel.

Och Wilds coach Jacques Lemaire var riktigt nöjd med målvaktsspelet.

- Han spelade väldigt bra och gjorde några fantastiska räddningar vid flera tillfällen. Det gav oss chansen att få några mål och vinna matchen. Skönt att ha en målvakt med självförtroende, sa Jacques Lemaire.

Minnesota har det lätt för Chicago. Nattens seger var den nionde raka. Blackhawks har inte lyckats besegra Wilds sedan den 23 oktober 2005.

Minnesotas finländare Mikko Koivu var tillbaka efter att ha missat 24 matcher på grund av den fula slashingen som Vancouvers back Mattias Öhlund gav honom över benet. Koivu noterades för en assist till Pierre-Marc Bouchards 3-1-mål.

Calgary-NY Islanders 4-5 (1-3, 3-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (08.18) Mike Sillinger 9 (Bruno Gervais), 1-1 (15.42) Owen Nolan 8 (Alex Tanguay, Daymond Langkow), 1-2 (15.59) Trent Hunter 7 (Freddy Meyer, Ruslan Fedotenko), 1-3 (17.08) Mike Sillinger 10 (Ruslan Fedotenko, Trent Hunter).

Andra perioden: 2-3 (01.01) Owen Nolan 9 (Alex Tanguay, Daymond Langkow), 3-3 (01.58) Craig Conroy 6 (Dion Phaneuf, Anders Eriksson), 4-3 (16.32) Dustin Boyd 4 (Wayne Primeau, Matthew Lombardi), 4-4 (17.55) Ruslan Fedotenko 8 (Marc-Andre Bergeron, Trent Hunter).

Straff: 4-5 Richard Park.

Skott: 42-25 (17-10, 15-6, 10-6, 0-3)

Utvisningar, Calgary: 4x2 min. NY Islanders: 5x2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 84,0%, istid 64.53 NY Islanders: Rick DiPietro 90,5%, istid 65.00

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 1, 0, 2, +1, 23.06

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 4, 0, 0, 23.43

Matchen: Den stora skillnaden i nattens match var målvaktsspelet. När normalt säkre Miikka Kiprusoff sviktade i Calgary-målet svarade hans kollega Rick DiPietro i Islanders för en fin insats. DiPietro räddade 38 skott plus två straffar.

Den enda som lyckades överlista NY-keepern i straffläggningen var Kristian Huselius, men när Kiprusoff släppte in de två första straffarna (Mike Sillinger och Richard Park) kunde bortalaget knipa bonuspoängen.

Radarparet Huselius/Jarome Iginla hade totalt 13 skott mot DiPietro (fyra för ”Husse”, nio för Iginla) utan att lyckas överlista honom.

I den andra perioden kom dock Calgary tillbaka starkt och vände 1-3 till 4-3, men Ruslan Fedotenkos kvittering med två minuter kvar av perioden visade sig, efter en mållös tredje period, ge förlängning och senare straffavgörande.

Islanders Mike Sillinger satte förutom straffen även två mål under ordinarie tid.

Kiprusoffs tama insats i natt spädde på ryktena att Curtis Joseph (free agent) snart kommer att skriva på för Calgary.

Vancouver-Phoenix 3-4 (1-0, 0-3, 2-1)

Första perioden: 1-0 (08.02) Taylor Pyatt 10 (Alexander Edler, Byron Ritchie), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (15.33) Peter Mueller 10 (Steve Reinprecht, Keith Ballard), 1-2 (19.47) Ed Jovanovski 4 (Radim Vrbata), spel 5 mot 3, 1-3 (19.57) Keith Yandle 3 (Joel Perrault, Derek Morris).

Tredje perioden: 2-3 (00.38) Ryan Kesler 12 (Alexandre Burrows), spel 4 mot 5, 2-4 (03.29) Niko Kapanen 5 (Shane Doan, Daniel Winnik), 3-4 (11.30) Taylor Pyatt 11 (Henrik Sedin, Daniel Sedin).

Skott: 20-38 (5-12, 8-18, 7-8)

Utvisningar, Vancouver: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Phoenix: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 630 (i GM Place).

Målvakter: Vancouver: Curtis Sanford 89,5%, istid 60.00 Phoenix: Ilya Bryzgalov 85,0%, istid 60.00

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 1, 1, 0, 0, 26.04

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1, 15.24

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 1, 0, 0, 19.58

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 1, 2, 0, +1, 20.05

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 14.57

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, 0, 14.04

Matchen: Allt avgjordes egentligen i slutsekunderna av den andra perioden. Vancouvers Jeff Cowan (fyra minuter för fasthållning) och Alexandre Burrows (två minuter för att ha slagit pucken över sargen) blev utvisade med knappt två minuter kvar av perioden. Då slog Phoenix till med två power play-mål på tio sekunder och gick från 1-1 till 3-1.

Även om Vancouver kom starkt i den tredje perioden lyckades Phoenix hålla undan tack vare Niko Kapanens 4-2-mål. Daniel och Henrik Sedin assisterade sedan till Taylor Pyatts andra mål för kvällen, men närmare än 3-4 kom aldrig Canucks.

Detta var Vancouvers första hemmaförlust under ordinarie matchtid sedan den 1 november…

Phoenix coach valde åter att starta med Ilya Bryzgalov istället för Mikael Tellqvist. Ryssen imponerande inte i dag heller (utbytt senast) och kanske är ”Tellan” aktuell för att starta snart igen.

Det var en oerhört viktig seger för Phoenix i den hyperjämna Western Conference. Bakom suveränen Detroit (70 poäng) och mer eller mindre avsågade Los Angeles (34) är det en ordentlig fajt om de åtta slutspelsplatserna. Nu skiljer det bara fem poäng mellan Phoenix (47) och Vancouver (52).

Mattias Öhlund saknades för åttonde matchen i rad på grund av sin hjärnskakning. Öhlund håller fortfarande mest till på träningscykeln och när han kan återkomma på isen är fortfarande oklart.